mariadb server won't start - LinuxMint19.3

Problems with the Linux version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

mariadb server won't start - LinuxMint19.3

Postby Doug-W5DET » 20. July 2020 20:16

Fresh installation of 64-bit 7.2.32.0 after uninstalling a prior version that worked. As a result, I assume there is some artifact from the prior install but I have no idea where to look.

The installation appeared to have gone well, but when attempting to start lampp, the following occurs:
doug@DeepThought-L:~$ sudo /opt/lampp/lampp start
Starting XAMPP for Linux 7.2.32-0...
XAMPP: Starting Apache...ok.
XAMPP: Starting MySQL...ok.
XAMPP: Starting ProFTPD...ok.

Then, one or two seconds later:
doug@DeepThought-L:~$ /opt/lampp/bin/mysql.server: 264: kill: No such process

In the meantime, the following is written to the only log I can find:
[Mon Jul 20 11:50:25.575666 2020] [core:notice] [pid 24608] AH00094: Command line: '/opt/lampp/bin/httpd -E /opt/lampp/logs/error_log -D SSL -D PHP'
[Mon Jul 20 12:19:19.804448 2020] [mpm_prefork:notice] [pid 24608] AH00169: caught SIGTERM, shutting down
[Mon Jul 20 12:19:37.968223 2020] [ssl:warn] [pid 26333] AH01906: www.example.com:443:0 server certificate is a CA certificate (BasicConstraints: CA == TRUE !?)
[Mon Jul 20 12:19:37.968302 2020] [ssl:warn] [pid 26333] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Mon Jul 20 12:19:37.968422 2020] [suexec:notice] [pid 26333] AH01232: suEXEC mechanism enabled (wrapper: /opt/lampp/bin/suexec)
[Mon Jul 20 12:19:38.032580 2020] [ssl:warn] [pid 26334] AH01906: www.example.com:443:0 server certificate is a CA certificate (BasicConstraints: CA == TRUE !?)
[Mon Jul 20 12:19:38.032630 2020] [ssl:warn] [pid 26334] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Mon Jul 20 12:19:38.032805 2020] [lbmethod_heartbeat:notice] [pid 26334] AH02282: No slotmem from mod_heartmonitor
[Mon Jul 20 12:19:38.056711 2020] [mpm_prefork:notice] [pid 26334] AH00163: Apache/2.4.43 (Unix) OpenSSL/1.1.1g PHP/7.2.32 mod_perl/2.0.11 Perl/v5.32.0 configured -- resuming normal operations
[Mon Jul 20 12:19:38.056770 2020] [core:notice] [pid 26334] AH00094: Command line: '/opt/lampp/bin/httpd -E /opt/lampp/logs/error_log -D SSL -D PHP'
<font color="#8AE234"
Doug-W5DET
 
Posts: 5
Joined: 20. July 2020 16:42
XAMPP version: 7.2.32.0
Operating System: Linuxmint 19.3

Re: mariadb server won't start - LinuxMint19.3

Postby ralplpcr » 21. July 2020 22:04

Being a fresh install, probably the easiest thing to do is UNINSTALL Xampp.
Manually delete your /opt/lampp directory, and then run sudo apt autoremove.
Then try reinstalling.

Are you running on an https connection? I notice you have several references to port 443 instead of the standard port 80 used by http.
You may need to change the Listen 80 in your /opt/lampp/etc/httpd.conf to Listen 443, if that is the case?
ralplpcr
 
Posts: 13
Joined: 17. October 2019 17:54
XAMPP version: 7.3.9
Operating System: Linux

Re: mariadb server won't start - LinuxMint19.3 [Solved]

Postby Doug-W5DET » 25. July 2020 02:29

Thanks for looking at this and your suggestions. I am typing this at a different computer which has a fresh LM20 installed. And also a fresh XAMPP 7.4.8 which is working as it should. Now I will dig into the problem computer to see what I can figure out.
I really appreciate your help and I'll report back when I figure out why things went haywire. In the meantime, I have marked this problem as solved because I have a working installation even if it isn't an actual repair of the of the original problem installation.
Doug-W5DET
 
Posts: 5
Joined: 20. July 2020 16:42
XAMPP version: 7.2.32.0
Operating System: Linuxmint 19.3

Re: mariadb server won't start - LinuxMint19.3 [SOLVED]

Postby Doug-W5DET » 25. July 2020 22:33

As promised:
The problem I had starting "MySQL" in XAMPP was that at some point in the past I had installed mariadb via the LM software manager in addition to MySQL and completely overlooked its presence. After removing all the mariadb components in addition to everything I could find of the old XAMPP , it re-installed and runs as it should. Thanks for helping me get off my stuck point.
Incidentally, all the Port 443 calls are internal to the XAMPP installation and weren't of my doing.
In summary the real explanation is: Too soon old, too late smart.
Doug-W5DET
 
Posts: 5
Joined: 20. July 2020 16:42
XAMPP version: 7.2.32.0
Operating System: Linuxmint 19.3

Re: mariadb server won't start - LinuxMint19.3

Postby ralplpcr » 26. July 2020 17:46

Excellent! Glad you got it fixed! :)
ralplpcr
 
Posts: 13
Joined: 17. October 2019 17:54
XAMPP version: 7.3.9
Operating System: Linux


Return to XAMPP for Linux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests