MySQL database DEACTIVATED in XAMPP 1.7.4

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

MySQL database DEACTIVATED in XAMPP 1.7.4

Postby SHARK4EVER » 23. July 2011 14:07

hi friends

i install XAMPP 1.7.4 for win7

and all thing is ok

but MySQL database DEACTIVATED and i can't go to phpMyAdmin

i Already re-install program and restart my PC many times

need help
SHARK4EVER
 
Posts: 1
Joined: 23. July 2011 14:02

Re: MySQL database DEACTIVATED in XAMPP 1.7.4

Postby holbrow » 23. July 2011 18:29

I am having the same problem; after a computer change from Windows XP to Windows 7 and installing XAMPP 1.7.4, I can't get mySQL to start. I have googled around and made and tried changing configuration files, sockets, adding xdebug, all the suggestions I found, to no avail. My keyboard works fine. What I haven't tried changing is any Windows files, firewalls, etc., because I wouldn't know what to change. Is there another version of XAMPP that will work for Windows 7? Do I have to install a freestanding versions of mySQL? Is it time to try WAMP? Can anyone help?

Thank you!
holbrow
 
Posts: 2
Joined: 23. July 2011 18:20

Re: MySQL database DEACTIVATED in XAMPP 1.7.4

Postby holbrow » 23. July 2011 18:57

These threads all seem to be about the same problem. So maybe an earlier version of XAMPP will work?

viewtopic.php?p=176527#p176527
viewtopic.php?f=16&t=47645
viewtopic.php?f=16&t=47562

So I uninstalled xampp 1.7.4, installed xampp 1.7.3 with mysql not running as a service, and was able to get it to run and show up as activated. But phpmyadmin still gives error #2002. Checked firewall settings and both mysqld and Apache HTTP server are allowed through.

I hope someone can please explain how to get this working again.
holbrow
 
Posts: 2
Joined: 23. July 2011 18:20

Re: MySQL database DEACTIVATED in XAMPP 1.7.4

Postby PaulD » 31. August 2011 17:54

Hello Apache Friends (XAMPP),

I'm also having the same problem with installation of XAMPP 1.7.4 on Windows.

XAMPP 1.7.4 installation appears OK, but MYSQL is deactivated. If I reinstall XAMPP 1.7.3, MYSQL works fine.

I would appreciate some help getting an installation of XAMPP 1.7.4 working on Windows Vista (32-bit) SP2.

The installation is an upgrade from 1.7.3 to 1.7.4 proceeding with backing-up of the database and deinstalling of all XAMPP components and services.

The installation appeared to complete ok with no errors being reported. However, after installation there is a problem with mysql.

In a browser (Google Chrome), the XAMPP welcome screen displays ok, but the XAMPP Status screen reports that MySql is deactivated. Here is the XAMPP Status screen:

Image

Consequently phpmyadmin displays an error screen. Here is a picture of the phpmyadmin error:

Image

Here is a screenshot of my XAMPP Control Panel v3.0.2:

Image

Here is a screenshot of the Netstat panel which shows mysql on port 0.0.0.0 instead of 127.0.0.1. Mysql is not present on 127.0.0.1:

Image

Many thanks in advance for anyone who can suggest a fix.

Paul D
PaulD
 
Posts: 1
Joined: 30. August 2011 21:11

Re: MySQL database DEACTIVATED in XAMPP 1.7.4

Postby hackattack142 » 07. September 2011 18:36

You can tell it to listen on 127.0.0.1 but I don't think it is set by default. To do that you would open xampp/mysql/bin/my.ini (or my.cnf whichever you have), go under the [mysqld] section, add:
Code: Select all
bind-address="127.0.0.1"
on a new line, save, and restart MySQL.
XAMPP Control Panel Developer
Latest CP: viewtopic.php?f=16&t=48932
hackattack142
 
Posts: 701
Joined: 20. May 2011 23:29
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 55 guests