PHP won't run - build 1903 issue?

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

PHP won't run - build 1903 issue?

Postby tr6to986 » 05. November 2019 18:36

My laptop was upgraded to Windows 10 build 1903 two days ago. Since then Apache has started OK and I do not seem to have a port 80 clash or similar issues, but the Music editing system I have been using for years now refuses to start, with the following error message in the browser (Chrome, but same with Edge), when I type my usual command "localhost/music.php":

"Warning: Unknown: failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0
Fatal error: Unknown: Failed opening required 'C:/Users/steve/OneDrive/xampp/htdocs/music.php' (include_path='C:\Users\steve\OneDrive\xampp\php\PEAR') in Unknown on line 0"

Furthermore I get a similar error if I try to start any PHP, for example pressing the "PHPinfo" tab on the XAMPP Dashboard:

"Warning: Unknown: failed to open stream: No such file or directory in Unknown on line 0
Fatal error: Unknown: Failed opening required 'C:/Users/steve/OneDrive/xampp/htdocs/dashboard/phpinfo.php' (include_path='C:\Users\steve\OneDrive\xampp\php\PEAR') in Unknown on line 0"

I'm a simple user of this software rather than a developer, and am at a loss to understand why this has suddenly happened. I'd be grateful for any guidance.
tr6to986
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2019 18:23
XAMPP version: 5.6.28
Operating System: Windows 10, build 1903

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Altrea » 05. November 2019 19:22

Don't use XAMPP in cloud sync folders like Microsoft OneDrive, Dropbox or Google One. That is never a good idea and not worth for me trying to find a ghost issue.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9901
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby tr6to986 » 05. November 2019 19:44

Thanks, Altrea,

Because my laptop has an SSD, I do use One Drive for most of my files, but all of the XAMPP files are permanently available on the SSD, and the error warning shows it's trying to find the files on C:\users\steve... Does your comment still apply in this case? If so, what do you recommend?
tr6to986
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2019 18:23
XAMPP version: 5.6.28
Operating System: Windows 10, build 1903

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Altrea » 05. November 2019 20:02

Cloud folders are always a problem for real time files like Apache and MySQL uses for session handling, or databases. The files may be synced locally, but for syncing purposes the cloud services can/need to lock files to prevent changes while synchronize processing runs.

If you want to sync webapplication data than I would prefer syncing database dumps, source code version control repositories or something like this.
It may be also possible to place your htdocs folder in your cloud folder because these asset files are changing not that frequently, but depends on your application.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9901
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby tr6to986 » 07. November 2019 18:37

Thanks for the advice so far. I bit the bullet today and deleted my old version of XAMPP and installed 7.3.1.1, following your advice to install it in the root directory. After sorting a problem with the Apache2.4 server which was still looking for the old executable path - took a lot of research to find the CMD instructions to make that change! - I have a slight problem with the Control Panel, which does not show the Apache status change to "running", although it is in fact running as it should. This means I cannot stop the service from the Control Panel.

The SQL start/stop buttons work as they should, by the way.

Any advice gratefully received, as always.
tr6to986
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2019 18:23
XAMPP version: 5.6.28
Operating System: Windows 10, build 1903

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Nobbie » 07. November 2019 19:36

Really, a serious recommendation? I hate Windows, the worst operating system of all. Delete Windows, install Linux and enjoy finally doing without Microsoft. Exactly these things like here, which are just annoying and annoying, no longer exist in my wonderful Linux world. And it's even cheaper.

That would be my recommendation: goodbye Windows - forever.

I know that's not what you want to read, but it's 100% my belief and I stand by it. Without ifs and buts.

P.S.: Dont get it wrong. Running Xampp on a Cloud Drive does not work for any OS, that is a totally different approach. Linux instead of Windows means not being forced to upgrade, not having to dig around in an incomprehensible registry, not having to be spyed on, not having to pay a lot of money for an operating system, not this and not that - Linux is simply the better system and especially for web servers also the leading operating system. Which is certainly no coincidence.
Last edited by Nobbie on 07. November 2019 20:01, edited 1 time in total.
Nobbie
 
Posts: 11253
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby tr6to986 » 07. November 2019 19:46

Appreciate the thought, Nobbie, and having done some stuff with Linux in the past, I tend to agree, but I think I'll have to solve it this OS for now.

Cheers!
tr6to986
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2019 18:23
XAMPP version: 5.6.28
Operating System: Windows 10, build 1903

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Nobbie » 07. November 2019 20:03

Good luck, man. I can't help it, I've been saying goodbye to WIndows for years.
Nobbie
 
Posts: 11253
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Altrea » 07. November 2019 20:32

Apache looking for a wrong execution path can have different issues. Most common there is a windows service named Apache2.4 already present and XAMPP cannot sort out that this is not his own entry.
Would be much easier to help you if you would have showed us your full xampp control panel log window contents.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9901
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby tr6to986 » 08. November 2019 14:16

Thanks, Altrea. The Apache2.4 service had my old path in it from before I completely deleted XAMPP. When I installed the latest version, I took your advice and installed it in C:\, but this meant the service was looking "in the wrong place". I corrected it with the "sc config <servicename> binpath= <path>" command line instruction, and that solved the problem. My issue now is that the start button on the control panel starts Apache, but the control panel does not give me a message to say "Status change detected: running", as it does for SQL. However, Apache IS running and therefore I cannot stop it, except by restarting my laptop!

I cannot post a screen shot, but here is the script:
13:01:40 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
13:01:40 [main] Checking for prerequisites
13:01:43 [main] All prerequisites found
13:01:43 [main] Initializing Modules
13:01:43 [main] The FileZilla module is disabled
13:01:43 [main] The Mercury module is disabled
13:01:43 [main] Starting Check-Timer
13:01:43 [main] Control Panel Ready
13:02:02 [Apache] Attempting to start Apache app...
13:02:46 [Apache] XAMPP Apache is already running on port 80
13:02:46 [Apache] XAMPP Apache is already running on port 443
13:02:46 [Apache] Attempting to start Apache app...
13:03:22 [mysql] Attempting to start MySQL app...
13:03:22 [mysql] Status change detected: running

You can see that the second attempt to start Apache throws up the message that it is already running. I also started SQL to show that the difference.

There is another thread on here reporting this as a BUG highlighting similar problems. It is entitled "Bug in XAMPP Control Panel - Apache start", by Marialp started 28th October.
tr6to986
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2019 18:23
XAMPP version: 5.6.28
Operating System: Windows 10, build 1903

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Altrea » 08. November 2019 15:47

Hi,

I don't think this is the same issue. The other thread reports an issue reading out the process info, if the process was started as different user and especially if NOT using services.
You mentioned that there is an Apache service registered and you corrected the binary path.

In your case it seams that the service is screwed up somehow. XAMPP control panel doesn't even know there is one registered.
I would unregister the service and trying to reregister it with help of the control panel.

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9901
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby tr6to986 » 09. November 2019 10:56

Apologies, Atrea, I'm not sure I know exactly how to do what you suggest, and I'm concerned I might do something terminal! Could you give some step-by-step directions on how to take the action you recommend, please? Thanks!
tr6to986
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2019 18:23
XAMPP version: 5.6.28
Operating System: Windows 10, build 1903

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Altrea » 09. November 2019 13:57

You can delete the service named Apache2.4 in an elevated windows cmd by typing this command

Code: Select all
sc delete Apache2.4
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9901
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby tr6to986 » 09. November 2019 15:20

Success. Thanks, Altrea. You've been a star!
tr6to986
 
Posts: 8
Joined: 05. November 2019 18:23
XAMPP version: 5.6.28
Operating System: Windows 10, build 1903

Re: PHP won't run - build 1903 issue?

Postby Altrea » 09. November 2019 15:47

So all of your issues are solved?
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9901
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 69 guests