apache error to start

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

apache error to start

Postby xulucreatives » 03. July 2019 10:46

11:47:37 AM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
11:47:37 AM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
11:47:37 AM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
11:47:38 AM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
11:47:38 AM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
11:47:38 AM [Apache] If you need more help, copy and post this
11:47:38 AM [Apache] entire log window on the forums
xulucreatives
 
Posts: 1
Joined: 03. July 2019 10:44
XAMPP version: 3.2.4
Operating System: windows

Re: apache error to start

Postby Altrea » 03. July 2019 12:17

Read more about why your error report is not sufficient here: viewtopic.php?f=16&t=72518#p247610
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9803
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: apache error to start

Postby MineSweeper » 23. July 2019 17:53

I have the same issue as this person, but I will provide more information.
When I start XAMPP, i run it as administrator, so I don't run into any permission issues. MySQL starts fine, and Apache starts for a few seconds before it spits out an error.


EDIT: I solved my issue. I actually decided to read the error log and found out that installing XAMPP to "C:\Program Files (x86)\xampp" was a mistake since it has spaces in the path name. This will obviously cause issuers and idk why I overlooked that.
If anyone else is having this same issue as me, check your install location. You should install from scratch.



XAMPP full Debug log:
Code: Select all
10:13:59 AM  [main]    Initializing Control Panel
10:13:59 AM  [main]    Windows Version:  Enterprise  64-bit
10:13:59 AM  [main]    XAMPP Version: 7.3.7
10:13:59 AM  [main]    Control Panel Version: 3.2.4  [ Compiled: Jun 5th 2019 ]
10:13:59 AM  [main]    Running with Administrator rights - good!
10:13:59 AM  [main]    XAMPP Installation Directory: "c:\program files (x86)\xampp\"
10:13:59 AM  [main]    WARNING: Your install directory contains spaces.  This may break programs/scripts
10:13:59 AM  [main]    WARNING: Your install directory contains special characters.  This may break programs/scripts
10:13:59 AM  [main]    Checking for prerequisites
10:13:59 AM  [main]    All prerequisites found
10:13:59 AM  [main]    Initializing Modules
10:13:59 AM  [Apache]    Initializing module...
10:13:59 AM  [Apache]    Checking for module existence...
10:13:59 AM  [Apache]    Checking for required tools...
10:13:59 AM  [Apache]    Checking for service (name="Apache2.4"): Service installed
10:13:59 AM  [Apache]    Service Path: "C:\program files (x86)\xampp\apache\bin\httpd.exe" -k runservice
10:13:59 AM  [Apache]    Checking default ports...
10:13:59 AM  [mysql]    Initializing module...
10:13:59 AM  [mysql]    Checking for module existence...
10:13:59 AM  [mysql]    Checking for required tools...
10:13:59 AM  [mysql]    Checking for service (name="mysql"): Service installed
10:13:59 AM  [mysql]    Service Path: "C:\program files (x86)\xampp\mysql\bin\mysqld.exe" --defaults-file="c:\program files (x86)\xampp\mysql\bin\my.ini" mysql
10:13:59 AM  [mysql]    Checking default ports...
10:13:59 AM  [main]    The FileZilla module is disabled
10:13:59 AM  [main]    The Mercury module is disabled
10:13:59 AM  [main]    The Tomcat module is disabled
10:13:59 AM  [main]    Starting Check-Timer
10:13:59 AM  [main]    Control Panel Ready
10:14:05 AM  [Apache]    Checking default ports...
10:14:05 AM  [Apache]    Attempting to start Apache service...
10:14:05 AM  [Apache]    Executing "net start "Apache2.4""
10:14:05 AM  [Apache]    Status change detected: running
10:14:06 AM  [Apache]    Status change detected: stopped
10:14:06 AM  [Apache]    Error: Apache shutdown unexpectedly.
10:14:06 AM  [Apache]    This may be due to a blocked port, missing dependencies,
10:14:06 AM  [Apache]    improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
10:14:06 AM  [Apache]    Press the Logs button to view error logs and check
10:14:06 AM  [Apache]    the Windows Event Viewer for more clues
10:14:06 AM  [Apache]    If you need more help, copy and post this
10:14:06 AM  [Apache]    entire log window on the forums
10:14:08 AM  [Apache]    Return code: 0
10:14:10 AM  [main]    Deinitializing Modules
10:14:10 AM  [main]    Deinitializing Control Panel


Apache Error Log:
Code: Select all
[Tue Jul 23 10:14:05.626963 2019] [ssl:warn] [pid 13828:tid 712] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Tue Jul 23 10:14:05.659992 2019] [core:warn] [pid 13828:tid 712] AH00098: pid file C:/Program Files (x86)/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Tue Jul 23 10:14:05.665998 2019] [ssl:warn] [pid 13828:tid 712] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name


Event Viewer Error
Code: Select all
- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="Application Error" />
  <EventID Qualifiers="0">1000</EventID>
  <Level>2</Level>
  <Task>100</Task>
  <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
  <TimeCreated SystemTime="2019-07-23T17:14:05.711039200Z" />
  <EventRecordID>1659</EventRecordID>
  <Channel>Application</Channel>
  <Computer>DESKTOP-U3I30K8</Computer>
  <Security />
  </System>
- <EventData>
  <Data>httpd.exe</Data>
  <Data>2.4.39.0</Data>
  <Data>5cee4f90</Data>
  <Data>ADVAPI32.dll</Data>
  <Data>10.0.18362.1</Data>
  <Data>96f604e5</Data>
  <Data>c0000005</Data>
  <Data>000000000004bc09</Data>
  <Data>3604</Data>
  <Data>01d5417a07f780a2</Data>
  <Data>C:\program files (x86)\xampp\apache\bin\httpd.exe</Data>
  <Data>C:\Windows\System32\ADVAPI32.dll</Data>
  <Data>83fc6fc7-0611-4dd4-b6f8-c43dc8453cf8</Data>
  <Data />
  <Data />
  </EventData>
  </Event>


This is all the information I have on this error. I hope this is enough for this to work.
I am running Windows 10 Pro 1903 x64 with all the latest updates.
Last edited by MineSweeper on 23. July 2019 18:44, edited 2 times in total.
MineSweeper
 
Posts: 1
Joined: 23. July 2019 17:41
XAMPP version: 7.3.7
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 68 guests