Error starting XAMPP stack

Problems with the Mac OS X version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Error starting XAMPP stack

Postby DavidAC » 06. August 2017 13:39

Have just downloaded and installed XAMPP-VM. On starting, I received the error message "ERROR: Error starting "XAMPP" stack: cannot map MAC address "9e:8:da:1:cf:32" to IP: open /var/db/dhcpd_leases: no such file or directory". What do I have to do to correct this?
DavidAC
 
Posts: 1
Joined: 06. August 2017 13:34
XAMPP version: XAMPP-VM
Operating System: OS X 10.11.6

Re: Error starting XAMPP stack

Postby Beltran » 11. August 2017 09:20

Hi,

It seems it could be an issue of the virtualization library we use for MacOS. Could you try the following? Then try to start it again.

Code: Select all
sudo touch /var/db/dhcpd_leases
User avatar
Beltran
Power-User
 
Posts: 150
Joined: 22. March 2013 12:29
Operating System: Windows, Linux, OS X

Re: Error starting XAMPP stack

Postby j796160836 » 08. January 2018 14:45

Hi, I'm also firstly use new XAMPP-VM in OSX.
I got the same message from DavidAC. I applied your command but encounter another problem.

ERROR: Error starting "XAMPP" stack: cannot map MAC address "86:4:6d:a4:5a:45" to IP: Could not find an IP address for 86:4:6d:a4:5a:45


I use this command try to find that mac address mentioned above but not found.
Code: Select all
networksetup -listallhardwareports

I seems that it is virtual ethernet devices in XAMPP-VM.

My Mac OSX version is 10.13.2 (High Sierra)
j796160836
 
Posts: 2
Joined: 31. August 2009 04:01

Re: Error starting XAMPP stack

Postby sumsumsum » 02. February 2018 09:03

Hi, I am firstly use XAMPP-VM in OSX too.
I tried the method you provided but it still cannot be fixed the problem. what should I do?
Thank you.
sumsumsum
 
Posts: 1
Joined: 02. February 2018 07:41
XAMPP version: xampp-osx-7.2.1
Operating System: OS X

Re: Error starting XAMPP stack

Postby farah » 13. February 2018 19:23

Hi,

I faced similar problem and having this error message (cannot map MAC address "f2:74:81:9b:3e:8" to IP: Could not find an IP address for f2:74:81:9b:3e:8). what can I do ?

j796160836 wrote:Hi, I'm also firstly use new XAMPP-VM in OSX.
I got the same message from DavidAC. I applied your command but encounter another problem.

ERROR: Error starting "XAMPP" stack: cannot map MAC address "86:4:6d:a4:5a:45" to IP: Could not find an IP address for 86:4:6d:a4:5a:45


I use this command try to find that mac address mentioned above but not found.
Code: Select all
networksetup -listallhardwareports

I seems that it is virtual ethernet devices in XAMPP-VM.

My Mac OSX version is 10.13.2 (High Sierra)
farah
 
Posts: 1
Joined: 13. February 2018 19:15
XAMPP version: 7.2.1
Operating System: MacOS Sierra

Re: Error starting XAMPP stack

Postby PB24 » 04. March 2019 21:53

/var/db/dhcpd_leases: no such file or directory
# sudo touch /var/db/dhcpd_leases

I find the advice above very poor. The VM is trying to get an IP address, and you provide an empty file. Once that is created, the consequence is natural:
cannot map MAC address "nnn" to IP: Could not find an IP address

tmp/stackman-*.log shows 29 attempts to get the IP address.

I was running into this issue with the VM 7.3.2 on MacOS 10.11.6

It turned out to be a firewall issue in my case. TBH, when the host firewall asked to allow incoming connections for 'bootpd', I initially denied. But setting it to allow later did not help either. So my workaround was as follows:

* There is no /var/db/dhcpd_leases
* Delete previous .bitnami files
* unplug Ethernet, cut the wifi cable
* turn MacOS firewall off in the System Preferences -> Security and Privacy
* start XAMPP again for the "first time"
* the IP address in the General tab appears as 192.168.64.2
* on the host, /var/db/dhcpd_leases has been created,
-rw-r--r-- 1 root wheel 122 4 Mar 19:35 /var/db/dhcpd_leases
which contains
Code: Select all
{
   name=debian
   ip_address=192.168.64.2
   hw_address=1,d2:a:1c:3d:cf:32
   identifier=1,d2:a:1c:3d:cf:32
   lease=0x5c7ec185
}

* see that a process bootpd is running on the host, which didn't before:
root 90994 0.0 0.0 2491600 3844 ?? Ss 7:35pm 0:00.02 /usr/libexec/bootpd
* turn the firewall back on
* replug the Ethernet, repair the wifi cable
* #ifconfig on the host shows that an interface was created: bridge100: inet 192.168.64.1
* VM with its servers is fully running

When I shut the VM down, keep the firewall on, and start it again, it gets an IP address:
- time="2019-03-04T21:30:19+01:00" level=info msg="Machine IP Adress: 192.168.64.2"
which is not shown in the General tab, but fails to get a ssh connection:
- time="2019-03-04T21:30:25+01:00" level=debug msg="Shell not ready: failed to dial: dial tcp 192.168.64.2:22: connect: no route to host"
Indeed I cannot ping 192.168.64.2.

Again, temporarily switching the firewall off during start helps, after switching it on I can still ping 192.168.64.2, though according to the log starting the ssh took 5 attempts during 20 sec.
PB24
 
Posts: 1
Joined: 04. March 2019 20:58
XAMPP version: 7.3.2
Operating System: MacOS 10.11


Return to XAMPP for Mac OS X

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests