Apache starts ... very but slow ; port iteration happening

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache starts ... very but slow ; port iteration happening

Postby kasemo » 12. December 2018 17:25

Hello everyone,

I've been dealing with this issue and just have worked around it ... but, it's an issue ... and I have simply given up on resolving it. I've searched here, Google, StackOverflow/Serverfault - nothing definitive.

I don't even want to say how much time I've thrown at it. But ... I have similarly configured systems I currently use and have used in the past. This type of issue has never happened for me.

When I start up Apache in XAMPP - it takes forever for the Apache initialization. It looks almost like Apache is checking every single port during the startup process.

I've tried many different techniques - including removing all of my hosts entries (OS) AND vhost (Apache) entries on this one. I sadly haven't kept track of every try to fix this issue.

This is what startup looks like:

Image

It takes about 5 minutes for Apache to do whatever it's doing ... then everything goes normal - with the "Apache" bar going green, then 80,443 listed as ports. This is on a 7th gen i7 system/16gb ram. I don't think it's a system performance issue.

I have debugging / error logging on high in the Apache config. I also have virtualization enabled ... but network switches are all disabled.
kasemo
 
Posts: 6
Joined: 12. December 2018 16:17
XAMPP version: 7.2.3
Operating System: Windows 10

Re: Apache starts ... very but slow ; port iteration happeni

Postby kasemo » 11. February 2019 15:35

UPDATE:
I resolved this. Posting an update for everyone else's sake - as I was never able to find replication of this silly issue anywhere on Google.

There was a name-host in the config causing this problem:

I Changed:
<VirtualHost this.iswrong.com:80>

To:
<VirtualHost *:80>

to resolve the issue.
kasemo
 
Posts: 6
Joined: 12. December 2018 16:17
XAMPP version: 7.2.3
Operating System: Windows 10

Re: Apache starts ... very but slow ; port iteration happeni

Postby Altrea » 11. February 2019 18:17

Thank you for sharing the solution with us.
This issue about repeatedly changing port numbers is occuring sometimes here and this could be the reason for some of these issues.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 9735
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache starts ... very but slow ; port iteration happeni

Postby worisi24 » 19. August 2019 09:35

I have the same port changing problem but I dont have the VirtualHost config like yours. Any other idea how to solve this issue? My CPU fan how blazzing when I run XAMPP.
worisi24
 
Posts: 2
Joined: 19. August 2019 09:16
XAMPP version: 3.2.2
Operating System: Windows 10


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 53 guests