Error: AH00543: httpd: bad user name - Can anyone help?

Problems with the Mac OS X version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Error: AH00543: httpd: bad user name - Can anyone help?

Postby SamuelAlexander » 04. June 2014 01:22

Hello Everyone,

I hope you're good, this seems like a great resource and I'd really like your help if possible. It would be greatly appreciated.

Xampp and Apache were working fine for me for the past few days and since restarting my computer I am getting the following error:

Starting Apache Web Server...
Exit code: 8
Stdout:
apache config test fails, aborting
Stderr:
AH00543: httpd: bad user name ccda

I have tried multiple solutions, but it appears there is a user name error in the config file. The only problem is I don't know how to fix this.

Can anyone help?
SamuelAlexander
 
Posts: 1
Joined: 04. June 2014 01:18
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Mac 10.7.5

Re: Error: AH00543: httpd: bad user name - Can anyone help?

Postby Nobbie » 04. June 2014 13:40

Edit httpd.conf (the Apache configuration file), dont ask me where you can find it under OSX, i dont have OSX, and whatch out for a line "User = ccda" or similar (maybe with more or less spaces, uppercase/lowercase etc.).

The "User = ..." directive in httpd.conf determines, which user (from your OSX System) is going to run the Apache process. I think this message means, that there is no ccda User in your system. I dont know why it is set ccda, nor do i know, how this could be set to ccda. Usually this is set to "nobody" or "system" or "daemon" or "wwwdata" or or or or.... but I have never seen "ccda" (according to Google this is something from Cisco).
Nobbie
 
Posts: 6626
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Error: AH00543: httpd: bad user name - Can anyone help?

Postby dylanglockler » 04. July 2014 00:07

After an update to my Mac OS X (10.8.5) last night I'm unable to start XAMPP - I have no reference to 'ccda' in my httpd.conf. For Group I've tried admin, nogroup and others and I'm using my account name currently but I've tried other options. There error I'm getting is:

Starting Apache Web Server...
Exit code: 8
Stdout:
apache config test fails, aborting
Stderr:
AH00543: httpd: bad user name user

I'm editing /Applications/XAMPP/etc/httpd.conf so it has the following:
Code: Select all
<IfModule unixd_module>
#
# If you wish httpd to run as a different user or group, you must run
# httpd as root initially and it will switch.
#
# User/Group: The name (or #number) of the user/group to run httpd as.
# It is usually good practice to create a dedicated user and group for
# running httpd, as with most system services.
#
User dylanglockler
Group admin
</IfModule>
dylanglockler
 
Posts: 2
Joined: 03. July 2014 23:59
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Mac OS X 10.8.5

Re: Error: AH00543: httpd: bad user name - Can anyone help?

Postby dylanglockler » 04. July 2014 01:26

For anyone having this issue - I reinstalled which reset my httpd.conf with the following (which is what it was when I started, so clearly wasn't the actual issue despite the error message):

User daemon
Group daemon
dylanglockler
 
Posts: 2
Joined: 03. July 2014 23:59
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Mac OS X 10.8.5


Return to XAMPP for Mac OS X

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests