I am getting a System Error Code 5 Access is denied when try

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

I am getting a System Error Code 5 Access is denied when try

Postby Dwaine » 09. October 2012 19:58

When trying to start Apache I get the following:

I am getting a System Error Code 5 Access is denied when trying to start Apache.

then a few other errors.
Dwaine
 
Posts: 3
Joined: 09. October 2012 19:51
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Home Edition

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby Dwaine » 10. October 2012 02:01

Ok, it appears that UAC was the problem so I reset that and now port 80 is being used by system.
Dwaine
 
Posts: 3
Joined: 09. October 2012 19:51
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Home Edition

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby JonB » 10. October 2012 03:12

? where did you install XAMPP?

You can use Task Manager > Performance > Resource Monitor and SysInternals Process Explorer to track down what on PID 4 is using port 80

http://technet.microsoft.com/en-us/sysi ... s/bb896653

Good Luck
:D
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
XAMPP Version: 1.8.3-2
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby Dwaine » 10. October 2012 12:42

installed it to C:\XAMPP
Using Windows 7 Home Edition
PID 4 is being used by NT Kernel & System
Dwaine
 
Posts: 3
Joined: 09. October 2012 19:51
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Home Edition

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby hackattack142 » 11. October 2012 02:05

When System is blocking a port, it typically means a Windows Service (Start > Run > services.msc) is blocking a port. A common one is World Wide Publishing service.
XAMPP Control Panel Developer
Latest CP: viewtopic.php?f=16&t=48932
hackattack142
 
Posts: 703
Joined: 20. May 2011 23:29
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby melost » 25. November 2012 21:51

I think I'm having the same problems. First, Apache service just didn't started because port 80 was being used by "system", so I changed it to 81. Then, when I start Apache service it just give me following error:

System error. Code 5.
Access denied.
Access violation at address 005ABEFE in module 'xampp-control.exe'. Read of address 00000042
Access violation at address 005ABEFE in module 'xampp-control.exe'. Read of address 00000042


I tried changing it to port 80, but the problem still occurring. Please, can anyone help me?
User avatar
melost
 
Posts: 2
Joined: 25. November 2012 20:50
Location: Brasil
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Home Premium SP1

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby xamppliker » 26. November 2012 15:52

I'm having quite the reverse on this, I am trying to stop Apache (so I can restart this) as I think it connected with another problem I am having, in that I can't for some reason create a new database for a test project, same error code 5, but the error code in phpMyAdmin is #1044 saying that I can't create a database
xamppliker
 
Posts: 16
Joined: 25. November 2012 16:16
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: windows 7x64

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby hackattack142 » 28. November 2012 03:44

Could you try the latest control panel and see if this is still an issue: viewtopic.php?f=16&t=48932
XAMPP Control Panel Developer
Latest CP: viewtopic.php?f=16&t=48932
hackattack142
 
Posts: 703
Joined: 20. May 2011 23:29
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby xamppliker » 28. November 2012 09:05

I am using xampp 1.8.1 just that the profile won't allow me to change it
xamppliker
 
Posts: 16
Joined: 25. November 2012 16:16
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: windows 7x64

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby hackattack142 » 28. November 2012 15:44

The control panel i pointed you to is newer than the one included in 1.8.1
XAMPP Control Panel Developer
Latest CP: viewtopic.php?f=16&t=48932
hackattack142
 
Posts: 703
Joined: 20. May 2011 23:29
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit

Re: SOLUTION to "Access violation at address ..."

Postby AEMelb » 24. March 2013 01:40

:D I had this exact problem and solved it as follows. In short:

* the cause of the problem is that the Apache service is still in existence from a previous installation, and
* the solution is to delete the Apache service and then install it again.

The specific details were as follows.

1. Open a Command Prompt and type the following to open up the Management Console for Services:
Code: Select all
services.msc

2. Look through the list until you find the Apache service. Right-click on the Apache service item and select Properties. Take note of the the name of the service (in my case, Apache2.4). (As an aside, also have a look at the path to the executable. In my case, the path was incorrect: it was the path to the version of Apache I had installed yesterday.)

3. Close the Management Console.

4. From the Command Prompt type the following code, using the name you obtained at Step 2 above. In my case it was Apache2.4 but might be different for you. This will delete the service.
Code: Select all
sc delete Apache2.4

5. Reboot your computer. This step is important. The setup_xampp.bat would not run again until I had reboooted.

6. Run the setup_xampp.bat command again.

7. Start the XAMPP Control Panel again, and all should be well!
AEMelb
 
Posts: 1
Joined: 24. March 2013 01:14
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby MarjWyatt » 10. April 2013 07:16

Hi everyone. This is my first time posting here but, since I spent time using your suggestions to resolve the access violation errors that began showing up on my Windows 7 Pro 64-bit installation of Xampp, I thought I would return to tell you what was causing the problem for me.

I had installed Malwarebytes software a few days before the access violation errors started. After trying everything suggested here to no avail, I uninstalled Malwarebytes and the problem has disappeared. The conflict does not occur on either of my Windows XP (Pro and Home) machines but it sure seems to be present on Windows 7.

Maybe this is relevant to the problems others are having and maybe it isn't but, if it helps anyone, then the information is here.
MarjWyatt
 
Posts: 11
Joined: 03. April 2010 01:02

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby Dwza » 18. April 2013 17:03

Have you tried to start the application as admin ?

solved my problem ^^
Dwza
 
Posts: 1
Joined: 18. April 2013 17:00
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 8

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby gegeMartinelli » 23. May 2013 17:13

I got the same problem when starting Xampp 1.8.1 with Apache2.4.

If I do not use the apache service it works fine, but as soon as the servcie is installed I got "Access violation" in Xampp-Control.exe after getting a return code 5 from the service manager.
I guess xampp does check for this type of this error. ?? This should explain why its fails also.

To make sure everything comes from Apache I tried to start its service manually. I got Error code 5 Access is denied. I did many tries. The last one was :
1. Uninstall the Apache service
2. Remove all files from the prefetch sub-folder of the Windows folder
3. Check all services to be sure there is no other Apache service
3. Stop all applications
4) restart Windows.

That had had absolutely no effect.

I'm wondering if it is not related to the Windows security ? I am the administrator of my System (in fact I am the only user). My System is Vista (32 bits) home edition. And I don't have any firewall activated.
I had no problem at all with the previous version of Xampp (Apache2.2).

For the moment it is not very critical because I can run Apache without the service. But I'd like to understand the reason. So, any good advice or help would be very welcome.

Thanks in advance

Gege
gegeMartinelli
 
Posts: 2
Joined: 23. May 2013 15:34
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows Vista

Re: I am getting a System Error Code 5 Access is denied when

Postby gegeMartinelli » 23. May 2013 18:22

Finally after many tests with services, I succeed to start the apache2.4 service. What I did ?
1) go to your services list and select "apache2.4".
2) click right button and select property.
3) select "Connection Tab"
4)select the account radio button
5) Enter your id for example .\myname
6) enter your password
7) validate your changes
8) go to "General" tab. And press the start button.

For me it worked.
gegeMartinelli
 
Posts: 2
Joined: 23. May 2013 15:34
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows Vista

Next

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests