Error #1045

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Error #1045

Postby baileynsamrb » 25. September 2012 00:22

I recently install XAMPP on my PC, I've never touched any of the setting yet, but when I try to get to phpMyAdmin, it returns;

Error

MySQL said:

#1045 – Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
Connection for controluser as defined in your configuration failed.
phpMyAdmin tried to connect to the MySQL server, and the server rejected the connection. You should check the host, username and password in your configuration and make sure that they correspond to the information given by the administrator of the MySQL server.

So yeah, :/
I haven't touched any of the settings so I don't know why it keeps coming up with this, I've researched and all the most common reasons are from people fiddling with config.inc.php, hmm :/

PLEASE RESPOND ASAP!!

the password was never set by me or anyone, I just downloaded it and started using apache, that's it...

he only thing I did related to phpMyAdmin was ticking a box to install it, so it's a bit confuzzling

I haven't set any passwords, all I did was press install, for everything including apache.

It says default password is "" ( no password )...?

<?php
/*
* This is needed for cookie based authentication to encrypt password in
* cookie
*/
$cfgblowfish_secret = 'xampp'; /* YOU SHOULD CHANGE THIS FOR A MORE SECURE COOKIE AUTH! */

/*
* Servers configuration
*/
$i = 0;

/*
* First server
*/
$i++;

/* Authentication type and info */
$cfgServers[$i]auth_type = 'config';
$cfgServers[$i]user = 'root';
$cfgServers[$i]password = '';
$cfgServers[$i]extension = 'mysql';
$cfgServers[$i]AllowNoPassword = true;
$cfgLang = '';

/* User for advanced features */
$cfgServers[$i]controluser = 'pma';
$cfgServers[$i]controlpass = '';

/* Advanced phpMyAdmin features */
$cfgServers[$i]pmadb = 'phpmyadmin';
$cfgServers[$i]bookmarktable = 'pma_bookmark';
$cfgServers[$i]relation = 'pma_relation';
$cfgServers[$i]table_info = 'pma_table_info';
$cfgServers[$i]table_coords = 'pma_table_coords';
$cfgServers[$i]pdf_pages = 'pma_pdf_pages';
$cfgServers[$i]column_info = 'pma_column_info';
$cfgServers[$i]history = 'pma_history';
$cfgServers[$i]designer_coords = 'pma_designer_coords';
$cfgServers[$i]tracking = 'pma_tracking';
$cfgServers[$i]userconfig = 'pma_userconfig';
$cfgServers[$i]recent = 'pma_recent';
$cfgServers[$i]table_uiprefs = 'pma_table_uiprefs';

/*
* End of servers configuration
*/

?>

I did but then it comes upp with ( Using password : YES )
baileynsamrb
 
Posts: 1
Joined: 25. September 2012 00:11
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows Vista

Re: Error #1045

Postby Altrea » 25. September 2012 11:09

Hi baileynsamrb (there is ALWAYS time for a short salutation, especially if you are asking for help on a community board. It's a matter of politeness),

baileynsamrb wrote:PLEASE RESPOND ASAP!!

It is impossible to respond sooner as possible, so don't write such things. It is unpolite. We are all free volunteers spending our freetime to help people with problems we don't have ourself. We will resprond if we want to, not faster then that. If you want to get help as fast as possible, ask for help on one of the many freelancer boards. They will help you as fast as possible for a fair amount of money.

baileynsamrb wrote:he only thing I did related to phpMyAdmin was ticking a box to install it, so it's a bit confuzzling

The only thing that is confusing is, that dere is a password setted for your root user and noone has setted it.
And there is no ticking box for installing phpMyAdmin :shock: XAMPP always comes with phpMyAdmin, you don't have the choice to install or not install it.

In your XAMPP control panel, is MySQL showing in green and which state does the Service tick show (red cross or green check)?
have you executed the XAMPP security script and setted a password for the root user?

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6944
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Error #1045

Postby asilva » 22. November 2012 13:15

Hello. This is Alan. I am a new user. thanks for this wonderful site with so much good info. right off the bat, I want to let you all know that I am not a coder. I know very little about this stuff. I want to be able to fidget with my website on my computer and then upload it ( I am making a wordpress site and have downloaded wordpress and extracted the file to the 'htdocs' folder. I have downloaded XAMPP and installed it. Apache, MySQL and Filezilla all show green. This is the first time I am starting this program. I also went to click on the cofig button to set up my database and got this error:

MySQL said:

#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
Connection for controluser as defined in your configuration failed.
phpMyAdmin tried to connect to the MySQL server, and the server rejected the connection. You should check the host, username and password in your configuration and make sure that they correspond to the information given by the administrator of the MySQL server.

I have no idea what this means. I am running windows 8. Does this mean that I have to add a password? I have seen that if you run the site of your computer, you don't need a password, but if you run it live (I am assuming that means on a browser) then I have to add one. How do I get past this step to set up a database? Thanks so much for your help. Also, being a newbie, saying something like 'set up your script for this or that' unfortunately, means nothing to me.
I am currently trying to follow the steps outlined here:

http://wpmu.org/install-wordpress-locally-on-windows-with-xampp/

Thanks again! Alan
asilva
 
Posts: 1
Joined: 22. November 2012 12:55
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: windows 8


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 45 guests