Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Alles, was den Apache betrifft, kann hier besprochen werden.

Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby roelvangils » 26. October 2004 12:34

Hi,

I've installed XAMPP on several machines and have never had a problem with it. After reinstalling my PC yesterday, I also installed XAMPP for Windows and got the following error message:

----
C:\APACHE~1\xampp>xampp_start.exe
Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Runnings beenden ...
Zum stoppen bitte die xampp_stop benutzen!
Please do not close this window while running ...
Use the xampp_stop for shutdown!

Please wait [Bitte warten] (OS 10048)Only one usage of each socket address (prot
ocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind t
o address 0.0.0.0:443
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs
Can't start server: Bind on TCP/IP port: No error
041026 13:22:07 Do you already have another mysqld server running on port: 3306
?
041026 13:22:07 Aborting

041026 13:22:07 mysql\bin\mysqld.exe: Shutdown Complete

...

I get a 404 error when I surf to http://localhost/. I've tried to turn off my firewall, but it doens't help.

Hope anyone can help me out.

Thanks!
Roel
roelvangils
 
Posts: 1
Joined: 26. October 2004 12:28

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby bsp1315 » 26. October 2004 21:54

Hi,
I had the same problem. I referred to 2nd page of this forum under the problem caption "make_sock:could not bind to address 0.0.0.0:443". I applied the solution and got back the desired result.

roelvangils wrote:Hi,

I've installed XAMPP on several machines and have never had a problem with it. After reinstalling my PC yesterday, I also installed XAMPP for Windows and got the following error message:

----
C:\APACHE~1\xampp>xampp_start.exe
Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Runnings beenden ...
Zum stoppen bitte die xampp_stop benutzen!
Please do not close this window while running ...
Use the xampp_stop for shutdown!

Please wait [Bitte warten] (OS 10048)Only one usage of each socket address (prot
ocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind t
o address 0.0.0.0:443
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs
Can't start server: Bind on TCP/IP port: No error
041026 13:22:07 Do you already have another mysqld server running on port: 3306
?
041026 13:22:07 Aborting

041026 13:22:07 mysql\bin\mysqld.exe: Shutdown Complete

...

I get a 404 error when I surf to http://localhost/. I've tried to turn off my firewall, but it doens't help.

Hope anyone can help me out.

Thanks!
Roel
With any dumbest question others may benefit
bsp
bsp1315
 
Posts: 7
Joined: 26. October 2004 00:03

Postby Hanspeter Thöni » 27. October 2004 07:23

every day the same old routine...

This Message means the Port 443 ist already used by another process.
IIS?
Skype?
other Webserver?

Identify the Program and stop it, so you can use apache
Gruss Hanspeter
User avatar
Hanspeter Thöni
 
Posts: 233
Joined: 17. August 2004 10:29
Location: Schweiz

Postby Stephen 00 » 28. October 2004 15:00

I get the same message
"only one useage of socket address (protocol/network address/port) is normally permitted :make sock: could not bind to address 0.0.0.0:80 no listening sockets available. "
Then when i try to open it again i get
"Cant start server. Bind on TCP/IP port : no error. Do you have another mysqld server running on port 3306 ? Aborting"

Im guessing that another program is using that port but i dont know how to check what program is using the port or how to stop the program using the port.
Can someone help me please???
Thank you in advance.
One by one the penguins steal my sanity.......
Stephen 00
 
Posts: 1
Joined: 28. October 2004 12:12

skype causes apache start problem

Postby stuarthold » 08. July 2005 14:49

hi
thanks i closed skye and apache started
brilliant
stuarthold
 
Posts: 1
Joined: 08. July 2005 14:15
Location: uk settle

Postby Maller » 08. July 2005 16:56

Stephen 00 wrote:I get the same message
"only one useage of socket address (protocol/network address/port) is normally permitted :make sock: could not bind to address 0.0.0.0:80 no listening sockets available. "
Then when i try to open it again i get
"Cant start server. Bind on TCP/IP port : no error. Do you have another mysqld server running on port 3306 ? Aborting"

Im guessing that another program is using that port but i dont know how to check what program is using the port or how to stop the program using the port.
Can someone help me please???
Thank you in advance.

Download Fport from Foundstone it will tell you what is running on port 80
User avatar
Maller
 
Posts: 49
Joined: 06. March 2004 14:47

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby petralian » 28. February 2009 06:48

:mrgreen: the solution: exit skype before pressing the "start apache" button

[edit]
ooo.... and I am only 4 years too late with my reply ;-)
The issue still exists as I just found this forum by copy pasting the error message I got when manually trying to start apache using the apache_start.bat
petralian
 
Posts: 2
Joined: 28. February 2009 06:46

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby Osbada » 24. March 2009 17:41

I have the similar problem, but when i close skype, reboot my cmputer. cahnge the httpd.conf file to another port, it doesnt work....
Osbada
 
Posts: 2
Joined: 24. March 2009 17:40

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby Izzy » 24. March 2009 23:35

Because this topic is over 4 years old, how about you give all the details of your issue as through time many things have changed - or start a new topic.

To say "it doesn't work" tells us nothing about the issue, so always give as much detail as possible as we can't see your screen from here or know what you do, or what you have done etc.

What version of Windows?
What version of XAMPP?
Both needed and omitted in your post.

What do you see when you run xampp-portcheck.exe - paste the contents of the console window here>

What exactly did you change in the httpd.conf file?
No need to change anything as you can change the ports that Skype use in Skype's configuration also does not Skype load again after a boot (runs as a service)?

To help troubleshoot this please put your httpd.conf file back to the defaults when you installed XAMPP and any other changes you may have made so we have a clean start.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby Osbada » 25. March 2009 15:39

okay,,, i did get it to work xD

But if there come a problem once more, then i post a post here .
Osbada
 
Posts: 2
Joined: 24. March 2009 17:40

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby ddhulla » 29. March 2009 18:23

I am also getting similar error:

Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Running beenden
Bitte erst bei einem gewollten Shutdown schliessen
Please close this command only for Shutdown
Apache 2 is starting ...
(OS 10048)Only one usage of each socket address (protocol/network address/port)
is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

Apache konnte nicht gestartet werden
Apache could not be started
Press any key to continue . . .

I am unable to find what else is running on port 80. I dont have all the chat application shutdown. tried netstat it doesnt mention anything on port 80.

Please let know how can i find what is running on machine on port 80.

Thanks, Dharmen
ddhulla
 
Posts: 2
Joined: 29. March 2009 18:16

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby Izzy » 29. March 2009 18:33

What Windows version?
What XAMPP version?
Both omitted.

Run xampp\xampp-portcheck.exe and see what is on the ports.

As mentioned in previous posts in this topic if you had cared to read them:
Usually Skype - change the ports that Skype uses in configuration.
IF IIS then disable it in the Windows Control Panel.
Izzy
 
Posts: 3344
Joined: 25. April 2006 17:06

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby ddhulla » 29. March 2009 19:07

Hi Izzy,
xampp-portcheck.exe helped figure out the issue.
Thanks.
ddhulla
 
Posts: 2
Joined: 29. March 2009 18:16

Re: Strange error: Can't start server: Bind on TCP/IP port

Postby rem1010 » 06. November 2009 02:27

I could not get my Apache 2.063 to run

OK, I check the services running on my WinXP Pro SP3 and enabled HTTP_SSL and set it to automatic.

It still would not run.

I then reinstalled it using "repair", this time the error was that the monitor service was ALREADY running.

Sure enough the little Apache was running and I could start stop start restart without any problems.

I then check the services HTTP_SSL and it was stopped.

Have no idea why it made things work, as it was the ONLY change I made after several futile attempts at install and running before I enabled that service. AND I am not running SSL, I installed the Apache without SSL.

Bob
rem1010
 
Posts: 1
Joined: 06. November 2009 02:18


Return to Apache

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests