my apache fails to start

Alles, was den Apache betrifft, kann hier besprochen werden.

my apache fails to start

Postby gcattersun » 10. June 2013 18:14

Dear friends , I'm new in all of this, please guide me.
I took the new CPV3 and follows as this:
13:06:54 [main] Initializing Control Panel
13:06:54 [main] Windows Version: Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
13:06:54 [main] XAMPP Version: 1.8.1
13:06:54 [main] Control Panel Version: 3.2.0 [ Compiled: March 24th 2013 ]
13:06:54 [main] Running with Administrator rights - good!
13:06:54 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
13:06:54 [main] Checking for prerequisites
13:06:55 [main] All prerequisites found
13:06:55 [main] Initializing Modules
13:06:55 [Apache] Problem detected!
13:06:55 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
13:06:55 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
13:06:55 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
13:06:55 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
13:06:55 [mysql] Problem detected!
13:06:55 [mysql] Port 3306 in use by ""C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.5\bin\mysqld" --defaults-file="C:\ProgramData\MySQL\MySQL Server 5.5\my.ini" MySQL55"!
13:06:55 [mysql] MySQL WILL NOT start without the configured ports free!
13:06:55 [mysql] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
13:06:55 [mysql] or reconfigure MySQL and the Control Panel to listen on a different port
13:06:55 [main] Starting Check-Timer
13:06:55 [main] Control Panel Ready

but how do I know what is with PID 4, my services on sistem not show what services has this PID 4. Where do i need to look to disable this service?

also: running at cmd, setup-xampp, return as follows:
################################# START XAMPP TEST SECTION #####################
############
[XAMPP]: Test php.exe with php\php.exe -n -d output_buffering=0 --version ...
the sistem can't find the path specified.

[ERROR]: Test php.exe failed !!!
[ERROR]: Perhaps the Microsoft C++ 2008 runtime package is not installed.
[ERROR]: Please try to install the MS VC++ 2008 Redistributable Package from the
Mircrosoft page first
[ERROR]: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5582

################################# END XAMPP TEST SECTION #######################

I did installed the MS VC++ 2008!
has you friends, some hint to help?
gcattersun
 
Posts: 2
Joined: 10. June 2013 17:07
Operating System: Windows 7 Home Premium SP1 64

Re: my apache fails to start

Postby gcattersun » 10. June 2013 19:14

about appache start, I found in this page: http://stackoverflow.com/questions/1430141/port-80-is-being-used-by-system-pid-4-what-is-that some causes about PID 4; and solved my problem. tryed stopping "SQL Server Reporting Services (MSSQLSERVER)", that apparently defaults to 80. I did that and port 80 freed up.

but still in MySQL into cp v3:
14:58:38 [main] Initializing Control Panel
14:58:38 [main] Windows Version: Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
14:58:38 [main] XAMPP Version: 1.8.1
14:58:38 [main] Control Panel Version: 3.2.0 [ Compiled: March 24th 2013 ]
14:58:38 [main] Running with Administrator rights - good!
14:58:38 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
14:58:38 [main] Checking for prerequisites
14:59:12 [main] All prerequisites found
14:59:12 [main] Initializing Modules
14:59:12 [main] Starting Check-Timer
14:59:12 [main] Control Panel Ready
14:59:33 [Apache] Attempting to start Apache app...
14:59:34 [Apache] Status change detected: running
14:59:43 [mysql] Problem detected!
14:59:43 [mysql] Port 3306 in use by ""C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.5\bin\mysqld" --defaults-file="C:\ProgramData\MySQL\MySQL Server 5.5\my.ini" MySQL55"!
14:59:43 [mysql] MySQL WILL NOT start without the configured ports free!
14:59:43 [mysql] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
14:59:43 [mysql] or reconfigure MySQL and the Control Panel to listen on a different port
14:59:43 [mysql] Attempting to start MySQL app...
14:59:45 [mysql] Status change detected: running
14:59:47 [mysql] Status change detected: stopped
14:59:47 [mysql] Error: MySQL shutdown unexpectedly.
14:59:47 [mysql] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
14:59:47 [mysql] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
14:59:47 [mysql] Press the Logs button to view error logs and check
14:59:47 [mysql] the Windows Event Viewer for more clues
14:59:47 [mysql] If you need more help, copy and post this
14:59:47 [mysql] entire log window on the forums
15:06:49 [mysql] Problem detected!
15:06:50 [mysql] Port 3306 in use by ""C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.5\bin\mysqld" --defaults-file="C:\ProgramData\MySQL\MySQL Server 5.5\my.ini" MySQL55"!
15:06:50 [mysql] MySQL WILL NOT start without the configured ports free!
15:06:50 [mysql] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
15:06:50 [mysql] or reconfigure MySQL and the Control Panel to listen on a different port
15:06:50 [mysql] Attempting to start MySQL app...
15:06:50 [mysql] Status change detected: running
15:06:52 [mysql] Status change detected: stopped
15:06:52 [mysql] Error: MySQL shutdown unexpectedly.
15:06:52 [mysql] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
15:06:52 [mysql] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
15:06:52 [mysql] Press the Logs button to view error logs and check
15:06:52 [mysql] the Windows Event Viewer for more clues
15:06:52 [mysql] If you need more help, copy and post this
15:06:52 [mysql] entire log window on the forums

I have a previous MySQL installed on for study, and found out that the MySQL config file for small systems of cp V3 is set to:
# The MySQL server
[mysqld]
port= 3306
socket = "/xampp/mysql/mysql.sock"
basedir = "/xampp/mysql"
tmpdir = "/xampp/tmp"
datadir = "/xampp/mysql/data"
pid_file = "mysql.pid"

then, I think better change this too.
thanks
gcattersun
 
Posts: 2
Joined: 10. June 2013 17:07
Operating System: Windows 7 Home Premium SP1 64

[ERROR]: Test php.exe failed !!!

Postby menmas » 30. June 2014 17:24

hi ,

I am new in xampp. I downloaded and installed the xampp v8.2.3. in win7 32bit.

I got a warning that php.exe could not be installed because first I had to install vc++ redistributable 2008 and then I should run setup_xampp.bat.

I already had vc++ redistributable 2008 installed in my pc and when I tried to run setup_xampp.bat I got the following.

Code: Select all
################################# START XAMPP TEST SECTION #####################
############
[XAMPP]: Test php.exe with php\php.exe -n -d output_buffering=0 --version ...
The system cannot find the path specified.

[ERROR]: Test php.exe failed !!!
[ERROR]: Perhaps the Microsoft C++ 2008 runtime package is not installed.
[ERROR]: Please try to install the MS VC++ 2008 Redistributable Package from the
 Mircrosoft page first
[ERROR]: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5582

################################# END XAMPP TEST SECTION #######################
############

Press any key to continue . . .


To face this I uninstalled the vc++ redistributable 2008 and installed again after reboot.
Trying again to run setup_xampp.bat I get the same message as the above.

I cannot understand what is happening!!Can anybody help me with this??

Thank you in advance!
menmas
 
Posts: 1
Joined: 30. June 2014 17:12
Operating System: win 7


Return to Apache

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests