MySQL not "linked" to Apache

Problems with the Linux version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

MySQL not "linked" to Apache

Postby luismartin » 19. November 2013 21:44

I've just installed the last version of XAMPP in Ubuntu 13.10. Everything seems to be ok except for MySQL. I can't access it with phpMyAdmin, and the Status option in the XAMPP menu says MySQL is disabled. However, when I started xampp from the CLI, this is what I got:

Code: Select all
XAMPP: Starting Apache...ok.
XAMPP: Starting MySQL...ok.
XAMPP: Starting ProFTPD...ok.


I can even execute mysql from the CLI as root, just typing
mysql

so, it is working! But somehow Apache/PHP don't seem to be aware of it.

What can I do to fix this?
luismartin
 
Posts: 14
Joined: 10. September 2011 10:05

Re: MySQL not "linked" to Apache

Postby Nobbie » 20. November 2013 11:17

Simply try again - MySQL is started only from "/opt/lampp/lampp start", but it is NOT started automatically after Bitnami Installation (this only starts Apache).
Nobbie
 
Posts: 6486
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: MySQL not "linked" to Apache

Postby luismartin » 20. November 2013 12:01

That's what I did. I started Xampp from the terminal, like I said, but for some reason Apache/PHP detected MySQL as not running in Status, so I couldn't even enter phpMyAdmin.
luismartin
 
Posts: 14
Joined: 10. September 2011 10:05

Re: MySQL not "linked" to Apache

Postby Nobbie » 20. November 2013 13:33

I also installed Xampp 1.8.2 on a Linux Mint yesterday and it works out of the box. I dont know whats wrong with your version. Maybe an issue with firewall?

P.S.: Which URL do you use to run Xampp? Try http://localhost as well as http://127.0.0.1
Nobbie
 
Posts: 6486
Joined: 09. March 2008 13:04


Return to XAMPP for Linux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests