virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Problems with the Linux version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby Zubanoid » 09. August 2011 08:11

Hi,

I have been going around in circles! I will outline the problem first then put the specs of the server after.

The problem: "XAMPP is currently only availably as 32 bit application. Please use a 32 bit compatibility library for your system."

What I have tried:
Commenting out the "check" part of the Lampp app file ie # XAMPP is currently 32 bit only...
sudo apt-get update AND sudo apt-get install ia32-libs, no joy

The error I get from the update is:
W: Failed to fetch http://archive.ubuntu.com/pub/ubuntu/ub ... -en_AU.bz2 Temporary failure resolving 'archive.ubuntu.com'

W: Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

I tried renaming the path from the origianal download location "mirror.ubuntu.com.....etc"

I have tried downloading the .deb installer files (libc6-i386 (2.11.2-10)) using "sudo dpkg -i package.deb".... no joy, same sort of errors.

I managed to install webmin which seems to work ok. I can't update packages from there either.

The server is running in a virtual environment (CISCO). Here are the specs:
Operating system Ubuntu Linux 10.04.1
Webmin version 1.560
Time on system Tue Aug 9 16:48:08 2011
Kernel and CPU Linux 2.6.32-24-server on x86_64
Processor information Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 1 cores

I really have no idea what to try next and I am relatvley new to this (had help from my IT guy for most of this).

Any suggestions? Would it be due to virtual environment or servers blocking ports? I was also able to use wget to download webmin too.... urgh :cry:

Cheers
Zubanoid
 
Posts: 4
Joined: 09. August 2011 07:52

Re: virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby JonB » 09. August 2011 13:04

I will withhold 'my' (just me) obvious comment of "WTF were you thinking???" (because your IT guy is equally guilty) :shock:

OK, you seemed to be on the right track with trying to get the 32 bit libraries. That is a necessary step.

I'd begin with setting up another repository, as that apparently is "what's not getting it". The fact you were able to fetch webmin, means things are 'probably working'. (and shows you have some sense, as webmin is kick-a** good).

Google "Ubuntu Repository Mirrors"

E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?


is that in all the error messages????? If so, I'd suggest the problem might lie in the virtualized environment. That would be better addressed on a Cisco forum. (this isn't really a XAMPP problem at the core, its a Ubuntu/environment issue)

Relevant posts here -

viewtopic.php?f=17&t=47466&p=181998&hilit=32+bit+library#p181998

viewtopic.php?f=17&t=44852

If your repository attempts fail, you could always just install a 32 bit distribution. :wink:

Good Luck
8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby Zubanoid » 10. August 2011 00:15

Thanks JonB.

I shall take my IT guy out the back and sh***.... no no, musn't do that! I did in fact curse him a bit as we got all new CISCO servers and he failed to tell me that he had removed and "archived" my perfectly working Linux box (with my WORKING webserver etc) without telling me! Leaving me to explain to my students that, sorry, but uhh, no web server today so lets just imagine.... urgh. IT people! Clever but not so clever! o_O

I suspect that installing a 32bit distro is going to be the only way.

Thanks very much for your advice. It did confirm my suspicions.

If I knew how to configure webmin properly I would use that, but LAMPP is nice n easy :)

Cheers
Zubanoid
 
Posts: 4
Joined: 09. August 2011 07:52

Re: virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby Altrea » 10. August 2011 04:36

Zubanoid wrote:urgh. IT people! Clever but not so clever! o_O

:shock:
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8297
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby Zubanoid » 10. August 2011 05:31

Sorry Altrea!

Present IT people exepted! :P

^ was just saying that in jest. I am what you would call a sudo IT person :wink:

Well, I'm into day two of trying to sort this thing out and as far as I can tell there are some major networking issues with the set up of the server as well. No joy for me.

On another note I have rather enjoyed finding out about everything and I must say I have come to rather like Linux and setting up web servers. I gues I'm converted!

:D
Zubanoid
 
Posts: 4
Joined: 09. August 2011 07:52

Re: virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby JonB » 10. August 2011 05:41

Let us know what worked...

That way the next guy whose IT guy has a bright idea will be better prepared.

In reality, I have been an out-sourced IT guy for the last 25 years (I'm a system integrator - the guy who makes it work 'first', LOL)

That said, I have never, ever actually worked in an IT department, always as an 'outsider with an agenda' (starting at EDS decades ago).

Good Luck
:mrgreen:
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby Zubanoid » 11. August 2011 07:01

Problem solved...

Turns out the new CISCO server was blocking updates. So basically our IT guy added my humble web server to the "white list" (I have no idea what that means) which allows it to check for updates and also generally getting online...

Ran: apt-get update, then: apt-get install ia32-libs.

I then reinstalled LAMPP & Webmin.

The I ran: nano opt/lampp/lampp

Changed a few lines of code to block the 64bit check (just commented them out):

# XAMPP is currently 32 bit only
#case `uname -m` in
# *_64)
# if /opt/lampp/bin/php -v > /dev/null 2>&1
# then
# :
# else
# $de && echo "XAMPP gibt es zur Zeit nur als 32-Bit Applikation. Bitt$
# $de || echo "XAMPP is currently only availably as 32 bit application$
# exit
# fi
# ;;
#esac

And that did the trick! I started LAMPP and it's working fine. Not that any of my students will appreciate the all the faffing around to get it working for them but anyway, I'm happy :D
Zubanoid
 
Posts: 4
Joined: 09. August 2011 07:52

Re: virtual Ubuntu with XAMPP not running! Help!

Postby JonB » 12. August 2011 16:24

Excellent!

That makes absolute total sense...

White List = approved URL/URI list in an secured environment

Good Luck and thanks for the post-back!

8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7


Return to XAMPP for Linux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests