Apache not starting

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache not starting

Postby SaWu » 10. March 2019 14:35

Hi,

I have installed Xampp version 7.3.2 on Windows 7. I have used xampp earlier without problems and have okeyish php knowledge.

This time, apache will not start or at least not start fully.

I start xampp-control.exe as admin,
I ckeck ports using "Netstat": Port 80 and 443 are free
I start apache, nothing happens (start button stays "start" and does not change to "stop", "admin" button stayes grey), however in netstat ports 80 and 443 are used by httpd.exe, I see htppd.exe in task manager
Logs -> error.log shows warnings and notices, but no error
[Sun Mar 10 14:36:03.115571 2019] [mpm_winnt:notice] [pid 6080:tid 244] AH00422: Parent: Received shutdown signal -- Shutting down the server.
[Sun Mar 10 14:36:05.116574 2019] [mpm_winnt:notice] [pid 6240:tid 256] AH00364: Child: All worker threads have exited.
[Sun Mar 10 14:36:05.126574 2019] [mpm_winnt:notice] [pid 6080:tid 244] AH00430: Parent: Child process 6240 exited successfully.
[Sun Mar 10 14:36:34.812616 2019] [ssl:warn] [pid 3752:tid 244] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sun Mar 10 14:36:34.882616 2019] [ssl:warn] [pid 3752:tid 244] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sun Mar 10 14:36:34.902616 2019] [mpm_winnt:notice] [pid 3752:tid 244] AH00455: Apache/2.4.38 (Win64) OpenSSL/1.1.1a PHP/7.2.15 configured -- resuming normal operations
[Sun Mar 10 14:36:34.902616 2019] [mpm_winnt:notice] [pid 3752:tid 244] AH00456: Apache Lounge VC15 Server built: Jan 18 2019 14:26:34
[Sun Mar 10 14:36:34.902616 2019] [core:notice] [pid 3752:tid 244] AH00094: Command line: 'f:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d F:/xampp/apache'
[Sun Mar 10 14:36:34.912616 2019] [mpm_winnt:notice] [pid 3752:tid 244] AH00418: Parent: Created child process 1328
[Sun Mar 10 14:36:35.122617 2019] [ssl:warn] [pid 1328:tid 256] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sun Mar 10 14:36:35.162617 2019] [ssl:warn] [pid 1328:tid 256] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sun Mar 10 14:36:35.182617 2019] [mpm_winnt:notice] [pid 1328:tid 256] AH00354: Child: Starting 150 worker threads.



I also tried to start apache from command line
F:\xampp -> apache_start.bat
I get the line "Apache 2 is starting ..." but then nothing more happens.



I already tried to reinstall xampp and also to install xampp 7.2.15, but nothing changes. Any ideas?
SaWu
 
Posts: 5
Joined: 10. March 2019 13:22
XAMPP version: 7.3.2
Operating System: Windows 7

Re: Apache not starting

Postby Beltran » 11. March 2019 12:50

Hi,

Thanks for reporting it. We noticed this is an issue only reproducible in Windows 7 and we released a new version that fixes the issue. Please post if that solves your issue: 5.6.40-1 / 7.1.26-1 / 7.2.15-2 / 7.3.2-2

https://www.apachefriends.org/blog/new_ ... 00311.html
User avatar
Beltran
Power-User
 
Posts: 150
Joined: 22. March 2013 12:29
Operating System: Windows, Linux, OS X

Re: Apache not starting

Postby SaWu » 16. March 2019 12:13

Thank you. The new version is functioning normally!
SaWu
 
Posts: 5
Joined: 10. March 2019 13:22
XAMPP version: 7.3.2
Operating System: Windows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 45 guests