Apache won't start on newly installed Xampp

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache won't start on newly installed Xampp

Postby motherofdragons » 15. August 2017 14:41

Hi,

I'm new with xampp and Apache won't start. I get the following error:
9:30:02 PM [main] Initializing Control Panel
9:30:02 PM [main] Windows Version: Home 64-bit
9:30:02 PM [main] XAMPP Version: 7.1.7
9:30:02 PM [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
9:30:02 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
9:30:02 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
9:30:02 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
9:30:02 PM [main] about running this application with administrator rights!
9:30:02 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
9:30:02 PM [main] Checking for prerequisites
9:30:04 PM [main] All prerequisites found
9:30:04 PM [main] Initializing Modules
9:30:04 PM [Apache] Problem detected!
9:30:04 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
9:30:04 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
9:30:04 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
9:30:04 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
9:30:04 PM [main] Starting Check-Timer
9:30:04 PM [main] Control Panel Ready
9:30:14 PM [Apache] Problem detected!
9:30:14 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
9:30:14 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
9:30:14 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
9:30:14 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
9:30:14 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
9:30:15 PM [Apache] Status change detected: running
9:30:16 PM [mysql] Attempting to start MySQL app...
9:30:28 PM [filezilla] Attempting to start FileZilla app...
9:30:29 PM [Apache] Status change detected: stopped
9:30:29 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
9:30:29 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
9:30:29 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
9:30:29 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
9:30:29 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
9:30:29 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
9:30:29 PM [Apache] entire log window on the forums
9:30:29 PM [mysql] Status change detected: running
9:30:29 PM [filezilla] Status change detected: running
9:38:21 PM [main] Executing "services.msc"


How to resolve this in windows 10 home?

Please help.

Thanks,
motherofdragons
motherofdragons
 
Posts: 1
Joined: 15. August 2017 14:26
XAMPP version: v.3.2.2
Operating System: windows 10 Home

Re: Apache won't start on newly installed Xampp

Postby Nobbie » 15. August 2017 15:23

Enter " Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!" into Google.
Nobbie
 
Posts: 9628
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Apache won't start on newly installed Xampp

Postby matrixebiz » 15. August 2017 20:52

Found this possible fix you;

You might need to stop the "Web Deployment Agent Service"
Press Win+R and type services.msc
Right click on Web Deployment Agent Service and select "Stop"
Restart XAMPP

Also after double clicking "Web Deployment Agent Service" you can make the Startup type to Manual, So that "Web Deployment Agent Service" will not start automatically

Also, Skype uses port 80, if you have Skype installed maybe
matrixebiz
 
Posts: 6
Joined: 09. August 2017 19:47
XAMPP version: 7.1.7
Operating System: Windows Server 2016


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 36 guests