Apache won't start

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache won't start

Postby Kaspar7 » 02. July 2017 15:58

I've configured xampp -> httpd.conf to Listen: 85 and http-ssl.conf to Listen: 445 already. There is no IIS listed in Services
Apache and MySQL are set to Auto-start in XAMPP Control Panel config.

Here's the console output when I start XAMPP:

11:05:38 AM [main] Initializing Control Panel
11:05:38 AM [main] Windows Version: Pro 64-bit
11:05:38 AM [main] XAMPP Version: 5.6.30
11:05:38 AM [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
11:05:38 AM [main] Running with Administrator rights - good!
11:05:38 AM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
11:05:38 AM [main] Checking for prerequisites
11:05:38 AM [main] All prerequisites found
11:05:38 AM [main] Initializing Modules
11:05:38 AM [Apache] Initializing module...
11:05:38 AM [Apache] Checking for module existence...
11:05:38 AM [Apache] Checking for required tools...
11:05:38 AM [Apache] Checking for service (name="Apache2.4"): Service installed
11:05:38 AM [Apache] Service Path: "C:\xampp\apache\bin\httpd.exe" -k runservice
11:05:38 AM [Apache] Checking default ports...
11:05:38 AM [mysql] Initializing module...
11:05:38 AM [mysql] Checking for module existence...
11:05:38 AM [mysql] Checking for required tools...
11:05:38 AM [mysql] Checking for service (name="mysql"): Service not installed
11:05:38 AM [mysql] Service Path: Service Not Installed
11:05:38 AM [mysql] Checking default ports...
11:05:38 AM [mysql] Portblocker Detected: mysqld.exe
11:05:38 AM [mysql] Checking for App: c:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe
11:05:38 AM [mysql] Portblocker Path: C:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe
11:05:38 AM [mysql] Portblocker Service Path:
11:05:38 AM [mysql] XAMPP MySQL is already running on port 3306
11:05:38 AM [filezilla] Initializing module...
11:05:38 AM [filezilla] Checking for module existence...
11:05:38 AM [filezilla] Checking for required tools...
11:05:38 AM [filezilla] Checking for service (name="FileZillaServer"): Service not installed
11:05:38 AM [filezilla] Service Path: Service Not Installed
11:05:38 AM [filezilla] Checking default ports...
11:05:38 AM [mercury] Initializing module...
11:05:38 AM [mercury] Checking for module existence...
11:05:38 AM [mercury] Checking for required tools...
11:05:38 AM [mercury] Checking default ports...
11:05:38 AM [Tomcat] Initializing module...
11:05:38 AM [Tomcat] Checking for module existence...
11:05:38 AM [Tomcat] Checking for required tools...
11:05:38 AM [Tomcat] Checking for service (name="Tomcat7"): Service not installed
11:05:38 AM [Tomcat] Service Path: Service Not Installed
11:05:38 AM [Tomcat] Checking default ports...
11:05:38 AM [main] Enabling autostart for module "Apache"
11:05:38 AM [main] Enabling autostart for module "MySQL"
11:05:38 AM [main] Starting Check-Timer
11:05:38 AM [main] Control Panel Ready
11:05:38 AM [Apache] Autostart active: starting...
11:05:38 AM [Apache] Checking default ports...
11:05:38 AM [Apache] Attempting to start Apache service...
11:05:38 AM [Apache] Executing "net start "Apache2.4""
11:05:39 AM [mysql] Autostart aborted: MySQL is already running
11:05:42 AM [Apache] Return code: 0

I get thiese errors in a browser (Chrome) window when I type in "localhost":
localhost refused to connect.
ERR_CONNECTION_REFUSED

Any suggestions are welcome! I've tried installing WAMP without success. Ditto Apache alone. Removed them and now I'm trying to get WAMPP working. Pretty frustrating!
Kaspar7
 
Posts: 2
Joined: 02. July 2017 15:13
XAMPP version: 3.2.2
Operating System: Windows 10

Re: Apache won't start

Postby Altrea » 02. July 2017 16:26

You changed the default Ports for Apache, so you need to append that new port to every URL.
http://localhost:85
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8849
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache won't start

Postby Kaspar7 » 02. July 2017 16:56

Thanks! I wish someone of the people who suggested changing the port had mentioned that; I would have been up and running yesterday if I'd known this. Well, at least it's working now. :)
Kaspar7
 
Posts: 2
Joined: 02. July 2017 15:13
XAMPP version: 3.2.2
Operating System: Windows 10

Re: Apache won't start

Postby Altrea » 02. July 2017 18:39

Well, our Q&A posting about changing the Apache default ports is telling you exactly this and much more:
[Q&A] Changing the Apache default ports
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8849
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 56 guests