Apache doesn't start after installing Bitnami

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache doesn't start after installing Bitnami

Postby JeremiasPT » 02. October 2016 14:53

Installed Xampp on Windows 10 and Apache seemed to work. Then I installed Bitnami WordPress and it stopped working. I use to install several Bitnami WordPress modules so I can have a bunch of WordPress sites to test things locally. However I just installed Bitnami WordPress on Xampp (an apps folder is created in C:\\Xampp) and when I start Xampp's control panel, MySQL starts, but not Apache.

Here's my log:

Code: Select all
14:46:40  [main]    Initializing Control Panel
14:46:40  [main]    Windows Version:  Enterprise  64-bit
14:46:40  [main]    XAMPP Version: 7.0.9
14:46:40  [main]    Control Panel Version: 3.2.2  [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
14:46:40  [main]    You are not running with administrator rights! This will work for
14:46:40  [main]    most application stuff but whenever you do something with services
14:46:40  [main]    there will be a security dialogue or things will break! So think
14:46:40  [main]    about running this application with administrator rights!
14:46:40  [main]    XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
14:46:40  [main]    Checking for prerequisites
14:46:40  [main]    All prerequisites found
14:46:40  [main]    Initializing Modules
14:46:40  [Apache]    Problem detected!
14:46:40  [Apache]    Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 11056!
14:46:40  [Apache]    Apache WILL NOT start without the configured ports free!
14:46:40  [Apache]    You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
14:46:40  [Apache]    or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
14:46:40  [Apache]    Problem detected!
14:46:40  [Apache]    Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 11056!
14:46:40  [Apache]    Apache WILL NOT start without the configured ports free!
14:46:40  [Apache]    You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
14:46:40  [Apache]    or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
14:46:40  [mysql]    XAMPP MySQL is already running on port 3306
14:46:40  [main]    Starting Check-Timer
14:46:40  [main]    Control Panel Ready
JeremiasPT
 
Posts: 2
Joined: 02. October 2016 14:47
XAMPP version: 3.2.2
Operating System: Windows 10

Re: Apache doesn't start after installing Bitnami

Postby Nobbie » 03. October 2016 11:23

Do not install the wrong Bitnami WordPress module, as it finally installs TWO Apache versions. There is also a Module for an already installed Xampp (usually, installing Bitname WordPress Module does NOT(!) require Xampp, as it installs Apache/PHP/MySQL as well).

If you like to work with Xampp, i recommend not to install Bitnami WordPress module, instead go for the "normal" WordPress installation directly from WordPress. Follow the installation instruction for WordPress on a standard Webserver (as your Xampp PC already is a standard webserver).
Nobbie
 
Posts: 8775
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Apache doesn't start after installing Bitnami

Postby JeremiasPT » 03. October 2016 12:37

But that way I can't have multiple WordPress sites on my localhost? I like having multiple sites to test different themes.
JeremiasPT
 
Posts: 2
Joined: 02. October 2016 14:47
XAMPP version: 3.2.2
Operating System: Windows 10


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 53 guests