Installed On External HHD Apache Not Running On Win10

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Installed On External HHD Apache Not Running On Win10

Postby jtv » 05. July 2016 12:16

Dear XAMPP Community

I am having this problem starting the Apache server

Since I had this laptop, I have made a few changes from when it used to be a WinXP.
It has had it's second Win7 HHD which has been upgraded to Win10 being a Win10 Insider early last year.
Since, not to long ago I upgraded my memory RAM and I now have a 2TB External HHD

I had installed XAMPP last year Nov due to my studying but never got around to using your application.

I have now started studying a subject where XAMPP would be the perfect application to learn from but your Apache Server will not start.

I have disabled ports 80 as mentioned, but I could not understand what I am suppose to disable from the app OracleVM VirtualBox using the RedHat machine.

In Nov, I installed XAMPP on my 'C'Drive, but I uninstalled it from there and installed it to my HHD instead.

I am not sure if there are more details I can give for directions to be afforded to me, please let me know.

Below, is the requested log report:

10:35:54 [main] Initializing Control Panel
10:35:54 [main] Windows Version: Pro 64-bit
10:35:54 [main] XAMPP Version: 5.6.23
10:35:54 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
10:35:54 [main] Running with Administrator rights - good!
10:35:54 [main] XAMPP Installation Directory: "e:\development\myphp\"
10:35:54 [main] Checking for prerequisites
10:35:55 [main] All prerequisites found
10:35:55 [main] Initializing Modules
10:35:55 [Apache] Problem detected!
10:35:55 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
10:35:55 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:35:55 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:35:55 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:35:55 [main] Starting Check-Timer
10:35:55 [main] Control Panel Ready
10:36:04 [Apache] Problem detected!
10:36:04 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
10:36:04 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:36:04 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:36:04 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:36:04 [Apache] Attempting to start Apache app...
10:36:04 [Apache] Status change detected: running
10:36:09 [Apache] Status change detected: stopped
10:36:09 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
10:36:09 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
10:36:09 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
10:36:09 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
10:36:09 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
10:36:09 [Apache] If you need more help, copy and post this
10:36:09 [Apache] entire log window on the forums
10:36:25 [mysql] Attempting to start MySQL app...
10:36:26 [mysql] Status change detected: running

I look forward to your reply.

Your sincerely
JT Valerie
jtv
 
Posts: 8
Joined: 29. June 2016 20:08
Location: Cricklewood, London
XAMPP version: v3.2.2
Operating System: Win10

Installed On External HHD Apache Not Running On Win10

Postby jtv » 05. July 2016 13:48

:D I would like to say that I have now been able to start my Apache, after stopping the www connection in my service folder.
jtv
 
Posts: 8
Joined: 29. June 2016 20:08
Location: Cricklewood, London
XAMPP version: v3.2.2
Operating System: Win10


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 67 guests