Resolving a conflict with ports used

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Resolving a conflict with ports used

Postby ecoduma » 29. June 2016 10:15

Hi there,

I have been getting into some troubles while setting up XAMPP.
After installing and starting Control Panel I got red strings stating:

11:50:37 [Apache] Problem detected!
11:50:37 [Apache] Port 443 in use by ""C:\Program Files (x86)\VMware\VMware Workstation\vmware-hostd.exe" -u "C:\ProgramData\VMware\hostd\config.xml"" with PID 3700!
11:50:37 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
11:50:37 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
11:50:37 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port


I tried to create new rules in the Windows firewall but it hasn't helped.

The matter is that I cannot let VMware be turned off because I need it constantly. How can I make XAMPP to work without interfering in settings of already set up and workable program?

Thank you very much, hope to hear from you soon.
ecoduma
 
Posts: 5
Joined: 29. June 2016 09:59
XAMPP version: 3.2.2
Operating System: Windows 8 SL

Re: Resolving a conflict with ports used

Postby Altrea » 29. June 2016 15:53

Hi,

This way:
=> [Q&A] solving Port 443 in use by VMWare issue

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8293
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Resolving a conflict with ports used

Postby ecoduma » 29. June 2016 16:56

Thank you! I've checked this topic before asking my question. The matter is that in VMware I cannot change port without disabling sharing but I cannot turn it off because I need it. Can assign other ports to XAMPP, for instance?

Thank you again,
ecoduma
 
Posts: 5
Joined: 29. June 2016 09:59
XAMPP version: 3.2.2
Operating System: Windows 8 SL

Re: Resolving a conflict with ports used

Postby JJ_Tagy » 29. June 2016 17:17

Why can't you change the port I'm VMWare? Is that the only port it works on? If you don't use https:// in xampp, it won't matter which you change. Just know that changing Apache port requires alternative method to access. Suggest you just change VMW.
JJ_Tagy
 
Posts: 678
Joined: 30. January 2012 13:44
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 87 guests