Hello I'm a newbie on XAMPP I'm having problems

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Hello I'm a newbie on XAMPP I'm having problems

Postby TheLa5tStand » 25. May 2016 04:27

I tried to change the port number to 85 since it said port 80 is in use. I went to internet to type in local host and for some reason it won't let me register or see the localhost screen. So I tried suffering on youtube to learn a little more about how to fix XAMPP issue. So please help me understand what I'm doing wrong and causing my Apache and MySQL unable to run...Thanks for taking your time reading this since the log told me to copy and paste this error on this forums for my window.

Image


10:03:31 PM [main] Initializing Control Panel
10:03:31 PM [main] Windows Version: Home 64-bit
10:03:31 PM [main] XAMPP Version: 5.6.21
10:03:31 PM [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
10:03:31 PM [main] Running with Administrator rights - good!
10:03:31 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\users\marcus\desktop\top secret\"
10:03:31 PM [main] WARNING: Your install directory contains spaces. This may break programs/scripts
10:03:31 PM [main] Checking for prerequisites
10:03:31 PM [main] All prerequisites found
10:03:31 PM [main] Initializing Modules
10:03:31 PM [Apache] Problem detected!
10:03:31 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
10:03:31 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:03:31 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:03:31 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:03:31 PM [main] Enabling autostart for module "Apache"
10:03:31 PM [main] Enabling autostart for module "MySQL"
10:03:31 PM [main] Starting Check-Timer
10:03:31 PM [main] Control Panel Ready
10:03:32 PM [Apache] Autostart active: starting...
10:03:32 PM [Apache] Problem detected!
10:03:32 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
10:03:32 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:03:32 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:03:32 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:03:32 PM [Apache] Attempting to start Apache service...
10:03:32 PM [mysql] Autostart active: starting...
10:03:32 PM [mysql] Attempting to start MySQL service...
10:03:33 PM [mysql] Status change detected: running
10:03:37 PM [mysql] Status change detected: stopped
10:03:37 PM [mysql] Error: MySQL shutdown unexpectedly.
10:03:37 PM [mysql] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
10:03:37 PM [mysql] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
10:03:37 PM [mysql] Press the Logs button to view error logs and check
10:03:37 PM [mysql] the Windows Event Viewer for more clues
10:03:37 PM [mysql] If you need more help, copy and post this
10:03:37 PM [mysql] entire log window on the forums
TheLa5tStand
 
Posts: 2
Joined: 25. May 2016 04:08
XAMPP version: v3.2.2
Operating System: Window 7

Re: Hello I'm a newbie on XAMPP I'm having problems

Postby Nobbie » 25. May 2016 09:52

Enter "Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!" into Google.

P.S.: Do not install Xampp into such a crazy folder lilke ""c:\users\marcus\desktop\top secret\", this will result in problems as well. Who told you to do so? Install it to c:/xampp or any similar (simple) folder. You did not only put Xampp into a personal folder (what is not recommended), you also put it on the Desktop (ouch!!) and you inserted a space into the installation folder "top secret" (double ouch!!). Three big mistakes in a single issue - surely you hit the high score!
Nobbie
 
Posts: 8779
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Hello I'm a newbie on XAMPP I'm having problems

Postby Altrea » 25. May 2016 11:37

Hi,

I totally agree with Nobbie.

Additional tips:
- Don't configure multiple types of autostart (Windows Services AND control panel autostart functionality)
- Don't configure any Autostart at all except everything is running fine without them
- Try to solve your PID 4 problem: [Q&A] solving Port 80 in use by PID 4 (HTTP.sys) issue
- If you still need to change the Apache ports, do it the right way: [Q&A] Changing the Apache default ports

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8298
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re:The Issue been fixed but I have other question?

Postby TheLa5tStand » 27. May 2016 10:02

I'm not Sure If I fixed the Issue with the Xampp. I just need yall to verified if this is correct or incorrect.

Here my new log, also I'm having trouble trying to sign up for xampp registration. What the link for me to register on localhost

Image

3:46:15 AM [main] Initializing Control Panel
3:46:15 AM [main] Windows Version: Home 64-bit
3:46:15 AM [main] XAMPP Version: 5.6.21
3:46:15 AM [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
3:46:15 AM [main] Running with Administrator rights - good!
3:46:15 AM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
3:46:15 AM [main] Checking for prerequisites
3:46:15 AM [main] All prerequisites found
3:46:15 AM [main] Initializing Modules
3:46:15 AM [main] Starting Check-Timer
3:46:15 AM [main] Control Panel Ready
3:46:22 AM [Apache] Attempting to start Apache service...
3:46:23 AM [Apache] Status change detected: running
3:46:24 AM [mysql] Attempting to start MySQL service...
3:46:25 AM [mysql] Status change detected: running

Other than that are there any other ways to contact the staff on how to set up stealth servers with VPS?
TheLa5tStand
 
Posts: 2
Joined: 25. May 2016 04:08
XAMPP version: v3.2.2
Operating System: Window 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 48 guests