Apache start problem (with error log!)

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache start problem (with error log!)

Postby Dalixam » 14. May 2016 13:00

Hi,

I'm having a problem starting Apache. I get the same message a lot of people do:

13:32:49 [Apache] Status change detected: stopped
13:32:49 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
13:32:49 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
13:32:49 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
13:32:49 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
13:32:49 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
13:32:49 [Apache] If you need more help, copy and post this
13:32:49 [Apache] entire log window on the forums


I checked the Q%A on this forum, but it doesn't help me. My Apache error log looks like this:
[Sat May 14 13:38:58.910023 2016] [ssl:warn] [pid 1012:tid 528] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat May 14 13:38:58.959021 2016] [core:warn] [pid 1012:tid 528] AH00098: pid file D:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sat May 14 13:38:59.024352 2016] [ssl:warn] [pid 1012:tid 528] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat May 14 13:38:59.451954 2016] [mpm_winnt:notice] [pid 1012:tid 528] AH00455: Apache/2.4.17 (Win32) OpenSSL/1.0.2d PHP/5.6.21 configured -- resuming normal operations
[Sat May 14 13:38:59.451954 2016] [mpm_winnt:notice] [pid 1012:tid 528] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Oct 13 2015 10:54:13
[Sat May 14 13:38:59.451954 2016] [core:notice] [pid 1012:tid 528] AH00094: Command line: 'd:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d D:/xampp/apache'
[Sat May 14 13:38:59.455954 2016] [mpm_winnt:notice] [pid 1012:tid 528] AH00418: Parent: Created child process 5920
[Sat May 14 13:38:59.790184 2016] [ssl:warn] [pid 5920:tid 548] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat May 14 13:38:59.881070 2016] [ssl:warn] [pid 5920:tid 548] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat May 14 13:38:59.906896 2016] [mpm_winnt:crit] [pid 5920:tid 548] (OS 109)The pipe has been ended. : AH00404: Child: Unable to read socket data from parent
[Sat May 14 13:38:59.911916 2016] [mpm_winnt:crit] [pid 1012:tid 528] AH00427: Parent: child process 5920 exited with status 3 -- Aborting.


I am not skilled enough to figure out the problem from this :)

If I edit httpd.conf and change
Code: Select all
Listen 80
to
Code: Select all
Listen 81
then it works fine, but I'd rather have it work normally than having to always type localhost:81 or deal with the other side effects of changing the port.

I use Windows 10 Home Edition if that makes any difference.

Can anyone help?
Dalixam
 
Posts: 1
Joined: 14. May 2016 11:48
XAMPP version: 5.6.21
Operating System: Windows 10

Re: Apache start problem (with error log!)

Postby Altrea » 14. May 2016 13:36

Hi,

But i guess you are skilled enough to read this Q&A to provide us all information needed to identify your issue:
[Q&A] Insufficient debug information - Apache starting issue

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 50 guests