xampp fail to run

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

xampp fail to run

Postby torsthans » 08. March 2016 16:01

15:41:01 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
15:41:01 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
15:41:01 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
15:41:01 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
15:41:01 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
15:41:01 [Apache] If you need more help, copy and post this
15:41:01 [Apache] entire log window on the forums

Could anybody help me with above? I have Skype uninstalled and can't find out what is blocking port 80. Also, I run XAMPP as administrator.
torsthans
 
Posts: 3
Joined: 08. March 2016 15:55
Operating System: Windows 10

Re: xampp fail to run

Postby Altrea » 08. March 2016 16:22

We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8286
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: xampp fail to run

Postby torsthans » 08. March 2016 18:37

I'll try with more information.

The XAMPP version is 7.0.4. It's a full version named xampp-win32.7.0.4-0-VC14-installer.exe

Windows is Windows 10 Home, 64-bit operating system, x64-based processor

The installation path is C:\xampp\

I did not execute anuy scripts. I, after having deactivated anti virus program, simply started the XAMPP Control Panel APP from the APP list as administrator. I then pushed the 'START'-button for APACHE supposing that the Apache icon would turn into green. This did not happen. Instead I got the following message:
"""
17:09:14 [main] Initializing Control Panel
17:09:14 [main] Windows Version: Home 64-bit
17:09:14 [main] XAMPP Version: 7.0.4
17:09:14 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
17:09:14 [main] Running with Administrator rights - good!
17:09:14 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
17:09:14 [main] Checking for prerequisites
17:09:14 [main] All prerequisites found
17:09:14 [main] Initializing Modules
17:09:14 [Apache] Problem detected!
17:09:14 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
17:09:14 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
17:09:14 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
17:09:14 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
17:09:14 [main] Starting Check-Timer
17:09:14 [main] Control Panel Ready
17:09:32 [Apache] Attempting to start Apache app...
17:09:33 [Apache] Status change detected: running
17:09:33 [Apache] Status change detected: stopped
17:09:33 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
17:09:33 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
17:09:33 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
17:09:33 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
17:09:33 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
17:09:33 [Apache] If you need more help, copy and post this
17:09:33 [Apache] entire log window on the forums
17:11:27 [main] Executing "c:\xampp\"
17:11:49 [Apache] Status change detected: running
17:11:50 [Apache] Status change detected: stopped
17:11:50 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
17:11:50 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
17:11:50 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
17:11:50 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
17:11:50 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
17:11:50 [Apache] If you need more help, copy and post this
17:11:50 [Apache] entire log window on the forums
17:21:00 [main] Executing "c:\xampp\"
17:36:33 [main] Executing "c:\xampp\apache\logs"
17:36:42 [Apache] Problem detected!
17:36:42 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
17:36:42 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
17:36:42 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
17:36:42 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
17:36:42 [Apache] Attempting to start Apache app...
17:36:43 [Apache] Status change detected: running
17:36:43 [Apache] Status change detected: stopped
17:36:43 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
17:36:43 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
17:36:43 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
17:36:43 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
17:36:43 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
17:36:43 [Apache] If you need more help, copy and post this
17:36:43 [Apache] entire log window on the forums
17:47:57 [main] Executing "c:\xampp\"
17:48:42 [main] Executing "c:\xampp\apache\logs"
17:48:58 [Apache] Status change detected: running
17:48:59 [Apache] Status change detected: stopped
17:48:59 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
17:48:59 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
17:48:59 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
17:48:59 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
17:48:59 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
17:48:59 [Apache] If you need more help, copy and post this
17:48:59 [Apache] entire log window on the forums
"""

All the Apache .log files were empty. (or in fact not even created)

The response of the apache_start.bat script was the following:

"""
15:36:39 [main] Initializing Control Panel
15:36:39 [main] Windows Version: Home 64-bit
15:36:39 [main] XAMPP Version: 7.0.4
15:36:39 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
15:36:39 [main] You are not running with administrator rights! This will work for
15:36:39 [main] most application stuff but whenever you do something with services
15:36:39 [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
15:36:39 [main] about running this application with administrator rights!
15:36:39 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
15:36:39 [main] Checking for prerequisites
15:36:39 [main] All prerequisites found
15:36:39 [main] Initializing Modules
15:36:39 [Apache] Problem detected!
15:36:39 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
15:36:39 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
15:36:39 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
15:36:39 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
15:36:39 [main] Starting Check-Timer
15:36:39 [main] Control Panel Ready
15:36:47 [Apache] Problem detected!
15:36:47 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
15:36:47 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
15:36:47 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
15:36:47 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
15:36:47 [Apache] Attempting to start Apache app...
15:36:47 [Apache] Status change detected: running
15:36:48 [Apache] Status change detected: stopped
15:36:48 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
15:36:48 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
15:36:48 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
15:36:48 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
15:36:48 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
15:36:48 [Apache] If you need more help, copy and post this
15:36:48 [Apache] entire log window on the forums
15:38:44 [main] Executing "services.msc"
16:02:04 [main] Deinitializing Modules
16:02:04 [main] Deinitializing Control Panel

15:39:13 [main] Initializing Control Panel
15:39:13 [main] Windows Version: Home 64-bit
15:39:13 [main] XAMPP Version: 7.0.4
15:39:13 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
15:39:13 [main] Running with Administrator rights - good!
15:39:13 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
15:39:13 [main] Checking for prerequisites
15:39:13 [main] All prerequisites found
15:39:13 [main] Initializing Modules
15:39:13 [Apache] Problem detected!
15:39:13 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
15:39:13 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
15:39:13 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
15:39:13 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
15:39:13 [main] Starting Check-Timer
15:39:13 [main] Control Panel Ready
15:40:12 [Apache] Attempting to start Apache app...
15:40:12 [Apache] Status change detected: running
15:40:12 [Apache] Status change detected: stopped
15:40:12 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
15:40:12 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
15:40:12 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
15:40:12 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
15:40:12 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
15:40:12 [Apache] If you need more help, copy and post this
15:40:12 [Apache] entire log window on the forums
15:41:00 [Apache] Status change detected: running
15:41:01 [Apache] Status change detected: stopped
15:41:01 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
15:41:01 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
15:41:01 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
15:41:01 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
15:41:01 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
15:41:01 [Apache] If you need more help, copy and post this
15:41:01 [Apache] entire log window on the forums
16:02:08 [main] Deinitializing Modules
16:02:08 [main] Deinitializing Control Panel

15:40:49 [main] Initializing Control Panel
15:40:49 [main] Windows Version: Home 64-bit
15:40:49 [main] XAMPP Version: 7.0.4
15:40:49 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
15:40:49 [main] Running with Administrator rights - good!
15:40:49 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
15:40:49 [main] Checking for prerequisites
15:40:49 [main] All prerequisites found
15:40:49 [main] Initializing Modules
15:40:49 [main] Starting Check-Timer
15:40:49 [main] Control Panel Ready
15:41:00 [Apache] Attempting to start Apache app...
15:41:00 [Apache] Status change detected: running
15:41:01 [Apache] Status change detected: stopped
15:41:01 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
15:41:01 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
15:41:01 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
15:41:01 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
15:41:01 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
15:41:01 [Apache] If you need more help, copy and post this
15:41:01 [Apache] entire log window on the forums
16:02:11 [main] Deinitializing Modules
16:02:11 [main] Deinitializing Control Panel

16:58:55 [main] Initializing Control Panel
16:58:55 [main] Windows Version: Home 64-bit
16:58:55 [main] XAMPP Version: 7.0.4
16:58:55 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
16:58:55 [main] You are not running with administrator rights! This will work for
16:58:55 [main] most application stuff but whenever you do something with services
16:58:55 [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
16:58:55 [main] about running this application with administrator rights!
16:58:55 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
16:58:55 [main] Checking for prerequisites
16:58:55 [main] All prerequisites found
16:58:55 [main] Initializing Modules
16:58:55 [Apache] Problem detected!
16:58:55 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
16:58:55 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
16:58:55 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
16:58:55 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
16:58:55 [main] Starting Check-Timer
16:58:55 [main] Control Panel Ready
17:06:54 [main] Deinitializing Modules
17:06:54 [main] Deinitializing Control Panel

16:55:21 [main] Initializing Control Panel
16:55:21 [main] Windows Version: Home 64-bit
16:55:21 [main] XAMPP Version: 7.0.4
16:55:21 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
16:55:21 [main] You are not running with administrator rights! This will work for
16:55:21 [main] most application stuff but whenever you do something with services
16:55:21 [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
16:55:21 [main] about running this application with administrator rights!
16:55:21 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
16:55:21 [main] Checking for prerequisites
16:55:21 [main] All prerequisites found
16:55:21 [main] Initializing Modules
16:55:21 [main] Starting Check-Timer
16:55:21 [main] Control Panel Ready
16:55:35 [Apache] Attempting to start Apache app...
16:55:35 [Apache] Status change detected: running
16:55:37 [Apache] Status change detected: stopped
16:55:37 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
16:55:37 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
16:55:37 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
16:55:37 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
16:55:37 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
16:55:37 [Apache] If you need more help, copy and post this
16:55:37 [Apache] entire log window on the forums
16:56:22 [Apache] Problem detected!
16:56:22 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
16:56:22 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
16:56:22 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
16:56:22 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
16:56:22 [Apache] Attempting to start Apache app...
16:56:22 [Apache] Status change detected: running
16:56:23 [Apache] Status change detected: stopped
16:56:23 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
16:56:23 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
16:56:23 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
16:56:23 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
16:56:23 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
16:56:23 [Apache] If you need more help, copy and post this
16:56:23 [Apache] entire log window on the forums
16:56:42 [main] Executing "c:\xampp\apache\logs"
16:58:23 [Apache] Problem detected!
16:58:23 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
16:58:23 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
16:58:23 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
16:58:23 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
16:58:23 [Apache] Attempting to start Apache app...
16:58:23 [Apache] Status change detected: running
16:58:24 [Apache] Status change detected: stopped
16:58:24 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
16:58:24 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
16:58:24 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
16:58:24 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
16:58:24 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
16:58:24 [Apache] If you need more help, copy and post this
16:58:24 [Apache] entire log window on the forums
17:06:56 [main] Deinitializing Modules
17:06:56 [main] Deinitializing Control Panel

16:59:51 [main] Initializing Control Panel
16:59:51 [main] Windows Version: Pro 64-bit
16:59:51 [main] XAMPP Version: 7.0.4
16:59:51 [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
16:59:51 [main] Running with Administrator rights - good!
16:59:51 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
16:59:51 [main] Checking for prerequisites
16:59:51 [main] All prerequisites found
16:59:51 [main] Initializing Modules
16:59:51 [Apache] Problem detected!
16:59:51 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
16:59:51 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
16:59:51 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
16:59:51 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
16:59:51 [main] Starting Check-Timer
16:59:51 [main] Control Panel Ready
17:06:59 [main] Deinitializing Modules
17:06:59 [main] Deinitializing Control Panel
"""

In the Apache_start I found the following:

"""
Diese Eingabeforderung nicht waehrend des Running beenden
Bitte erst bei einem gewollten Shutdown schliessen
Please close this command only for Shutdown
Apache 2 is starting ...
(OS 10013)An attempt was made to access a socket in a way forbidden by its access permissions. : AH00072: make_sock: could not bind to address [::]:80
(OS 10013)An attempt was made to access a socket in a way forbidden by its access permissions. : AH00072: make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
AH00451: no listening sockets available, shutting down
AH00015: Unable to open logs

Apache konnte nicht gestartet werden
Apache could not be started
Press any key to continue . . .
"""

I have not been able to find anything in the Windows event log entries.

And, as I told you before, the apache.log files in the control panel was not even created.

This was something of a mouthful. I hope it will help.
torsthans
 
Posts: 3
Joined: 08. March 2016 15:55
Operating System: Windows 10

Re: xampp fail to run

Postby torsthans » 08. March 2016 20:04

I've solved the problem. Just renamed the port numbers in Apache(httpd.conf) and Apache(httpd-ssl.conf).
torsthans
 
Posts: 3
Joined: 08. March 2016 15:55
Operating System: Windows 10

Re: xampp fail to run

Postby Altrea » 09. March 2016 01:12

torsthans wrote:16:58:55 [Apache] Problem detected!
16:58:55 [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
16:58:55 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
16:58:55 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
16:58:55 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port

Here you can find some other possible solutions for your problem:
=> [Q&A] solving Port 80 in use by PID 4 (HTTP.sys) issue

torsthans wrote:I've solved the problem. Just renamed the port numbers in Apache(httpd.conf) and Apache(httpd-ssl.conf).

Then this is a must read:
=> [Q&A] Changing the Apache default ports
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8286
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 54 guests