Problems starting Tomcat in XAMPP

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Problems starting Tomcat in XAMPP

Postby jerrittpace » 20. December 2015 18:33

I originally got an error message that port 8080 was in use, which makes sense, because Apache is configured to that port.

I changed the port in the server.xml file:

Code: Select all
    <Connector port="8181" protocol="HTTP/1.1"
               connectionTimeout="20000"
               redirectPort="8443" />
    <!-- A "Connector" using the shared thread pool-->
    <!--
    <Connector executor="tomcatThreadPool"
               port="8181" protocol="HTTP/1.1"
               connectionTimeout="20000"
               redirectPort="8443" />


I saved the changes, but am still getting errors:

Code: Select all
12:28:27 PM  [main]    Control Panel Ready
12:28:33 PM  [Tomcat]    XAMPP Tomcat Service is already running on port 8005
12:28:33 PM  [Tomcat]    Problem detected!
12:28:33 PM  [Tomcat]    Port 8080 in use by "c:\xampp\apache\bin\httpd.exe"!
12:28:33 PM  [Tomcat]    Tomcat WILL NOT start without the configured ports free!
12:28:33 PM  [Tomcat]    You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
12:28:33 PM  [Tomcat]    or reconfigure Tomcat and the Control Panel to listen on a different port
12:28:33 PM  [Tomcat]    XAMPP Tomcat Service is already running on port 8009


I have the JAVA_PATH system variables defined correctly, verified, as I understand it, in the cmd line.

Any help with this problem will be much appreciated!!
jerrittpace
 
Posts: 26
Joined: 14. November 2015 18:54
Operating System: windows

Re: Problems starting Tomcat in XAMPP

Postby jerrittpace » 20. December 2015 18:42

Well, I learned that the XAMPP control panel has an option to change the ports of at least Tomcat effectively, if not all the XAMPP stack programs. I clicked on config->service and port settings -> Tomcat7 and was able to change the port and save it.

Does Tomcat behave differently in the control panel than the other programs, ie does it not run continuously and give a "stop" option in place of the start button?

I am getting :

12:36:49 PM [Tomcat] XAMPP Tomcat Service is already running on port 8005
12:36:49 PM [Tomcat] XAMPP Tomcat Service is already running on port 8009
12:36:49 PM [Tomcat] Attempting to start Tomcat service...

But the button is still set to "start" for the Tomcat program, and I am wondering if I am still having problems starting the program inside of the control panel?

Thanks for your help!!
jerrittpace
 
Posts: 26
Joined: 14. November 2015 18:54
Operating System: windows

Re: Problems starting Tomcat in XAMPP

Postby jerrittpace » 20. December 2015 19:17

Yeah, I am fairly confident that the port has been changed, but I cannot get the Tomcat page to load (127.0.0.1:8181)

The apache dashboard will load...

There is nothing con-temporarily getting logged into the log files, although just in case it is important, the catalina log showed old errors:

Code: Select all
Dec 20, 2015 12:46:26 PM org.apache.catalina.core.StandardService initInternal
SEVERE: Failed to initialize connector [Connector[AJP/1.3-8009]]
org.apache.catalina.LifecycleException: Failed to initialize component [Connector[AJP/1.3-8009]]
   at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.init(LifecycleBase.java:106)
   at org.apache.catalina.core.StandardService.initInternal(StandardService.java:559)
   at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.init(LifecycleBase.java:102)
   at org.apache.catalina.core.StandardServer.initInternal(StandardServer.java:821)
   at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.init(LifecycleBase.java:102)
   at org.apache.catalina.startup.Catalina.load(Catalina.java:638)
   at org.apache.catalina.startup.Catalina.load(Catalina.java:663)
   at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
   at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
   at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
   at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:497)
   at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.load(Bootstrap.java:280)
   at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.main(Bootstrap.java:454)
Caused by: org.apache.catalina.LifecycleException: Protocol handler initialization failed
   at org.apache.catalina.connector.Connector.initInternal(Connector.java:980)
   at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.init(LifecycleBase.java:102)
   ... 12 more
Caused by: java.net.BindException: Address already in use: JVM_Bind <null>:8009
   at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint.bind(JIoEndpoint.java:411)
   at org.apache.tomcat.util.net.AbstractEndpoint.init(AbstractEndpoint.java:646)
   at org.apache.coyote.AbstractProtocol.init(AbstractProtocol.java:434)
   at org.apache.catalina.connector.Connector.initInternal(Connector.java:978)
   ... 13 more
Caused by: java.net.BindException: Address already in use: JVM_Bind
   at java.net.DualStackPlainSocketImpl.bind0(Native Method)
   at java.net.DualStackPlainSocketImpl.socketBind(DualStackPlainSocketImpl.java:106)
   at java.net.AbstractPlainSocketImpl.bind(AbstractPlainSocketImpl.java:387)
   at java.net.PlainSocketImpl.bind(PlainSocketImpl.java:190)
   at java.net.ServerSocket.bind(ServerSocket.java:375)
   at java.net.ServerSocket.<init>(ServerSocket.java:237)
   at java.net.ServerSocket.<init>(ServerSocket.java:181)
   at org.apache.tomcat.util.net.DefaultServerSocketFactory.createSocket(DefaultServerSocketFactory.java:49)
   at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint.bind(JIoEndpoint.java:398)
   ... 16 more


I am doing something wrong, but I just can't figure it out...any help will be much appreciated!!
jerrittpace
 
Posts: 26
Joined: 14. November 2015 18:54
Operating System: windows

Re: Problems starting Tomcat in XAMPP

Postby jerrittpace » 20. December 2015 19:28

I am convinced that Tomcat is not starting properly, I just keep getting the same output from the XAMPP console readouts:

1:23:51 PM [Tomcat] XAMPP Tomcat Service is already running on port 8005
1:23:51 PM [Tomcat] XAMPP Tomcat Service is already running on port 8009
1:23:51 PM [Tomcat] Attempting to start Tomcat service...

but I am not getting anything in the log files, the admin button on the XAMPP console is not available, the start button is available, and I cannot get into the TOMCAT page in a browser...

I am not sure hwat I am doing wrong, but any help would be much appreciated!!
jerrittpace
 
Posts: 26
Joined: 14. November 2015 18:54
Operating System: windows

Re: Problems starting Tomcat in XAMPP

Postby jerrittpace » 20. December 2015 19:36

I am able to start Tomcat directly from the c:\xampp\tomcat\ press "catalina_start" file. The program works properly now.
However, I do not believe I am able to start or stop the program from the XAMPP control panel.
jerrittpace
 
Posts: 26
Joined: 14. November 2015 18:54
Operating System: windows


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 68 guests