Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Giel de Swardt » 07. December 2015 09:24

I run xampp 5.6.14 on Windows 8.1.

Everything worked just fine for a while, but now I have this problem.

I start xampp as administrator from the control panel and then start apache and mysql.
I can login to a joomla website as administrator and make changes.
When I try to export the database (which must obviously be there) with phpmyadmin from localhost, I get a whole bunch of errors and no databases are listed. Bottom line is that I think my phpmyadmin is for some reason not working.

When I close localhost and return to the xampp control panel, I see an error message that mysql was unexpectedly shut down. If I start mysql from the control panel again, it starts and everything works until I attempt to use phpmyadmin. Then the whole cycle starts again.

Any assistance will be GREATLY appreciated. Please bear in mind that i am a complete dummy when it comes to mysql and phpmyadmin configureation files.
Giel de Swardt
 
Posts: 5
Joined: 07. December 2015 07:40
Operating System: Windows 8.1

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Nobbie » 07. December 2015 11:06

Giel de Swardt wrote:I get a whole bunch of errors


Please provide us this bunch of errors (each one and word by word).
Nobbie
 
Posts: 8770
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Giel de Swardt » 07. December 2015 12:00

A newer version of phpMyAdmin is available and you should consider upgrading. The newest version is 4.5.2, released on 2015-11-23.
The phpMyAdmin configuration storage is not completely configured, some extended features have been deactivated. Find out why.
Or alternately go to 'Operations' tab of any database to set it up there.
Open new phpMyAdmin window
Warning in .\libraries\dbi\DBIMysqli.class.php#261
mysqli_query(): MySQL server has gone away

Backtrace

.\libraries\dbi\DBIMysqli.class.php#261: mysqli_query(
object,
string 'SELECT 1 FROM (SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`COLUMN_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`TABLE_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`SCHEMA_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`USER_PRIVILEGES`) t WHERE `IS_GRANTABLE` = \'YES\' AND \'\'\'root\'\'@\'\'localhost\'\'\' LIKE `GRANTEE` LIMIT 1',
integer 0,
)
.\libraries\DatabaseInterface.class.php#246: PMA_DBI_Mysqli->realQuery(
string 'SELECT 1 FROM (SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`COLUMN_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`TABLE_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`SCHEMA_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`USER_PRIVILEGES`) t WHERE `IS_GRANTABLE` = \'YES\' AND \'\'\'root\'\'@\'\'localhost\'\'\' LIKE `GRANTEE` LIMIT 1',
object,
integer 1,
)
.\libraries\DatabaseInterface.class.php#2641: PMA_DatabaseInterface->tryQuery(
string 'SELECT 1 FROM (SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`COLUMN_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`TABLE_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`SCHEMA_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`USER_PRIVILEGES`) t WHERE `IS_GRANTABLE` = \'YES\' AND \'\'\'root\'\'@\'\'localhost\'\'\' LIKE `GRANTEE` LIMIT 1',
object,
integer 1,
)
.\libraries\server_common.inc.php#36: PMA_DatabaseInterface->isUserType(string 'grant')
.\index.php#115: include(.\libraries\server_common.inc.php)
Warning in .\libraries\dbi\DBIMysqli.class.php#261
mysqli_query(): Error reading result set's header

Backtrace

.\libraries\dbi\DBIMysqli.class.php#261: mysqli_query(
object,
string 'SELECT 1 FROM (SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`COLUMN_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`TABLE_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`SCHEMA_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`USER_PRIVILEGES`) t WHERE `IS_GRANTABLE` = \'YES\' AND \'\'\'root\'\'@\'\'localhost\'\'\' LIKE `GRANTEE` LIMIT 1',
integer 0,
)
.\libraries\DatabaseInterface.class.php#246: PMA_DBI_Mysqli->realQuery(
string 'SELECT 1 FROM (SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`COLUMN_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`TABLE_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`SCHEMA_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`USER_PRIVILEGES`) t WHERE `IS_GRANTABLE` = \'YES\' AND \'\'\'root\'\'@\'\'localhost\'\'\' LIKE `GRANTEE` LIMIT 1',
object,
integer 1,
)
.\libraries\DatabaseInterface.class.php#2641: PMA_DatabaseInterface->tryQuery(
string 'SELECT 1 FROM (SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`COLUMN_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`TABLE_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`SCHEMA_PRIVILEGES` UNION SELECT `GRANTEE`, `IS_GRANTABLE` FROM `INFORMATION_SCHEMA`.`USER_PRIVILEGES`) t WHERE `IS_GRANTABLE` = \'YES\' AND \'\'\'root\'\'@\'\'localhost\'\'\' LIKE `GRANTEE` LIMIT 1',
object,
integer 1,
)
.\libraries\server_common.inc.php#36: PMA_DatabaseInterface->isUserType(string 'grant')
.\index.php#115: include(.\libraries\server_common.inc.php)
Notice in .\libraries\DatabaseInterface.class.php#2617
Undefined offset: 1

Backtrace

.\libraries\server_common.inc.php#37: PMA_DatabaseInterface->isUserType(string 'create')
.\index.php#115: include(.\libraries\server_common.inc.php)
You are connected as 'root' with no password, which corresponds to the default MySQL privileged account. Your MySQL server is running with this default, is open to intrusion, and you really should fix this security hole by setting a password for user 'root'.
Warning in .\libraries\dbi\DBIMysqli.class.php#261
Error while sending QUERY packet. PID=2924

Backtrace

.\libraries\dbi\DBIMysqli.class.php#261: mysqli_query(
object,
string 'SELECT `db_name`, COUNT(*) AS `count` FROM `phpmyadmin`.`pma_navigationhiding` WHERE `username`=\'root\' GROUP BY `db_name`',
integer 0,
)
.\libraries\DatabaseInterface.class.php#246: PMA_DBI_Mysqli->realQuery(
string 'SELECT `db_name`, COUNT(*) AS `count` FROM `phpmyadmin`.`pma_navigationhiding` WHERE `username`=\'root\' GROUP BY `db_name`',
object,
integer 0,
)
.\libraries\DatabaseInterface.class.php#2105: PMA_DatabaseInterface->tryQuery(
string 'SELECT `db_name`, COUNT(*) AS `count` FROM `phpmyadmin`.`pma_navigationhiding` WHERE `username`=\'root\' GROUP BY `db_name`',
object,
integer 0,
boolean false,
)
.\libraries\navigation\Nodes\Node.class.php#813: PMA_DatabaseInterface->fetchResult(
string 'SELECT `db_name`, COUNT(*) AS `count` FROM `phpmyadmin`.`pma_navigationhiding` WHERE `username`=\'root\' GROUP BY `db_name`',
string 'db_name',
string 'count',
object,
)
.\libraries\navigation\NavigationTree.class.php#280: Node->getNavigationHidingData()
.\libraries\navigation\NavigationTree.class.php#830: PMA_NavigationTree->_buildPath()
.\libraries\navigation\Navigation.class.php#44: PMA_NavigationTree->renderState()
.\libraries\Header.class.php#433: PMA_Navigation->getDisplay()
.\libraries\Response.class.php#263: PMA_Header->getDisplay()
.\libraries\Response.class.php#276: PMA_Response->_getDisplay()
.\libraries\Response.class.php#397: PMA_Response->_htmlResponse()
PMA_Response::response()
Giel de Swardt
 
Posts: 5
Joined: 07. December 2015 07:40
Operating System: Windows 8.1

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Altrea » 07. December 2015 12:51

Please change to the most current version XAMPP 5.6.15-1. The Problems should be solved there.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8291
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Giel de Swardt » 07. December 2015 13:19

Thank you VERY MUCH for your prompt replies.

Sorry to have to ask again, but how do I do that without uninstalling xampp and loosing databases?
Giel de Swardt
 
Posts: 5
Joined: 07. December 2015 07:40
Operating System: Windows 8.1

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Nobbie » 07. December 2015 13:56

Giel de Swardt wrote:Sorry to have to ask again, but how do I do that without uninstalling xampp and loosing databases?


a) Make a full backup of the full c:/xampp folder (in any case).

b) uninstall Xampp, install new Xampp

c) Rename c:/xampp/mysql/data to c:/xampp/mysql/data-new (or similar)

d) Copy from your backup the whole "data" folder to c:/xampp/mysql

This *should* restore all existing databases. You may do similar for the htdocs folder (c:/xampp/htdocs) in order to restore the contents (WordPress or whatever).
Nobbie
 
Posts: 8770
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Giel de Swardt » 08. December 2015 09:15

Thank you. The problem with phpmyadmin is now sorted, but I now have a new problem which I'm not sure is xampp related.

When I run the Joomla web installer after extracting Joomla (3.4.5) into a new folder everything works fine up to the point where the database tables are created. An hour later i'm still at the "creating database tables" stage. If I then stop the installation and check with phpmyadmin, the database is listed and the mysql/data/newsite folder contains some tables.

Any suggestions?
Giel de Swardt
 
Posts: 5
Joined: 07. December 2015 07:40
Operating System: Windows 8.1

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Altrea » 08. December 2015 09:52

We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8291
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache and mysql working, but no phpmyadmin

Postby Giel de Swardt » 14. December 2015 10:38

Thank you VERY much. Your advice and the link you sent solved my problem.
Giel de Swardt
 
Posts: 5
Joined: 07. December 2015 07:40
Operating System: Windows 8.1


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 61 guests