Newbee Can't Get Up

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Newbee Can't Get Up

Postby Player » 29. November 2015 03:19

I am trying to get the program running as I am starting to learn how to do Wordpress websites through a course. I am loading the XAMPP and getting some errors. The answers are probably here, but could someone take pity on me and help me get going? Thanks. Here are the errors that show up when running XAMPP for the first time:

:11:27 PM [main] Initializing Control Panel
8:11:27 PM [main] Windows Version: Windows 7 Professional SP1 64-bit
8:11:27 PM [main] XAMPP Version: 5.6.14
8:11:27 PM [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
8:11:27 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
8:11:27 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
8:11:27 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
8:11:27 PM [main] about running this application with administrator rights!
8:11:27 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
8:11:27 PM [main] Checking for prerequisites
8:11:28 PM [main] All prerequisites found
8:11:28 PM [main] Initializing Modules
8:11:28 PM [Apache] Problem detected!
8:11:28 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 10384!
8:11:28 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
8:11:28 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
8:11:28 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
8:11:28 PM [Apache] Problem detected!
8:11:28 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 10384!
8:11:28 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
8:11:28 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
8:11:28 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
8:11:28 PM [main] Starting Check-Timer
8:11:28 PM [main] Control Panel Ready
9:02:58 PM [Apache] Problem detected!
9:02:58 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 10384!
9:02:58 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
9:02:58 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
9:02:58 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
9:02:58 PM [Apache] Problem detected!
9:02:58 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 10384!
9:02:58 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
9:02:58 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
9:02:58 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
9:02:58 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
9:02:58 PM [Apache] Status change detected: running
9:02:59 PM [Apache] Status change detected: stopped
9:02:59 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
9:02:59 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
9:02:59 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
9:02:59 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
9:02:59 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
9:02:59 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
9:02:59 PM [Apache] entire log window on the forums
9:03:06 PM [mysql] Attempting to start MySQL app...
9:03:06 PM [mysql] Status change detected: running
9:03:18 PM [Apache] Problem detected!
9:03:18 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 10384!
9:03:18 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
9:03:18 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
9:03:18 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
9:03:18 PM [Apache] Problem detected!
9:03:18 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 10384!
9:03:18 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
9:03:18 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
9:03:18 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
9:03:18 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
9:03:18 PM [Apache] Status change detected: running
9:03:18 PM [Apache] Status change detected: stopped
9:03:18 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
9:03:18 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
9:03:18 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
9:03:18 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
9:03:18 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
9:03:18 PM [Apache] If you need more help, copy and post this

I am running Win7 pro on a PC.

Thanks again.

P
Player
 
Posts: 3
Joined: 29. November 2015 03:12
Operating System: Win7 Pro 64bit

Re: Newbee Can't Get Up

Postby Player » 29. November 2015 03:25

Here is what is in the Apache error log:

[Sat Nov 28 19:48:04.021936 2015] [ssl:warn] [pid 10384:tid 244] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Nov 28 19:48:04.153944 2015] [ssl:warn] [pid 10384:tid 244] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Nov 28 19:48:04.184946 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10384:tid 244] AH00455: Apache/2.4.17 (Win32) OpenSSL/1.0.2d PHP/5.6.14 configured -- resuming normal operations
[Sat Nov 28 19:48:04.184946 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10384:tid 244] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Oct 13 2015 10:54:13
[Sat Nov 28 19:48:04.184946 2015] [core:notice] [pid 10384:tid 244] AH00094: Command line: 'C:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d C:/xampp/apache'
[Sat Nov 28 19:48:04.186946 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10384:tid 244] AH00418: Parent: Created child process 10260
[Sat Nov 28 19:48:04.853984 2015] [ssl:warn] [pid 10260:tid 256] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Nov 28 19:48:04.990992 2015] [ssl:warn] [pid 10260:tid 256] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Nov 28 19:48:05.018993 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10260:tid 256] AH00354: Child: Starting 150 worker threads.
Player
 
Posts: 3
Joined: 29. November 2015 03:12
Operating System: Win7 Pro 64bit

Re: Newbee Can't Get Up

Postby Player » 29. November 2015 10:23

Nevermind. I think I got it!
Player
 
Posts: 3
Joined: 29. November 2015 03:12
Operating System: Win7 Pro 64bit

Re: Newbee Can't Get Up

Postby sam57 » 01. December 2015 03:12

Newbee, I think I'm in the same class as you and I got the same error messages when I tried to open Apache. I didn't see a response to your original post, but evidently you must have figured out the solutions based on your third post. Would you please tell me what the solutions are? Thanks!!
sam57
 
Posts: 2
Joined: 01. December 2015 03:06
Operating System: Windows 7 Professional

Re: Newbee Can't Get Up

Postby sam57 » 01. December 2015 03:26

Oh, I just read the Nov. 25 post "Apache won't start. ~SOLVED~" and found the answer--I needed to uninstall Skype which was using the port Apache normally uses.
sam57
 
Posts: 2
Joined: 01. December 2015 03:06
Operating System: Windows 7 Professional


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 55 guests