NEWBIE

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

NEWBIE

Postby RealSeat » 09. October 2015 21:43

Hello Everyone,

I'm sure this question has been posted a thousand times before but what am I doing wrong with XAMPP and how do I fix it!

4:40:48 PM [main] Initializing Control Panel
4:40:48 PM [main] Windows Version: Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
4:40:48 PM [main] XAMPP Version: 5.6.12
4:40:48 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
4:40:48 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
4:40:48 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
4:40:48 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
4:40:48 PM [main] about running this application with administrator rights!
4:40:48 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
4:40:48 PM [main] Checking for prerequisites
4:40:48 PM [main] All prerequisites found
4:40:48 PM [main] Initializing Modules
4:40:48 PM [Apache] Problem detected!
4:40:48 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 2912!
4:40:48 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
4:40:48 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
4:40:48 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
4:40:48 PM [Apache] Problem detected!
4:40:48 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 2912!
4:40:48 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
4:40:48 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
4:40:48 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
4:40:48 PM [main] Starting Check-Timer
4:40:48 PM [main] Control Panel Ready
RealSeat
 
Posts: 8
Joined: 09. October 2015 21:09
Operating System: Windows 7

Re: NEWBIE

Postby Altrea » 09. October 2015 23:04

What is process ID (PID) 2912?
Check that with help of your windows task manager.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8299
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: NEWBIE

Postby RealSeat » 09. October 2015 23:18

With both XAMPP and windows task manager open there is no PID that matches 2912 in the 'services' tab.
RealSeat
 
Posts: 8
Joined: 09. October 2015 21:09
Operating System: Windows 7

Re: NEWBIE

Postby Altrea » 10. October 2015 00:17

and in the process tab?
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8299
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: NEWBIE

Postby RealSeat » 10. October 2015 00:56

Nothing that would correlate to 2912.
RealSeat
 
Posts: 8
Joined: 09. October 2015 21:09
Operating System: Windows 7

Re: NEWBIE

Postby RealSeat » 10. October 2015 03:10

I did some more checking by Googling it. After delving into Task Manager deeper than I ever have before and discovering the Resource Monitor and Listening Ports drop down I learned both Ports (443 & 80) share similar problem. For both have 'httpd.exe as an IMAGE'; 'IPv6 unspecified & IPv4 unspecified as an ADDRESS'; ' 'TPP as a PROTOCOL'; and all are 'Allowed, not restricted by Firewall Status'

Any more ideas?
RealSeat
 
Posts: 8
Joined: 09. October 2015 21:09
Operating System: Windows 7

Re: NEWBIE

Postby RealSeat » 10. October 2015 06:59

I believe I fixed the problem(s)! For I high-lighted (without opening the XAMPP Control Panel) and right clicked on properties and assigned the recommended Administrative Rights and all seems to be well and good. I do find it peculiar, though, why the 'Mercury' Module isn't checked when all the others are - I guess I'll cross that bridge later when I come to it! Anyhow, if all appears good (SEE BELOW) please share with me the same - for I have not a damn clue what I'm doing!

1:46:44 AM [main] Initializing Control Panel
1:46:44 AM [main] Windows Version: Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
1:46:44 AM [main] XAMPP Version: 5.6.12
1:46:44 AM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
1:46:44 AM [main] Running with Administrator rights - good!
1:46:44 AM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
1:46:44 AM [main] Checking for prerequisites
1:46:44 AM [main] All prerequisites found
1:46:44 AM [main] Initializing Modules
1:46:44 AM [main] Starting Check-Timer
1:46:44 AM [main] Control Panel Ready
RealSeat
 
Posts: 8
Joined: 09. October 2015 21:09
Operating System: Windows 7

Re: NEWBIE

Postby RealSeat » 12. October 2015 04:10

How do I delete this post?
RealSeat
 
Posts: 8
Joined: 09. October 2015 21:09
Operating System: Windows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 47 guests