Common Issues with XAMPP on Windows 10

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby Stickwithit » 26. September 2015 10:00

] Problem detected!
1:53:40 AM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 1848!
1:53:40 AM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
1:53:40 AM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
1:53:40 AM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
1:53:40 AM [Apache] Problem detected!
1:53:40 AM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 1848!
1:53:40 AM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
1:53:40 AM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
1:53:40 AM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
What do i do Please?
Stickwithit
 
Posts: 1
Joined: 26. September 2015 09:57
Operating System: Window 10 pro upgrade from 8.1

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby Nobbie » 26. September 2015 10:24

Stickwithit wrote:
What do i do Please?


Read THIS thread and follow the advice.
Nobbie
 
Posts: 8769
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby fulviot » 28. September 2015 15:15

tlihle wrote:Someone please assist me, I receive the following error message when I attempt starting xampp;
4:22:34 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
4:22:34 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
4:22:34 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
4:22:34 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
4:22:34 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
4:22:34 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
4:22:34 PM [Apache] entire log window on the forums

What working solution do we have for this? Thank you.


Dear Friend
it's just a rights problem.
Please try to Run XAMPP control like "Run As Administrator".
I hope you'll get success!
fulviot
 
Posts: 2
Joined: 28. September 2015 13:01
Operating System: Windos10 Pro upgrade from 7

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby wbdesigner » 08. October 2015 10:24

XAMPP Wordpress Upload problem!

I'm using XAMPP 5.6.12 with Windows 10 and can run Apache and MySQL ok. But when I try to upload files in Wordpress it doesn't seem to work (files don't show up in ../wp-content/uploads/) and thumbnails are not generated. There are read/write rights on the upload directory and I've never before had this problem with a default XAMPP installation.

Also PHP Uploads are enabled and the upload size is large enough. No relevant errors are showing up in Apache or PHP logs.
I've also tried running XAMPP in Administrator mode, disabling UAC and running XAMPP in Windows 8 compatibility mode but it doesn't fix my problem.

How can I fix this?
wbdesigner
 
Posts: 1
Joined: 08. October 2015 10:21
Operating System: Windows

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby markvis » 14. October 2015 23:34

Hello, when I open computer management and system I can ot find "world Wide Web..." ???
markvis
 
Posts: 2
Joined: 14. October 2015 23:18
Operating System: windows 10

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby markvis » 14. October 2015 23:52

Can anyone please tell me what is going on here:

[Wed Oct 14 19:48:34.612281 2015] [ssl:warn] [pid 10440:tid 480] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Wed Oct 14 19:48:34.885353 2015] [ssl:warn] [pid 10440:tid 480] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Wed Oct 14 19:48:35.429164 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10440:tid 480] AH00455: Apache/2.4.16 (Win32) OpenSSL/1.0.1p PHP/5.6.12 configured -- resuming normal operations
[Wed Oct 14 19:48:35.429164 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10440:tid 480] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Jul 12 2015 10:56:48
[Wed Oct 14 19:48:35.429164 2015] [core:notice] [pid 10440:tid 480] AH00094: Command line: 'C:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d C:/xampp/apache'
[Wed Oct 14 19:48:35.440175 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10440:tid 480] AH00418: Parent: Created child process 10752
[Wed Oct 14 19:48:36.489345 2015] [ssl:warn] [pid 10752:tid 504] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Wed Oct 14 19:48:36.676577 2015] [ssl:warn] [pid 10752:tid 504] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Wed Oct 14 19:48:36.734636 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 10752:tid 504] AH00354: Child: Starting 150 worker threads.
markvis
 
Posts: 2
Joined: 14. October 2015 23:18
Operating System: windows 10

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby Altrea » 15. October 2015 00:58

Nothing, your log is looking fine.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8290
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby brianwall » 15. November 2015 14:41

Trying to disable Win10 using port 80. Following instructions, I found no service called world wide web or similar in computer management/services

https://www.dropbox.com/s/ykpu821xio7aaf7/snip_20151115142954.png?dl=0

Whatis the effect of disabling this port? Does it stop my internet?
brianwall
 
Posts: 1
Joined: 15. November 2015 14:34
Operating System: Win10 64

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby RJScout » 19. November 2015 19:02

Howdy... anybody here?
I'm still in training camp.. dont know squat.. before windows 10 upgrade I had Xampp running just fine and dandy.. since the W-10 upgrade all I get now... ooops
I followed the port protocol on this tread I guess I must of done something right for a change
...hey guys forget it.. I just got it to work..I'm happy now
got my Training WordPress site back up and running ... with donuts-cookies and chocolate milk A-OK

good to be back!
User avatar
RJScout
 
Posts: 9
Joined: 17. April 2014 02:19
Location: Colorado
Operating System: Windows 7

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby leNoah » 23. November 2015 18:34

Hi, when I open XAMPP I do so as administrator and I have sorted out all the port problems, the control panel looks like this:
5:28:33 PM [main] Initializing Control Panel
5:28:33 PM [main] Windows Version: Pro 32-bit
5:28:33 PM [main] XAMPP Version: 5.6.14
5:28:33 PM [main] Control Panel Version: 3.2.2 [ Compiled: Nov 12th 2015 ]
5:28:33 PM [main] Running with Administrator rights - good!
5:28:33 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
5:28:33 PM [main] Checking for prerequisites
5:28:33 PM [main] All prerequisites found
5:28:33 PM [main] Initializing Modules
5:28:33 PM [mysql] XAMPP MySQL is already running on port 3306
5:28:33 PM [main] Starting Check-Timer
5:28:33 PM [main] Control Panel Ready


However, when I start Apache it still stops. I'm sure you've seen the error message before however in error log this is shown:
[Mon Nov 23 17:31:49.154818 2015] [ssl:warn] [pid 2088:tid 476] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Mon Nov 23 17:31:49.436069 2015] [ssl:warn] [pid 2088:tid 476] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Mon Nov 23 17:31:49.498570 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 2088:tid 476] AH00455: Apache/2.4.17 (Win32) OpenSSL/1.0.2d PHP/5.6.14 configured -- resuming normal operations
[Mon Nov 23 17:31:49.498570 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 2088:tid 476] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Oct 13 2015 10:54:13
[Mon Nov 23 17:31:49.498570 2015] [core:notice] [pid 2088:tid 476] AH00094: Command line: 'c:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d C:/xampp/apache'
[Mon Nov 23 17:31:49.514195 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 2088:tid 476] AH00418: Parent: Created child process 5044
[Mon Nov 23 17:31:50.436071 2015] [ssl:warn] [pid 5044:tid 496] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Mon Nov 23 17:31:50.686072 2015] [ssl:warn] [pid 5044:tid 496] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Mon Nov 23 17:31:50.764197 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 5044:tid 496] (OS 109)The pipe has been ended. : AH00404: Child: Unable to read socket data from parent
[Mon Nov 23 17:31:50.764197 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 2088:tid 476] AH00427: Parent: child process 5044 exited with status 3 -- Aborting.


I'm not quite sure what this means, anyone have any idea? Thanks.
leNoah
 
Posts: 1
Joined: 23. November 2015 18:27
Operating System: windows 10

Re: Common Issues with XAMPP on Windows 10

Postby igor.vronski » 27. January 2016 09:27

I have a problem. When I install xampp-win32-5.6.14-4-VC11-installer a can't start apache server. I try to look for ' WorldWideWeb ' service as described on this site and on the internet and disable it, but I can't find that service in Computer Management ----> Services.
So, I change settings so that I don't use port 80 and port 443 but ports ie. 1800 and 1443 and that does the trick. So I manage to start my apache server and MSQL and manage to start my PHPMyAdmin page.

But then, when I restart my computer I [b]can start all the services that I need (apache and MSQL) but I can't opet PHPMyAdmin any more.
It just displays

"Error 404. PAGE NOT FOUND".


I don't know what to do. Please help :cry: :roll:
igor.vronski
 
Posts: 1
Joined: 27. January 2016 09:15
Operating System: Windows 10 64bit

Previous

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 66 guests