A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby ed1024 » 09. July 2015 03:47

I am running XAMPP Version 5.6.8 on windows 8 64 bit. I'm having a host of issues. I googled the issues but I did not find satisfactory answers.
I have disabled ISS, I have configured Apache Httpd.conf to listen to port 82 instead of 80. I have configured My.ini port 3306 changed it to 3308. Cannot start Tomcat service. I have allowed Apache access in windows firewall. I have no idea what xampplite is but it seems to be causing a lot of problems for me and this installed along with xampp? Below is the output I get form the Xampp control panel v.3.2.1.

10:11:21 PM [main] Initializing Control Panel33
10:11:21 PM [main] Windows Version: Windows 8 64-bit
10:11:21 PM [main] XAMPP Version: 5.6.8
10:11:21 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
10:11:21 PM [main] Running with Administrator rights - good!
10:11:21 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
10:11:21 PM [main] Checking for prerequisites
10:11:21 PM [main] All prerequisites found
10:11:21 PM [main] Initializing Modules
10:11:21 PM [Apache] Problem detected!
10:11:21 PM [Apache] Port 80 in use by ""c:\xampplite\apache\bin\httpd.exe" -k runservice" with PID 1360!
10:11:21 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:11:21 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:11:21 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:11:21 PM [Apache] Problem detected!
10:11:21 PM [Apache] Port 443 in use by ""c:\xampplite\apache\bin\httpd.exe" -k runservice" with PID 1360!
10:11:21 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:11:21 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:11:21 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:11:21 PM [mysql] MySQL Service detected with wrong path
10:11:21 PM [mysql] Change XAMPP MySQL and Control Panel settings or
10:11:21 PM [mysql] Uninstall/disable the other service manually first
10:11:21 PM [mysql] Found Path: "c:\xampplite\mysql\bin\mysqld.exe" --defaults-file="c:\xampplite\mysql\bin\my.ini" MySQL
10:11:21 PM [mysql] Expected Path: c:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe --defaults-file=c:\xampp\mysql\bin\my.ini mysql
10:11:21 PM [mysql] Problem detected!
10:11:21 PM [mysql] Port 3306 in use by ""c:\xampplite\mysql\bin\mysqld.exe" --defaults-file="c:\xampplite\mysql\bin\my.ini" MySQL"!
10:11:21 PM [mysql] MySQL WILL NOT start without the configured ports free!
10:11:21 PM [mysql] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:11:21 PM [mysql] or reconfigure MySQL and the Control Panel to listen on a different port
10:11:21 PM [main] Starting Check-Timer
10:11:21 PM [main] Control Panel Ready
ed1024
 
Posts: 6
Joined: 09. July 2015 03:37
Operating System: Windows 8 - 64bit

Re: A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby Nobbie » 10. July 2015 01:34

ed1024 wrote:I have no idea what xampplite is


xampplite has been a special "lite" version of Xampp. You must have installed that a long while ago and simply forgot about that. Now you have problems as you have twice installed Xampp.
Nobbie
 
Posts: 8772
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby ed1024 » 11. July 2015 01:55

Ok, Yes, its funny I don't remember installing XAMPPLITE but who else would have, I'm the only one with access to my machine, any way I uninstalled It I don't get the massive error I got before but Mercury and Tomcat are not started-should I worry about this? Want to make sure services are all started before I can run control panel and install Wordpress. Get the following when I hit the install services module button for Tomcat, I am not using port 80 for Apache I am using port 82 don't know why Apache is reporting that it cannot start because port 80 is in use by another application. Is there something I am missing?

8:51:06 PM [main] Initializing Control Panel
8:51:06 PM [main] Windows Version: Windows 8 64-bit
8:51:06 PM [main] XAMPP Version: 5.6.8
8:51:06 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
8:51:06 PM [main] Running with Administrator rights - good!
8:51:06 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
8:51:06 PM [main] Checking for prerequisites
8:51:06 PM [main] All prerequisites found
8:51:06 PM [main] Initializing Modules
8:51:06 PM [Apache] Problem detected!
8:51:06 PM [Apache] Port 80 in use by "C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe" with PID 7544!
8:51:06 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
8:51:06 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
8:51:06 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
8:51:06 PM [Apache] XAMPP Apache Service is already running on port 443
8:51:06 PM [filezilla] XAMPP FileZilla Service is already running on port 21
8:51:07 PM [filezilla] XAMPP FileZilla Service is already running on port 14147
8:51:07 PM [main] Starting Check-Timer
8:51:07 PM [main] Control Panel Ready
ed1024
 
Posts: 6
Joined: 09. July 2015 03:37
Operating System: Windows 8 - 64bit

Re: A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby Nobbie » 11. July 2015 14:10

ed1024 wrote:don't know why Apache is reporting that it cannot start because port 80 is in use by another application. Is there something I am missing?


Simply read that error message:

8:51:06 PM [Apache] Port 80 in use by "C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe" with PID 7544!
Nobbie
 
Posts: 8772
Joined: 09. March 2008 13:04

Re: A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby ed1024 » 12. July 2015 17:25

Ok, I edited Filezilla Server.xml changed numeric value from 14147 to 21.

<FileZillaServer>
<Settings>
<Item name="Admin port" type="numeric">21</Item>
<Item name="Service name" type="string">FileZillaServer</Item>
</Settings>
</FileZillaServer>

and got rid of this:

8:51:06 PM [filezilla] XAMPP FileZilla Service is already running on port 21
8:51:07 PM [filezilla] XAMPP FileZilla Service is already running on port 14147

however Apache is running on port 82 and 443.

12:18:16 PM [main] Initializing Control Panel
12:18:16 PM [main] Windows Version: Windows 8 64-bit
12:18:16 PM [main] XAMPP Version: 5.6.8
12:18:16 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
12:18:16 PM [main] Running with Administrator rights - good!
12:18:16 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
12:18:16 PM [main] Checking for prerequisites
12:18:16 PM [main] All prerequisites found
12:18:16 PM [main] Initializing Modules
12:18:16 PM [Apache] XAMPP Apache Service is already running on port 443
12:18:16 PM [main] Starting Check-Timer
12:18:16 PM [main] Control Panel Ready

I found out that 443 is set in httpd-ssl.conf

c:\xampp\apache\conf\extra\httpd-ssl.conf (3 hits)
Line 36: Listen 443
Line 102: <VirtualHost _default_:443>
Line 106: ServerName www.example.com:443

I proceeded to change these three entries to 82, then I shutdown the Apache service and tried to Restart it, Apache does not start.
when I try to install tomcat service it reports service was NOT(un)installed!

12:18:16 PM [main] Initializing Control Panel
12:18:16 PM [main] Windows Version: Windows 8 64-bit
12:18:16 PM [main] XAMPP Version: 5.6.8
12:18:16 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
12:18:16 PM [main] Running with Administrator rights - good!
12:18:16 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
12:18:16 PM [main] Checking for prerequisites
12:18:16 PM [main] All prerequisites found
12:18:16 PM [main] Initializing Modules
12:18:16 PM [Apache] XAMPP Apache Service is already running on port 443
12:18:16 PM [main] Starting Check-Timer
12:18:16 PM [main] Control Panel Ready
12:23:14 PM [Tomcat] Installing service...
12:23:14 PM [Tomcat] Service was NOT (un)installed!
12:23:21 PM [Tomcat] Installing service...
12:23:21 PM [Tomcat] Service was NOT (un)installed!
ed1024
 
Posts: 6
Joined: 09. July 2015 03:37
Operating System: Windows 8 - 64bit

Re: A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby bma1 » 13. July 2015 17:31

Port 80 is in the httpd.conf file. Change the port there to 82 instead of 80. Not sure why you would modify httpd-ssl.conf to use a port other than 443. If you revert your three changes back to 443 Apache should start again.
bma1
 
Posts: 9
Joined: 06. July 2015 19:12
Operating System: Windows 2008 R2

Re: A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby Altrea » 13. July 2015 19:50

Don't change any Apache ports just for Skype:
viewtopic.php?f=22&t=69784&p=239058#p239060
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: A host of issues-XAMPP, XAMPPLITE, APACHE, MYSQL

Postby ed1024 » 14. July 2015 03:13

bma1 and Altrea, thanks I reverted back to original config settings for XAMPP that is ports 80 for apache. I had previously done skype procedure prior to my last post. I start off XAMPP and I get this:

10:09:51 PM [main] Initializing Control Panel
10:09:51 PM [main] Windows Version: Windows 8 64-bit
10:09:51 PM [main] XAMPP Version: 5.6.8
10:09:51 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
10:09:51 PM [main] Running with Administrator rights - good!
10:09:51 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
10:09:51 PM [main] Checking for prerequisites
10:09:51 PM [main] All prerequisites found
10:09:51 PM [main] Initializing Modules
10:09:51 PM [Apache] XAMPP Apache Service is already running on port 80
10:09:51 PM [Apache] XAMPP Apache Service is already running on port 443
10:09:51 PM [mysql] XAMPP MySQL Service is already running on port 3306
10:09:51 PM [main] Starting Check-Timer
10:09:51 PM [main] Control Panel Ready

"10:09:51 PM [Apache] XAMPP Apache Service is already running on port 80
10:09:51 PM [Apache] XAMPP Apache Service is already running on port 443
10:09:51 PM [mysql] XAMPP MySQL Service is already running on port 3306 "

is this normal?
ed1024
 
Posts: 6
Joined: 09. July 2015 03:37
Operating System: Windows 8 - 64bit


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests