Can't start Apache -- USUALLY but not always

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby yefchak » 22. January 2015 19:46

Hi folks,

New user here.

I installed XAMPP (v3.2.1) and am having massive problems getting it to start. However, I don't believe it's the usual port 80/443 issue. And in fact, it DID start a few times.

When it fails, which is almost always, the error log says the following:
-----------------------
[Thu Jan 22 10:29:31.525920 2015] [ssl:warn] [pid 21460:tid 248] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Thu Jan 22 10:29:31.731932 2015] [ssl:warn] [pid 21460:tid 248] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Thu Jan 22 10:29:31.763934 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 21460:tid 248] AH00455: Apache/2.4.10 (Win32) OpenSSL/1.0.1i PHP/5.6.3 configured -- resuming normal operations
[Thu Jan 22 10:29:31.763934 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 21460:tid 248] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Jul 17 2014 11:50:08
[Thu Jan 22 10:29:31.763934 2015] [core:notice] [pid 21460:tid 248] AH00094: Command line: 'c:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d C:/xampp/apache'
[Thu Jan 22 10:29:31.765934 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 21460:tid 248] AH00418: Parent: Created child process 12120
[Thu Jan 22 10:29:32.312965 2015] [ssl:warn] [pid 12120:tid 260] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Thu Jan 22 10:29:32.516977 2015] [ssl:warn] [pid 12120:tid 260] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Thu Jan 22 10:29:32.548979 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 12120:tid 260] (OS 109)The pipe has been ended. : AH00404: Child: Unable to read socket data from parent
[Thu Jan 22 10:29:32.552979 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 21460:tid 248] AH00427: Parent: child process 12120 exited with status 3 -- Aborting.
-----------------------

Note that when it started and was actually working, the "www.example.com:443:0 server certificate" warning was still being generated.

I have NO idea what to do next.

Any help would be appreciated.
--George
yefchak
 
Posts: 5
Joined: 22. January 2015 19:35
Operating System: Windows 7

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby Altrea » 22. January 2015 20:22

Hi George,

yefchak wrote:I installed XAMPP (v3.2.1)]

No. [FGA] Insufficient debug information

yefchak wrote:However, I don't believe it's the usual port 80/443 issue.

Don't believe => knowledge by acquaintance. [FGA] Apache won't start

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8299
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby yefchak » 24. January 2015 18:02

Installation file was: xampp-win32-5.6.3-0-VC11-installer

>Don't believe => knowledge by acquaintance. [FGA] Apache won't start
OK, but I read the Apache won't start file and attempted to pursue all the relevant advice for four days before making an account on this forum to post my question.

I don't know what to do next.

Thanks,
--George
yefchak
 
Posts: 5
Joined: 22. January 2015 19:35
Operating System: Windows 7

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby Altrea » 24. January 2015 18:05

yefchak wrote:OK, but I read the Apache won't start file and attempted to pursue all the relevant advice for four days before making an account on this forum to post my question.

Well, than you should give us much much more information.
Full XAMPP control panel log?
response of apache_start.bat?
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8299
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby dassystem » 24. January 2015 23:19

Turn off skype and try again ;)
dassystem
 
Posts: 1
Joined: 24. January 2015 23:14
Operating System: windows 7

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby yefchak » 25. January 2015 06:21

> Turn off skype

I do not even have Skype installed. Surely you realize I would have noticed this issue in my many days of troubleshooting. It's the first thing that comes up in any search or FAQ.
yefchak
 
Posts: 5
Joined: 22. January 2015 19:35
Operating System: Windows 7

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby yefchak » 25. January 2015 08:14

> Full XAMPP control panel log?

Nothing useful here:
11:11:56 PM [Apache] Status change detected: running
11:11:59 PM [Apache] Status change detected: stopped
11:11:59 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
11:11:59 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
11:11:59 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
11:11:59 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
11:11:59 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
11:11:59 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
11:11:59 PM [Apache] entire log window on the forums


> response of apache_start.bat?

[Sat Jan 24 23:13:28.523901 2015] [ssl:warn] [pid 68432:tid 248] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:28.724913 2015] [ssl:warn] [pid 68432:tid 248] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:28.794917 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 68432:tid 248] AH00455: Apache/2.4.10 (Win32) OpenSSL/1.0.1i PHP/5.6.3 configured -- resuming normal operations
[Sat Jan 24 23:13:28.794917 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 68432:tid 248] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Jul 17 2014 11:50:08
[Sat Jan 24 23:13:28.794917 2015] [core:notice] [pid 68432:tid 248] AH00094: Command line: 'c:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d C:/xampp/apache'
[Sat Jan 24 23:13:28.796917 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 68432:tid 248] AH00418: Parent: Created child process 66788
[Sat Jan 24 23:13:29.339948 2015] [ssl:warn] [pid 66788:tid 260] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:29.545960 2015] [ssl:warn] [pid 66788:tid 260] AH01909: www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:29.578962 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 66788:tid 260] (OS 109)The pipe has been ended. : AH00404: Child: Unable to read socket data from parent
[Sat Jan 24 23:13:29.582962 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 68432:tid 248] AH00427: Parent: child process 66788 exited with status 3 -- Aborting.

Thanks,
--George
yefchak
 
Posts: 5
Joined: 22. January 2015 19:35
Operating System: Windows 7

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby Altrea » 25. January 2015 12:49

yefchak wrote:> Full XAMPP control panel log?

Nothing useful here:
11:11:56 PM [Apache] Status change detected: running
11:11:59 PM [Apache] Status change detected: stopped
11:11:59 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
11:11:59 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
11:11:59 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
11:11:59 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
11:11:59 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
11:11:59 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
11:11:59 PM [Apache] entire log window on the forums

No, this is not the full XAMPP control panel log, this is just a part of it. [FGA] Insufficient debug information


yefchak wrote:> response of apache_start.bat?

[Sat Jan 24 23:13:28.523901 2015] [ssl:warn] [pid 68432:tid 248] AH01909: http://www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:28.724913 2015] [ssl:warn] [pid 68432:tid 248] AH01909: http://www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:28.794917 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 68432:tid 248] AH00455: Apache/2.4.10 (Win32) OpenSSL/1.0.1i PHP/5.6.3 configured -- resuming normal operations
[Sat Jan 24 23:13:28.794917 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 68432:tid 248] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Jul 17 2014 11:50:08
[Sat Jan 24 23:13:28.794917 2015] [core:notice] [pid 68432:tid 248] AH00094: Command line: 'c:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d C:/xampp/apache'
[Sat Jan 24 23:13:28.796917 2015] [mpm_winnt:notice] [pid 68432:tid 248] AH00418: Parent: Created child process 66788
[Sat Jan 24 23:13:29.339948 2015] [ssl:warn] [pid 66788:tid 260] AH01909: http://www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:29.545960 2015] [ssl:warn] [pid 66788:tid 260] AH01909: http://www.example.com:443:0 server certificate does NOT include an ID which matches the server name
[Sat Jan 24 23:13:29.578962 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 66788:tid 260] (OS 109)The pipe has been ended. : AH00404: Child: Unable to read socket data from parent
[Sat Jan 24 23:13:29.582962 2015] [mpm_winnt:crit] [pid 68432:tid 248] AH00427: Parent: child process 66788 exited with status 3 -- Aborting.

This is the Apache error.log, not the response of the apache_start.bat file.
Execute the \xampp\apache_start.bat file and tell us what you get as response.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8299
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Can't start Apache -- USUALLY but not always

Postby yefchak » 28. January 2015 01:38

Ah Ha! Looking at the output of \xampp\control-panel.log revealed that there was indeed still a problem with port 80, despite not having IIS, SQL, or Skype (etc.) installed.

I was eventually able to get Apache to run by issuing a "net stop msdepsvc" command.

By the way, there is no \xampp\control-panel.log file on my system.

Thanks,
--George
yefchak
 
Posts: 5
Joined: 22. January 2015 19:35
Operating System: Windows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: DarthSidus and 53 guests