Problem starting Apache

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Problem starting Apache

Postby jlynn » 14. September 2014 21:53

I've just downloaded XAMPP and I cannot get Apache to run. It advised me to post the error log so here it is:

4:34:35 PM [main] Initializing Control Panel
4:34:35 PM [main] Windows Version: Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
4:34:35 PM [main] XAMPP Version: 1.8.3
4:34:35 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
4:34:35 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
4:34:35 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
4:34:35 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
4:34:35 PM [main] about running this application with administrator rights!
4:34:35 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp3\"
4:34:35 PM [main] Checking for prerequisites
4:34:37 PM [main] All prerequisites found
4:34:37 PM [main] Initializing Modules
4:34:37 PM [Apache] Problem detected!
4:34:37 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
4:34:37 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
4:34:37 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
4:34:37 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
4:34:37 PM [main] Enabling autostart for module "Apache"
4:34:37 PM [main] Enabling autostart for module "MySQL"
4:34:37 PM [main] Starting Check-Timer
4:34:37 PM [main] Control Panel Ready
4:34:37 PM [Apache] Autostart active: starting...
4:34:37 PM [Apache] Problem detected!
4:34:37 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
4:34:37 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
4:34:37 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
4:34:37 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
4:34:37 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
4:34:38 PM [mysql] Autostart active: starting...
4:34:38 PM [mysql] Attempting to start MySQL app...
4:34:49 PM [Apache] Status change detected: running
4:34:49 PM [mysql] Status change detected: running
4:35:09 PM [Apache] Status change detected: stopped
4:35:09 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
4:35:09 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
4:35:09 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
4:35:09 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
4:35:09 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues

Skype was using port 80 so I changed that to 443 but still have issues starting Apache. I am logged in as Administrator so I don't think that is an issue. Any sugesstions?
jlynn
 
Posts: 1
Joined: 14. September 2014 21:46
Operating System: windows7

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 51 guests