Can't get Apache Control Panel to load correctly

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Can't get Apache Control Panel to load correctly

Postby dfiler » 01. June 2014 01:10

This is the error list from the buffer:

2:04:17 PM [main] Initializing Control Panel
2:04:17 PM [main] Windows Version: Windows Vista Home Premium SP2 64-bit
2:04:17 PM [main] XAMPP Version: 1.8.3
2:04:17 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
2:04:17 PM [main] Running with Administrator rights - good!
2:04:17 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
2:04:17 PM [main] Checking for prerequisites
2:05:12 PM [main] All prerequisites found
2:05:12 PM [main] Initializing Modules
2:05:12 PM [Apache] Problem detected!
2:05:12 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
2:05:12 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
2:05:12 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
2:05:12 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
2:05:12 PM [main] Enabling autostart for module "Apache"
2:05:12 PM [main] Enabling autostart for module "MySQL"
2:05:12 PM [main] Enabling autostart for module "Tomcat"
2:05:12 PM [main] Starting Check-Timer
2:05:12 PM [main] Control Panel Ready
2:05:13 PM [Apache] Autostart active: starting...
2:05:13 PM [Apache] Problem detected!
2:05:13 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
2:05:13 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
2:05:13 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
2:05:13 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
2:05:13 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
2:05:14 PM [mysql] Autostart active: starting...
2:05:14 PM [mysql] Attempting to start MySQL app...
2:05:15 PM [Tomcat] Autostart active: starting...
2:05:15 PM [Tomcat] Attempting to start Tomcat app...
2:05:15 PM [Apache] Status change detected: running
2:05:15 PM [mysql] Status change detected: running
2:05:18 PM [Apache] Status change detected: stopped
2:05:18 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
2:05:18 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
2:05:18 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
2:05:18 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
2:05:18 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
2:05:18 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
2:05:18 PM [Apache] entire log window on the forums
2:05:43 PM [Tomcat] Status change detected: running
2:05:49 PM [Tomcat] Status change detected: stopped
2:05:49 PM [Tomcat] Error: Tomcat shutdown unexpectedly.
2:05:49 PM [Tomcat] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
2:05:49 PM [Tomcat] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
2:05:49 PM [Tomcat] Press the Logs button to view error logs and check
2:05:49 PM [Tomcat] the Windows Event Viewer for more clues
2:05:49 PM [Tomcat] If you need more help, copy and post this
2:05:49 PM [Tomcat] entire log window on the forums

I am running Vista Home Premium and have already uninstalled Skype and changed the UAC.

Any help will be appreciated.

Don
dfiler
 
Posts: 3
Joined: 31. May 2014 22:13
Operating System: Vista Home Premium

Re: Can't get Apache Control Panel to load correctly

Postby dfiler » 01. June 2014 19:07

I have determined that the problem is port 80 is being listened to and Apache quits because it too wants to listen on port 80. I may have to uninstall google chrome to accommodate Apache. Not my preference.
dfiler
 
Posts: 3
Joined: 31. May 2014 22:13
Operating System: Vista Home Premium

Re: Can't get Apache Control Panel to load correctly

Postby JJ_Tagy » 02. June 2014 00:31

I'm not sure how you determined that Google Chrome is the culprit listening in on port 80. Reading above, PID 4 is usually "system" which means you may have IIS or other web system running as a service.
JJ_Tagy
 
Posts: 678
Joined: 30. January 2012 13:44
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Can't get Apache Control Panel to load correctly

Postby bronwen » 08. June 2014 09:48

I have a similar problem.
6:24:26 PM [main] Initializing Control Panel
6:24:26 PM [main] Windows Version: Windows 7 Home Premium SP1 64-bit
6:24:26 PM [main] XAMPP Version: 1.8.3
6:24:26 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
6:24:26 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
6:24:26 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
6:24:26 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
6:24:26 PM [main] about running this application with administrator rights!
6:24:26 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
6:24:26 PM [main] Checking for prerequisites
6:24:27 PM [main] All prerequisites found
6:24:27 PM [main] Initializing Modules
6:24:27 PM [Apache] Problem detected!
6:24:27 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 5292!
6:24:27 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
6:24:27 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
6:24:27 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
6:24:27 PM [Apache] Problem detected!
6:24:27 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 5292!
6:24:27 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
6:24:27 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
6:24:27 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
6:24:27 PM [main] Starting Check-Timer
6:24:27 PM [main] Control Panel Ready
6:24:53 PM [Apache] Problem detected!
6:24:53 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 5292!
6:24:53 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
6:24:53 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
6:24:53 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
6:24:53 PM [Apache] Problem detected!
6:24:53 PM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 5292!
6:24:53 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
6:24:53 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
6:24:53 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
6:24:53 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
6:24:53 PM [Apache] Status change detected: running
6:24:54 PM [Apache] Status change detected: stopped
6:24:54 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
6:24:54 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
6:24:54 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
6:24:54 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
6:24:54 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
6:24:54 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
6:24:54 PM [Apache] entire log window on the forums
6:25:24 PM [main] Executing "c:\xampp\apache\logs"

How do I find what is using the port? Skype likes to use 80 or 433 so I have unintalled it but the problem is still there.
bronwen
 
Posts: 1
Joined: 08. June 2014 09:39
Operating System: windows 7

Re: Can't get Apache Control Panel to load correctly

Postby Altrea » 08. June 2014 13:18

Open your windows Task Manager and find out which process is using This PID
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8287
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 63 guests