Apache connecting error

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache connecting error

Postby mkaf » 07. April 2014 19:16

When I try to start the Apache server I get the following error;

19:15:22 [Apache] Attempting to start Apache app...
19:15:22 [Apache] Status change detected: running
19:15:23 [Apache] Status change detected: stopped
19:15:23 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
19:15:23 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
19:15:23 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
19:15:23 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
19:15:23 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
19:15:23 [Apache] If you need more help, copy and post this
19:15:23 [Apache] entire log window on the forums

Any ideas?

Thanks
mkaf
 
Posts: 2
Joined: 07. April 2014 19:14
Operating System: Win7

Re: Apache connecting error

Postby Alex R4 » 09. April 2014 02:01

Yep,
The most likely cause of the problem is a blocked Port 80 by another application.
Please read your error message:

19:15:23 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
19:15:23 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
19:15:23 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
19:15:23 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues

Have you done that?
If yes, then please post the error log.
Alex R4
 
Posts: 31
Joined: 08. April 2014 11:24
Location: Adelaide/Australia
Operating System: Windows 7

Re: Apache connecting error

Postby mkaf » 10. April 2014 16:11

error log;

[Tue Apr 01 15:12:20.211590 2014] [ssl:warn] [pid 170096:tid 260] AH01909: RSA certificate configured for www.example.com:443 does NOT include an ID which matches the server name
[Tue Apr 01 15:12:20.371599 2014] [ssl:warn] [pid 170096:tid 260] AH01909: RSA certificate configured for www.example.com:443 does NOT include an ID which matches the server name
[Tue Apr 01 15:12:20.463604 2014] [mpm_winnt:notice] [pid 170096:tid 260] AH00455: Apache/2.4.7 (Win32) OpenSSL/1.0.1e PHP/5.5.9 configured -- resuming normal operations
[Tue Apr 01 15:12:20.463604 2014] [mpm_winnt:notice] [pid 170096:tid 260] AH00456: Apache Lounge VC11 Server built: Nov 21 2013 20:13:01
[Tue Apr 01 15:12:20.463604 2014] [core:notice] [pid 170096:tid 260] AH00094: Command line: 'd:\\websites\\apache\\bin\\httpd.exe -d D:/Websites/apache'
[Tue Apr 01 15:12:20.500606 2014] [mpm_winnt:notice] [pid 170096:tid 260] AH00418: Parent: Created child process 179756
[Tue Apr 01 15:12:21.419659 2014] [ssl:warn] [pid 179756:tid 272] AH01909: RSA certificate configured for www.example.com:443 does NOT include an ID which matches the server name
[Tue Apr 01 15:12:21.526665 2014] [ssl:warn] [pid 179756:tid 272] AH01909: RSA certificate configured for www.example.com:443 does NOT include an ID which matches the server name
[Tue Apr 01 15:12:21.584668 2014] [mpm_winnt:notice] [pid 179756:tid 272] AH00354: Child: Starting 150 worker threads.
mkaf
 
Posts: 2
Joined: 07. April 2014 19:14
Operating System: Win7

Re: Apache connecting error

Postby gsmith » 12. April 2014 21:15

There's nothing there which is why it also says check the windows event log
gsmith
 
Posts: 194
Joined: 29. November 2013 18:04
Location: San Diego
XAMPP version: 0.0.0
Operating System: Win XP to 2012R2/VS 6,9,11,14

Re: Apache connecting error

Postby Jolynn » 13. April 2014 05:48

I am having the same problem. It says there is no ERROR LOG shall we create one. I don't see an events log either.

10:36:58 PM [main] Initializing Control Panel
10:36:58 PM [main] Windows Version: Windows 8 64-bit
10:36:58 PM [main] XAMPP Version: 1.8.3
10:36:58 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
10:36:58 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
10:36:58 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
10:36:58 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
10:36:58 PM [main] about running this application with administrator rights!
10:36:58 PM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\_xampp\"
10:36:58 PM [main] Checking for prerequisites
10:36:58 PM [main] All prerequisites found
10:36:58 PM [main] Initializing Modules
10:36:58 PM [Apache] Initializing module...
10:36:58 PM [Apache] Checking for module existence...
10:36:58 PM [Apache] Checking for required tools...
10:36:58 PM [Apache] Checking for service (name="Apache2.4"): Service not installed
10:36:58 PM [Apache] Service Path: Service Not Installed
10:36:58 PM [Apache] Checking default ports...
10:36:58 PM [Apache] Portblocker Detected: System
10:36:58 PM [Apache] Checking for App: c:\_xampp\apache\bin\httpd.exe
10:36:58 PM [Apache] Portblocker Path: Unable to open process
10:36:58 PM [Apache] Portblocker Service Path:
10:36:58 PM [Apache] Problem detected!
10:36:58 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
10:36:58 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:36:58 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:36:58 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:36:58 PM [mysql] Initializing module...
10:36:58 PM [mysql] Checking for module existence...
10:36:58 PM [mysql] Checking for required tools...
10:36:58 PM [mysql] Checking for service (name="mysql"): Service not installed
10:36:58 PM [mysql] Service Path: Service Not Installed
10:36:58 PM [mysql] Checking default ports...
10:36:58 PM [filezilla] Initializing module...
10:36:58 PM [filezilla] Checking for module existence...
10:36:58 PM [filezilla] Checking for required tools...
10:36:58 PM [filezilla] Checking for service (name="FileZillaServer"): Service not installed
10:36:58 PM [filezilla] Service Path: Service Not Installed
10:36:58 PM [filezilla] Checking default ports...
10:36:58 PM [mercury] Initializing module...
10:36:58 PM [mercury] Checking for module existence...
10:36:58 PM [mercury] Checking for required tools...
10:36:58 PM [mercury] Checking default ports...
10:36:58 PM [Tomcat] Initializing module...
10:36:58 PM [Tomcat] Checking for module existence...
10:36:58 PM [Tomcat] Checking for required tools...
10:36:58 PM [Tomcat] Checking for service (name="Tomcat7"): Service not installed
10:36:58 PM [Tomcat] Service Path: Service Not Installed
10:36:58 PM [Tomcat] Checking default ports...
10:36:58 PM [main] Starting Check-Timer
10:36:58 PM [main] Control Panel Ready
10:36:59 PM [Apache] Checking default ports...
10:36:59 PM [Apache] Portblocker Detected: System
10:36:59 PM [Apache] Checking for App: c:\_xampp\apache\bin\httpd.exe
10:36:59 PM [Apache] Portblocker Path: Unable to open process
10:36:59 PM [Apache] Portblocker Service Path:
10:36:59 PM [Apache] Problem detected!
10:36:59 PM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4!
10:36:59 PM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
10:36:59 PM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
10:36:59 PM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
10:36:59 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
10:36:59 PM [Apache] Executing "c:\_xampp\apache\bin\httpd.exe"
10:36:59 PM [Apache] Return code: 0
10:37:00 PM [Apache] Status change detected: running
10:37:00 PM [Apache] Status change detected: stopped
10:37:00 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
10:37:00 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
10:37:00 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
10:37:00 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
10:37:00 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
10:37:00 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
10:37:00 PM [Apache] entire log window on the forums
10:37:05 PM [main] Executing notepad.exe c:\_xampp\apache\logs\error.log


3:31:47 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
3:31:47 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
3:31:47 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
3:31:47 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
3:31:47 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
3:31:47 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
3:31:47 PM [Apache] entire log window on the forums
and the below log error for Apache.


I ran a search on my computer for a Windows Event Viewer and it does not seem to exist.
Jolynn
 
Posts: 3
Joined: 25. March 2014 16:07
Operating System: Windows 8.1

Re: Apache connecting error

Postby gsmith » 13. April 2014 07:10

It's in Control Panel -> Administrative Tools -> Event Viewer
gsmith
 
Posts: 194
Joined: 29. November 2013 18:04
Location: San Diego
XAMPP version: 0.0.0
Operating System: Win XP to 2012R2/VS 6,9,11,14


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 69 guests