can't get apache to work

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

can't get apache to work

Postby anartist » 24. January 2014 09:29

on windows 7 right clicked to install as admin.
tried all sorts of changing ports to no avail.
See log here--please help!
3:04:31 AM [main] Initializing Control Panel
3:04:31 AM [main] Windows Version: Windows 7 Professional SP1 64-bit
3:04:31 AM [main] XAMPP Version: 1.8.2
3:04:31 AM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
[color=#FF0080]3:04:31 AM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
3:04:31 AM [main] most application stuff but whenever you do something with services
3:04:31 AM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
3:04:31 AM [main] about running this application with administrator rights!
[/color]
3:04:31 AM [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
3:04:31 AM [main] Checking for prerequisites
3:05:17 AM [main] All prerequisites found
3:05:17 AM [main] Initializing Modules
3:05:17 AM [Apache] Problem detected!
3:05:17 AM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4296!
3:05:17 AM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:05:17 AM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:05:17 AM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:05:17 AM [Apache] Problem detected!
3:05:17 AM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 4296!
3:05:17 AM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:05:17 AM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:05:17 AM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port

3:05:17 AM [main] Starting Check-Timer
3:05:17 AM [main] Control Panel Ready
3:06:04 AM [Apache] Problem detected!
3:06:04 AM [Apache] Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 4296!
3:06:04 AM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:06:04 AM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:06:04 AM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:06:04 AM [Apache] Problem detected!
3:06:04 AM [Apache] Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 4296!
3:06:04 AM [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
3:06:04 AM [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
3:06:04 AM [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
3:06:04 AM [Apache] Attempting to start Apache app...

3:06:04 AM [Apache] Status change detected: running
3:06:05 AM [Apache] Status change detected: stopped
3:06:05 AM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
3:06:05 AM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
3:06:05 AM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
3:06:05 AM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
3:06:05 AM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
3:06:05 AM [Apache] If you need more help, copy and post this
3:06:05 AM [Apache] entire log window on the forums

3:07:03 AM [mysql] Attempting to start MySQL app...
3:07:04 AM [mysql] Status change detected: running
3:07:17 AM [Tomcat] Attempting to start Tomcat app...
3:07:22 AM [Tomcat] Status change detected: running
3:07:40 AM [mercury] Attempting to start Mercury app...
3:07:41 AM [mercury] Status change detected: running
3:07:46 AM [filezilla] Attempting to start FileZilla app...
3:07:46 AM [filezilla] Status change detected: running
anartist
 
Posts: 3
Joined: 24. January 2014 09:22
XAMPP Version: 1.8.3
Operating System: windows 7

Re: can't get apache to work

Postby anartist » 24. January 2014 09:41

i got this info by running command prompt--but it means nothing to me:
tgp 0.0.0.0:80 0.0.0.0 listening 4296
tgp 0.0.0.0:443 0.0.0.0 listening 4296
anartist
 
Posts: 3
Joined: 24. January 2014 09:22
XAMPP Version: 1.8.3
Operating System: windows 7

Re: can't get apache to work

Postby anartist » 24. January 2014 09:52

i used this http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_TC ... rt_numbers
and picked 77 and 300
ok for now
anartist
 
Posts: 3
Joined: 24. January 2014 09:22
XAMPP Version: 1.8.3
Operating System: windows 7

Re: can't get apache to work

Postby Altrea » 24. January 2014 12:17

recommend solution is not to change the Apache ports but to find out which process is using them and change this process.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6617
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests