1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby afxmpp » 07. October 2013 22:30

Hi there,
not so long ago, this morning I ran server from my 16GB USB stick. Now trying to start the server but it shows me this message:

Code: Select all
23:29:40  [Apache]    Error: Apache shutdown unexpectedly.
23:29:40  [Apache]    This may be due to a blocked port, missing dependencies,
23:29:40  [Apache]    improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
23:29:40  [Apache]    Press the Logs button to view error logs and check
23:29:40  [Apache]    the Windows Event Viewer for more clues
23:29:40  [Apache]    If you need more help, copy and post this
23:29:40  [Apache]    entire log window on the forums


The problem occurs with Apache and Mysql.
Logs are clear ! :-/
I'm not sure what could have happened in the past few hours, when USB Flash drive was in the pocket.
I use Windows 8 PRO/64bit

Please assist ..
Last edited by afxmpp on 08. October 2013 00:10, edited 1 time in total.
afxmpp
 
Posts: 4
Joined: 07. October 2013 22:21
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Windows 8 / Debian Linux

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby greyman56 » 07. October 2013 23:07

I too am getting something like this. It is only Apache not starting for me. It first happened 3 days ago with xampp 1.8.1 for seemingly no reason. It worked the day before and I am almost sure that I did not change any settings.
So I installed a new version 1.8.2 yesterday and it worked. Moved my virtual hosts over to it. It worked still.
This morning I try to start it and I get Apache not starting again. There is nothing being logged into error.log and I cannot find any meaningful event in windows event viewer.
Here is the control panel log.
Code: Select all
7:59:25 AM  [main]    Initializing Control Panel
7:59:25 AM  [main]    Windows Version: Windows 7 Professional SP1 64-bit
7:59:25 AM  [main]    XAMPP Version: 1.8.2
7:59:25 AM  [main]    Control Panel Version: 3.2.1  [ Compiled: May 7th 2013 ]
7:59:25 AM  [main]    You are not running with administrator rights! This will work for
7:59:25 AM  [main]    most application stuff but whenever you do something with services
7:59:25 AM  [main]    there will be a security dialogue or things will break! So think
7:59:25 AM  [main]    about running this application with administrator rights!
7:59:25 AM  [main]    XAMPP Installation Directory: "e:\ide\xampp\"
7:59:25 AM  [main]    Checking for prerequisites
7:59:25 AM  [main]    All prerequisites found
7:59:25 AM  [main]    Initializing Modules
7:59:25 AM  [Apache]    Initializing module...
7:59:25 AM  [Apache]    Checking for module existence...
7:59:25 AM  [Apache]    Checking for required tools...
7:59:25 AM  [Apache]    Checking for service (name="Apache2.4"): Service not installed
7:59:25 AM  [Apache]    Service Path: Service Not Installed
7:59:25 AM  [Apache]    Checking default ports...
7:59:25 AM  [mysql]    Initializing module...
7:59:25 AM  [mysql]    Checking for module existence...
7:59:25 AM  [mysql]    Checking for required tools...
7:59:25 AM  [mysql]    Checking for service (name="mysql"): Service not installed
7:59:25 AM  [mysql]    Service Path: Service Not Installed
7:59:25 AM  [mysql]    Checking default ports...
7:59:25 AM  [filezilla]    Initializing module...
7:59:25 AM  [filezilla]    Checking for module existence...
7:59:25 AM  [filezilla]    Checking for required tools...
7:59:25 AM  [filezilla]    Checking for service (name="FileZillaServer"): Service not installed
7:59:25 AM  [filezilla]    Service Path: Service Not Installed
7:59:25 AM  [filezilla]    Checking default ports...
7:59:25 AM  [mercury]    Initializing module...
7:59:25 AM  [mercury]    Checking for module existence...
7:59:25 AM  [mercury]    Checking for required tools...
7:59:25 AM  [mercury]    Checking default ports...
7:59:25 AM  [Tomcat]    Initializing module...
7:59:25 AM  [Tomcat]    Checking for module existence...
7:59:25 AM  [Tomcat]    Checking for required tools...
7:59:25 AM  [Tomcat]    Checking for service (name="Tomcat7"): Service not installed
7:59:25 AM  [Tomcat]    Service Path: Service Not Installed
7:59:25 AM  [Tomcat]    Checking default ports...
7:59:25 AM  [main]    Enabling autostart for module "Apache"
7:59:25 AM  [main]    Enabling autostart for module "MySQL"
7:59:25 AM  [main]    Starting Check-Timer
7:59:25 AM  [main]    Control Panel Ready
7:59:25 AM  [Apache]    Autostart active: starting...
7:59:25 AM  [Apache]    Checking default ports...
7:59:25 AM  [Apache]    Attempting to start Apache app...
7:59:25 AM  [Apache]    Executing "e:\ide\xampp\apache\bin\httpd.exe"
7:59:25 AM  [Apache]    Return code: 0
7:59:25 AM  [mysql]    Autostart active: starting...
7:59:25 AM  [mysql]    Checking default ports...
7:59:25 AM  [mysql]    Attempting to start MySQL app...
7:59:25 AM  [mysql]    Executing ""e:\ide\xampp\mysql\bin\mysqld.exe" --defaults-file="e:\ide\xampp\mysql\bin\my.ini" --standalone"
7:59:25 AM  [mysql]    Return code: 0
7:59:26 AM  [mysql]    Status change detected: running
8:06:23 AM  [Apache]    Checking default ports...
8:06:23 AM  [Apache]    Attempting to start Apache app...
8:06:23 AM  [Apache]    Executing "e:\ide\xampp\apache\bin\httpd.exe"
8:06:23 AM  [Apache]    Return code: 0
8:06:23 AM  [Apache]    Status change detected: running
8:06:24 AM  [Apache]    Status change detected: stopped
8:06:24 AM  [Apache]    Error: Apache shutdown unexpectedly.
8:06:24 AM  [Apache]    This may be due to a blocked port, missing dependencies,
8:06:24 AM  [Apache]    improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
8:06:24 AM  [Apache]    Press the Logs button to view error logs and check
8:06:24 AM  [Apache]    the Windows Event Viewer for more clues
8:06:24 AM  [Apache]    If you need more help, copy and post this
8:06:24 AM  [Apache]    entire log window on the forums

Any help appreciated.
greyman56
 
Posts: 2
Joined: 19. February 2013 05:56
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 64bit

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby afxmpp » 08. October 2013 00:16

Even the Windows log files do not show anything ..

But I managed to solve my problem by refreshing the configuration

setup_xampp.bat and 1 from options.

Now, anyone can tell me why this thing broke'd up ?
afxmpp
 
Posts: 4
Joined: 07. October 2013 22:21
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Windows 8 / Debian Linux

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby Altrea » 08. October 2013 04:32

Maybe your USB drive now has a different drive letter than before and your installation was mapped to that drive letter?
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6758
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby greyman56 » 08. October 2013 05:26

I have fixed my installation too. In the apache httpd-vhosts.conf file, I had a reference to a drive letter that was not available and by taking this out, it seems to be OK.
Also note that before I did that, I was able to get it to start by running the apache_start.bat file. Not sure why that seemed to help.
greyman56
 
Posts: 2
Joined: 19. February 2013 05:56
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 64bit

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby Altrea » 08. October 2013 05:51

Depending on the user context the application is running (Windows Service, elevated Administrator, user, etc) a drive letter can be available or not.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6758
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby afxmpp » 08. October 2013 17:45

Is it possible, to add functionality with new version, by inspection from the Xampp Control Panel, which drive letter is used to run server ?
And automatic correction of the configuration file, if you fire'd up server from different device letter ?

It would be a great facilitation .. 8)
afxmpp
 
Posts: 4
Joined: 07. October 2013 22:21
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Windows 8 / Debian Linux

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby Altrea » 08. October 2013 17:56

No, because that is not needed.

If you want to have a portable XAMPP version on your USB drive extract XAMPP to the root directory of your USB drive (so that you will have at the end a xampp folder on the root directory) and don't (NEVER!) use the setup_xampp.bat script.
XAMPP is shipped by default without drive letter mapping and configured to work from a root directory installation. Restriction: you can't use Windows services without drive letter mapping, but that is for sure a very uncommon use case for portable installations.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6758
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: 1.8.2 Mysql & Apache can't start anymore

Postby afxmpp » 08. October 2013 20:07

Well, on the /root directory i have Windows 8 instalation files, so as you can see, the addition of such functionality, even in the form as option, would be really appropriate .. :wink:

Also, i check this twice, my drive litter still stay the same, and server wont't run.
After (refresh) work'd again.
afxmpp
 
Posts: 4
Joined: 07. October 2013 22:21
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Windows 8 / Debian Linux


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 41 guests