httpd.exe could not find module

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

httpd.exe could not find module

Postby DaveInOhio » 17. September 2013 17:07

My system is:
- Apache Server version 2.4.3 (Win32)
- XAMPP version 1.8.1
- XAMPP Control Panel v3.1.0 3.1.0
- Windows 7 Home Premium Service Pack 1 / 64-bit

This setup has worked well for many months. Yesterday I caused a problem due to my Javascript and so I shut down Apache and then deleted the access.log file and the error.log file. At that time, I think that my Javascript was producing a large number of requests to the server.

Now, when I try to start httpd.exe either through the Control Panel or directly on the command line, I receive an error saying that the "module can not be found". This happens no matter what options I try, and it also occurs if I comment out "line 65" which is mentioned in the error message. Note that the file reported as missing is available as shown by the directory command. Here is a copy of a command-line session.

Code: Select all
C:\xampp\apache\bin>httpd -S
httpd: Syntax error on line 65 of C:/xampp/apache/conf/httpd.conf: Cannot load m
odules/mod_access_compat.so into server: The specified module could not be found
.

C:\xampp\apache\bin>httpd -X
httpd: Syntax error on line 65 of C:/xampp/apache/conf/httpd.conf: Cannot load m
odules/mod_access_compat.so into server: The specified module could not be found
.

C:\xampp\apache\bin>httpd -v
Server version: Apache/2.4.3 (Win32)
Server built:   Aug 18 2012 12:41:37

C:\xampp\apache\bin>dir ..\include\modules\mod_access_compat.so
 Volume in drive C has no label.
 Volume Serial Number is C8E9-8099

 Directory of C:\xampp\apache\include\modules

08/18/2012  06:37 AM            12,800 mod_access_compat.so
               1 File(s)         12,800 bytes
               0 Dir(s)  314,683,621,376 bytes free

C:\xampp\apache\bin>


Here is a copy of the error messages in the error.log file at the time that I stopped the server. Now, httpd does not run far enough to produce an error log file.

Code: Select all
[Tue Sep 17 00:31:50.367529 2013] [core:warn] [pid 14892:tid 252] AH00098: pid file C:/xampp/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Tue Sep 17 00:31:50.769552 2013] [ssl:warn] [pid 14892:tid 252] AH01873: Init: Session Cache is not configured [hint: SSLSessionCache]
[Tue Sep 17 00:31:51.408589 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 14892:tid 252] AH00455: Apache/2.4.3 (Win32) OpenSSL/1.0.1c PHP/5.4.7 configured -- resuming normal operations
[Tue Sep 17 00:31:51.408589 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 14892:tid 252] AH00456: Server built: Aug 18 2012 12:41:37
[Tue Sep 17 00:31:51.408589 2013] [core:notice] [pid 14892:tid 252] AH00094: Command line: 'c:\\xampp\\apache\\bin\\httpd.exe -d C:/xampp/apache'
[Tue Sep 17 00:31:51.441591 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 14892:tid 252] AH00418: Parent: Created child process 16728
[Tue Sep 17 00:31:53.090685 2013] [ssl:warn] [pid 16728:tid 264] AH01873: Init: Session Cache is not configured [hint: SSLSessionCache]
[Tue Sep 17 00:31:53.240694 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 16728:tid 264] AH00354: Child: Starting 150 worker threads.


I would be most appreciative if someone can point me in the right direction to solve this problem.

Thank you,

Dave
DaveInOhio
 
Posts: 2
Joined: 17. September 2013 16:36
XAMPP Version: 1.8.3-2
Operating System: Windows 7

Re: httpd.exe could not find module

Postby Altrea » 17. September 2013 19:59

Difficult to say. Could be a currupted mod_access_compat.so (replaced with a fresh one?) or a misleading ServerRoot setting.
It's the very first module in the list, so does the module name change if you delete the LoedModule line for that specific module?

The easiest way would be to do a complete fresh reinstall of XAMPP which is always possible.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6821
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: httpd.exe could not find module

Postby DaveInOhio » 18. September 2013 22:29

Thanks for your help, Altrea.

I successfully got back to work by re-installing XAMPP, including an upgrade to the next version. I wish I'd been more careful, though. The installer required me to clear the c:\xampp\ directory. I carefully saved off my work from the c:\htdocs\ folder, but neglected to keep a copy of the c:\mysql\data\ directory. OUCH! Took a while to rebuild from that.

I guess real developers would never make such a mistake, but for the sake of us novices, it sure would be good to have a little guidance in such a case. I even Googled for "XAMPP upgrade", and tried searching for something like "do i need to uninstall old version before upgrading xampp", but didn't find anything.

Best,

Dave
DaveInOhio
 
Posts: 2
Joined: 17. September 2013 16:36
XAMPP Version: 1.8.3-2
Operating System: Windows 7

Re: httpd.exe could not find module

Postby Altrea » 19. September 2013 03:59

Hi Dave,

There is an Announcement at this form for exactly this topic which is still valid for current XAMPP versions:
viewtopic.php?f=16&t=50988

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6821
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: JJ_Tagy and 69 guests