Apache issue not starting

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Apache issue not starting

Postby alex809 » 02. September 2013 08:28

hey guys, So i installed XAMPP and i can get all the services to start but apache and tomcat... Tomcat whatever cause i won't be using it but i need Apache.

Code: Select all
2:26:25 AM  [main]    Initializing Control Panel
2:26:25 AM  [main]    Windows Version: Windows 8  64-bit
2:26:25 AM  [main]    XAMPP Version: 1.8.2
2:26:25 AM  [main]    Control Panel Version: 3.2.1  [ Compiled: May 7th 2013 ]
2:26:25 AM  [main]    You are not running with administrator rights! This will work for
2:26:25 AM  [main]    most application stuff but whenever you do something with services
2:26:25 AM  [main]    there will be a security dialogue or things will break! So think
2:26:25 AM  [main]    about running this application with administrator rights!
2:26:25 AM  [main]    XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
2:26:25 AM  [main]    Checking for prerequisites
2:26:25 AM  [main]    All prerequisites found
2:26:25 AM  [main]    Initializing Modules
2:26:25 AM  [Apache]    Problem detected!
2:26:25 AM  [Apache]    Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 5752!
2:26:25 AM  [Apache]    Apache WILL NOT start without the configured ports free!
2:26:25 AM  [Apache]    You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
2:26:25 AM  [Apache]    or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
2:26:25 AM  [Apache]    Problem detected!
2:26:25 AM  [Apache]    Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 5752!
2:26:25 AM  [Apache]    Apache WILL NOT start without the configured ports free!
2:26:25 AM  [Apache]    You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
2:26:25 AM  [Apache]    or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
2:26:25 AM  [main]    Starting Check-Timer
2:26:25 AM  [main]    Control Panel Ready
2:26:28 AM  [Apache]    Problem detected!
2:26:28 AM  [Apache]    Port 80 in use by "Unable to open process" with PID 5752!
2:26:28 AM  [Apache]    Apache WILL NOT start without the configured ports free!
2:26:28 AM  [Apache]    You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
2:26:28 AM  [Apache]    or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
2:26:28 AM  [Apache]    Problem detected!
2:26:28 AM  [Apache]    Port 443 in use by "Unable to open process" with PID 5752!
2:26:28 AM  [Apache]    Apache WILL NOT start without the configured ports free!
2:26:28 AM  [Apache]    You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
2:26:28 AM  [Apache]    or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
2:26:28 AM  [Apache]    Attempting to start Apache app...
2:26:28 AM  [Apache]    Status change detected: running
2:26:29 AM  [Apache]    Status change detected: stopped
2:26:29 AM  [Apache]    Error: Apache shutdown unexpectedly.
2:26:29 AM  [Apache]    This may be due to a blocked port, missing dependencies,
2:26:29 AM  [Apache]    improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
2:26:29 AM  [Apache]    Press the Logs button to view error logs and check
2:26:29 AM  [Apache]    the Windows Event Viewer for more clues
2:26:29 AM  [Apache]    If you need more help, copy and post this
2:26:29 AM  [Apache]    entire log window on the forums
2:27:48 AM  [mysql]    Attempting to start MySQL app...
2:27:48 AM  [mysql]    Status change detected: running
2:27:49 AM  [filezilla]    Attempting to start FileZilla app...
2:27:49 AM  [filezilla]    Status change detected: running
2:27:52 AM  [mercury]    Attempting to start Mercury app...
2:27:52 AM  [mercury]    Status change detected: running
2:27:52 AM  [Tomcat]    Attempting to start Tomcat app...
2:27:57 AM  [Tomcat]    Attempting to start Tomcat app...
2:28:01 AM  [Tomcat]    Status change detected: running
2:28:03 AM  [Tomcat]    Status change detected: stopped
2:28:03 AM  [Tomcat]    Error: Tomcat shutdown unexpectedly.
2:28:03 AM  [Tomcat]    This may be due to a blocked port, missing dependencies,
2:28:03 AM  [Tomcat]    improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
2:28:03 AM  [Tomcat]    Press the Logs button to view error logs and check
2:28:03 AM  [Tomcat]    the Windows Event Viewer for more clues
2:28:03 AM  [Tomcat]    If you need more help, copy and post this
2:28:03 AM  [Tomcat]    entire log window on the forums


Can we please get this fixed? Thanks, I would like to get to using my localhost server :)
alex809
 
Posts: 8
Joined: 28. December 2012 06:10
Operating System: Windows 8 64bit

Re: Apache issue not starting

Postby alex809 » 02. September 2013 08:33

Nevermind. If i run the control panel as admin it works
alex809
 
Posts: 8
Joined: 28. December 2012 06:10
Operating System: Windows 8 64bit


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 44 guests