My Apache won't run

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

My Apache won't run

Postby sparksido » 29. August 2013 06:18

Every time I turn on the XAMPP, I get this message:
12:54:55 AM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
12:54:55 AM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
12:54:55 AM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
12:54:55 AM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
12:54:55 AM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
12:54:55 AM [Apache] If you need more help, copy and post this
12:54:55 AM [Apache] entire log window on the forums
How can I fix this?
sparksido
 
Posts: 1
Joined: 29. August 2013 06:14
XAMPP Version: 1.8.3-3
Operating System: Windows 8

Re: My Apache won't run

Postby Altrea » 29. August 2013 06:42

Everytime the answer on this type of error reporting is:
not enough information. We need the entire contents of the XAMPP control panel log window not just an excerpt.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6828
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: My Apache won't run

Postby ChrisG33 » 30. August 2013 02:30

I suspect there is an answer here somewhere and I'll look for it but I am having the exact same issue as this user. Here is the dump of my xampp control log:

9:27:27 PM [main] Initializing Control Panel
9:27:27 PM [main] Windows Version: Windows 7 Professional SP1 64-bit
9:27:27 PM [main] XAMPP Version: 1.8.2
9:27:27 PM [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
9:27:27 PM [main] You are not running with administrator rights! This will work for
9:27:27 PM [main] most application stuff but whenever you do something with services
9:27:27 PM [main] there will be a security dialogue or things will break! So think
9:27:27 PM [main] about running this application with administrator rights!
9:27:27 PM [main] XAMPP Installation Directory: "d:\inetpub\xampp\"
9:27:27 PM [main] Checking for prerequisites
9:27:27 PM [main] All prerequisites found
9:27:27 PM [main] Initializing Modules
9:27:27 PM [mysql] XAMPP MySQL is already running on port 3306
9:27:27 PM [main] The FileZilla module is disabled
9:27:27 PM [main] The Mercury module is disabled
9:27:27 PM [main] The Tomcat module is disabled
9:27:27 PM [main] Enabling autostart for module "Apache"
9:27:27 PM [main] Enabling autostart for module "MySQL"
9:27:27 PM [main] Starting Check-Timer
9:27:27 PM [main] Control Panel Ready
9:27:27 PM [Apache] Autostart active: starting...
9:27:27 PM [Apache] Attempting to start Apache app...
9:27:28 PM [mysql] Autostart aborted: MySQL is already running
9:27:28 PM [Apache] Status change detected: running
9:27:29 PM [Apache] Status change detected: stopped
9:27:29 PM [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
9:27:29 PM [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
9:27:29 PM [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
9:27:29 PM [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
9:27:29 PM [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
9:27:29 PM [Apache] If you need more help, copy and post this
9:27:29 PM [Apache] entire log window on the forums
9:27:31 PM [main] Deinitializing Modules
9:27:31 PM [main] Deinitializing Control Panel

Also, I am running Apache on port 8080.
ChrisG33
 
Posts: 2
Joined: 30. August 2013 02:28
XAMPP Version: 1.8.3-3
Operating System: WIndows 7

Re: My Apache won't run

Postby ChrisG33 » 30. August 2013 03:17

NEVERMIND!!! All Good!

What I did to fix it:
* right-click the installer and select "run as administrator"
* change skype settings to not use port 80 and 443 as alternatives
* run IIS on port 8080 and let xampp use the ports it wants (simplifies things)
ChrisG33
 
Posts: 2
Joined: 30. August 2013 02:28
XAMPP Version: 1.8.3-3
Operating System: WIndows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests