error 404

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

error 404

Postby notqueued » 25. August 2013 10:54

Hi, I tried to install Xampp on my laptop and tried to access: html and php pages from different web browsers with error 404 as a result. Steps and info:
-Operating System: Microsoft Windows XP Professional x86 with Service Pack 3
-Windows Firewall: turned off
-Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable installed
-Antivirus: AVG, turned off during installation
-Xampp version: 1.8.2
-no errors during installation, installation location: C:\xampp
-opened xampp_control v3.2.1
-started Apache and MySQL
-the home page can be accessed by clicking 'Admin' next to 'Apache' from the Xampp Control Panel, or by accessing http://localhost from any web browser installed on my laptop (Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer, Opera)
-in the directory C:\xampp\htdocs create a new text document and renamed it 'test.php' and edit it with notepad:
'<?php
echo 'it is not working, I can bet on that';
?>'
-enter Google Chrome, type http://localhost/test.php and receive the following error:
'Object not found!
The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 404
localhost
Apache/2.4.4 (Win32) OpenSSL/0.9.8y PHP/5.4.16'
-same error using the other web browsers
-right-click on the 'test.php' file from the directory C:\xampp\htdocs and open it with Google Chrome and the result is:
'<?php
echo 'it is not working, I can bet on that';
?>'
-same with using other web browsers
-in the directory C:\xampp\htdocs create a new text document and rename it 'trepass.html' and edit it with notepad:
'<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<h3>Any results?</h3>
</head>
<body>
<div>
<p>Well,at least something</p>
</div>
</body>
</html>'
-enter Google Chrome, type http://localhost/trepass.html and receive the following error:
'Object not found!
The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 404
localhost
Apache/2.4.4 (Win32) OpenSSL/0.9.8y PHP/5.4.16'
-right-click on 'trepass.html' and open it with Google Chrome and the result is:
'<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<h3>Any results?</h3>
</head>
<body>
<div>
<p>Well,at least something</p>
</div>
</body>
</html>'
-same with using other web browsers
-Console log from Xampp control Panel:
11:19:41 [main] Initializing Control Panel
11:19:41 [main] Windows Version: Windows XP SP3 32-bit
11:19:41 [main] XAMPP Version: 1.8.2
11:19:41 [main] Control Panel Version: 3.2.1 [ Compiled: May 7th 2013 ]
11:19:41 [main] Running with Administrator rights - good!
11:19:41 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
11:19:41 [main] Checking for prerequisites
11:19:41 [main] All prerequisites found
11:19:41 [main] Initializing Modules
11:19:41 [main] Starting Check-Timer
11:19:41 [main] Control Panel Ready
11:19:45 [Apache] Attempting to start Apache app...
11:19:47 [Apache] Status change detected: running
11:21:49 [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 2968)
11:21:49 [Apache] Attempting to stop Apache (PID: 712)
11:21:49 [Apache] Status change detected: stopped
11:23:34 [Apache] Status change detected: running
11:23:35 [mysql] Status change detected: running
-phpinfo:
PHP Version 5.4.16
System Windows NT HOMEGROU-3986E1 5.1 build 2600 (Windows XP Professional Service Pack 3) i586
Build Date Jun 5 2013 20:58:05
Compiler MSVC9 (Visual C++ 2008)
Architecture x86
Configure Command cscript /nologo configure.js "--enable-snapshot-build" "--disable-isapi" "--enable-debug-pack" "--without-mssql" "--without-pdo-mssql" "--without-pi3web" "--with-pdo-oci=C:\php-sdk\oracle\instantclient10\sdk,shared" "--with-oci8=C:\php-sdk\oracle\instantclient10\sdk,shared" "--with-oci8-11g=C:\php-sdk\oracle\instantclient11\sdk,shared" "--enable-object-out-dir=../obj/" "--enable-com-dotnet=shared" "--with-mcrypt=static" "--disable-static-analyze" "--with-pgo"
Server API Apache 2.0 Handler
Virtual Directory Support enabled
Configuration File (php.ini) Path C:\WINDOWS
Loaded Configuration File C:\xampp\php\php.ini
Scan this dir for additional .ini files (none)
Additional .ini files parsed (none)
PHP API 20100412
PHP Extension 20100525
Zend Extension 220100525
Zend Extension Build API220100525,TS,VC9
PHP Extension Build API20100525,TS,VC9
Debug Build no
Thread Safety enabled
Zend Signal Handling disabled
Zend Memory Manager enabled
Zend Multibyte Support provided by mbstring
IPv6 Support enabled
DTrace Support disabled
Registered PHP Streams php, file, glob, data, http, ftp, zip, compress.zlib, compress.bzip2, https, ftps, phar
Registered Stream Socket Transports tcp, udp, ssl, sslv3, sslv2, tls
Registered Stream Filters convert.iconv.*, mcrypt.*, mdecrypt.*, string.rot13, string.toupper, string.tolower, string.strip_tags, convert.*, consumed, dechunk, zlib.*, bzip2.*
-open http://www.youtube.com/watch?v=ncnJpYTi-hY ant try to relax
If this isn't enough to solve my problem please tell me what else should I do.
notqueued
 
Posts: 2
Joined: 25. August 2013 09:29
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Windows XP Professional

Re: error 404

Postby Altrea » 26. August 2013 08:23

Hi notqueued,

notqueued wrote:-in the directory C:\xampp\htdocs create a new text document and renamed it 'test.php' and edit it with notepad:
'<?php
echo 'it is not working, I can bet on that';
?>'
-enter Google Chrome, type http://localhost/test.php and receive the following error:
'Object not found!
The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.

If you think this is a server error, please contact the webmaster.
Error 404
localhost
Apache/2.4.4 (Win32) OpenSSL/0.9.8y PHP/5.4.16'

Are you sure the file path is C:\xampp\htdocs\test.php?
Especially are you that the file extension is .php and not .php.txt (hidden known file extensions)? Please double check that.

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6630
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: error 404

Postby notqueued » 26. August 2013 08:49

Thank you very much for your reply. Yes, it seems that the hidden known file extensions was the problem. Now it is working. Thanks again for your feedback, have a nice day.
notqueued
 
Posts: 2
Joined: 25. August 2013 09:29
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: Windows XP Professional


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: bernardwi and 80 guests