Session cache not configured error

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Session cache not configured error

Postby mmorriss » 21. June 2013 12:32

Hi there,

Can anyone please help me. I am new to this so please bear with me. I am trying to run xampp v3.1.0.3.1.0. on Vista. I get the following error message every time on Apache and SQL:

Error: MySQL shutdown unexpectedly.
This may be due to a blocked port, missing dependencies,
improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
Check the "/xampp/mysql/data/mysql_error.log" file
and the Windows Event Viewer for more clues

This is what i get in the error log.

[Wed Jun 19 13:20:12.880659 2013] [ssl:warn] [pid 5124:tid 224] AH01873: Init: Session Cache is not configured [hint: SSLSessionCache]
[Wed Jun 19 13:20:16.006659 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 5124:tid 224] AH00455: Apache/2.4.3 (Win32) OpenSSL/1.0.1c PHP/5.4.7 configured -- resuming normal operations
[Wed Jun 19 13:20:16.007659 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 5124:tid 224] AH00456: Server built: Aug 18 2012 12:41:37
[Wed Jun 19 13:20:16.007659 2013] [core:notice] [pid 5124:tid 224] AH00094: Command line: 'f:\\xxamp\\apache\\bin\\httpd.exe -d F:/xxamp/apache'
[Wed Jun 19 13:20:16.076659 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 5124:tid 224] AH00418: Parent: Created child process 1908
[Wed Jun 19 13:20:19.009659 2013] [ssl:warn] [pid 1908:tid 240] AH01873: Init: Session Cache is not configured [hint: SSLSessionCache]
[Wed Jun 19 13:20:19.226659 2013] [mpm_winnt:notice] [pid 1908:tid 240] AH00354: Child: Starting 150 worker threads.

I have run a netstat command and the port 80 doesn't seem to be being used. I have tried inserting the following as advised in another post on here:

Open file \xampp\apache\conf\httpd.conf
Somewhere in the LoadModule area add the following line
CODE: SELECT ALL
LoadModule socache_shmcb_module modules/mod_socache_shmcb.so
save the file
open file \xampp\apache\conf\extra\httpd-ssl.conf
~ line 70 add the line
CODE: SELECT ALL
SSLSessionCache "shmcb:logs/ssl_scache(512000)"
save the file
restart Apache

it still isn't working...

any ideas please?

Many thanks

Mmorriss
mmorriss
 
Posts: 2
Joined: 21. June 2013 12:14
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Vista

Re: Session cache not configured error

Postby JJ_Tagy » 21. June 2013 14:50

MySQL uses port 3306 by default - not port 80.
JJ_Tagy
 
Posts: 571
Joined: 30. January 2012 13:44
XAMPP Version: 1.8.3
Operating System: Windows 7 x64

Re: Session cache not configured error

Postby mmorriss » 21. June 2013 19:39

Thank you JJ_Tagy,

I just found this advice about regular issues http://www.apachefriends.org/en/faq-xampp-windows.html#vista

It advises turning off User Account Control. This seems to have done the trick! :D
mmorriss
 
Posts: 2
Joined: 21. June 2013 12:14
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Vista


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 38 guests