[Mail Function] - Mail sent but nothing received? Win 7

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

[Mail Function] - Mail sent but nothing received? Win 7

Postby CraftyMc » 18. June 2013 20:30

Hi, I am trying to set up the mail function for testing purposes however when I execute the simple php script it comes up saying sent but nothing is ever received in my mailbox?


Here is the php script,

Code: Select all
<?php
$subject="Test mail";
$to="lukeday1990@hotmail.co.uk";
$body="This is a test mail";
if (mail($to,$subject,$body))
echo "Mail sent successfully!";
else
echo"Mail not sent!";
?>


Here is my php.ini,
Code: Select all
[mail function]
; XAMPP: Comment out this if you want to work with an SMTP Server like Mercury
SMTP = smtp.gmail.com
smtp_port = 587

; For Win32 only.
; http://php.net/sendmail-from
sendmail_from = lukeaday1990@gmail.com

; XAMPP IMPORTANT NOTE (1): If XAMPP is installed in a base directory with spaces (e.g. c:\program filesC:\xampp) fakemail and ;mailtodisk do not work correctly.
; XAMPP IMPORTANT NOTE (2): In this case please copy the sendmail or mailtodisk folder in your root folder (e.g. C:\sendmail) and use ;this for sendmail_path. 
 
; XAMPP: Comment out this if you want to work with fakemail for forwarding to your mailbox (sendmail.exe in the sendmail folder)
sendmail_path = "\"C:\xampp\sendmail\sendmail.exe" -t"

; XAMPP: Comment out this if you want to work with mailToDisk, It writes all mails in the C:\xampp\mailoutput folder
; sendmail_path = "C:\xampp\mailtodisk\mailtodisk.exe"

; Force the addition of the specified parameters to be passed as extra parameters
; to the sendmail binary. These parameters will always replace the value of
; the 5th parameter to mail(), even in safe mode.
;mail.force_extra_parameters =

; Add X-PHP-Originating-Script: that will include uid of the script followed by the filename
mail.add_x_header = Off

; Log all mail() calls including the full path of the script, line #, to address and headers
;mail.log = "C:\xampp\php\logs\php_mail.log"


Here is my sendmail.ini,
Code: Select all
; configuration for fake sendmail

; if this file doesn't exist, sendmail.exe will look for the settings in
; the registry, under HKLM\Software\Sendmail

[sendmail]

; you must change mail.mydomain.com to your smtp server,
; or to IIS's "pickup" directory.  (generally C:\Inetpub\mailroot\Pickup)
; emails delivered via IIS's pickup directory cause sendmail to
; run quicker, but you won't get error messages back to the calling
; application.

;smtp_server=smtp.live.com

; smtp port (normally 25)

;smtp_port=25

; SMTPS (SSL) support
;   auto = use SSL for port 465, otherwise try to use TLS
;   ssl  = alway use SSL
;   tls  = always use TLS
;   none = never try to use SSL

smtp_ssl=auto

; the default domain for this server will be read from the registry
; this will be appended to email addresses when one isn't provided
; if you want to override the value in the registry, uncomment and modify

;default_domain=

; log smtp errors to error.log (defaults to same directory as sendmail.exe)
; uncomment to enable logging

error_logfile=error.log

; create debug log as debug.log (defaults to same directory as sendmail.exe)
; uncomment to enable debugging

;debug_logfile=debug.log

; if your smtp server requires authentication, modify the following two lines

;auth_username=lukeday1990@hotmail.co.uk
;auth_password={REMOVED}

; if your smtp server uses pop3 before smtp authentication, modify the
; following three lines.  do not enable unless it is required.

;pop3_server=
;pop3_username=
;pop3_password=

; force the sender to always be the following email address
; this will only affect the "MAIL FROM" command, it won't modify
; the "From: " header of the message content

;force_sender=

; force the sender to always be the following email address
; this will only affect the "RCTP TO" command, it won't modify
; the "To: " header of the message content

;force_recipient=

; sendmail will use your hostname and your default_domain in the ehlo/helo
; smtp greeting.  you can manually set the ehlo/helo name if required

;hostname=

defaults
logfile "C:\xampp\sendmail\sendmail.log"

;new config:
smtp_server=smtp.gmail.com
smtp_port=587
smtp_ssl=tls
error_logfile=error.log
pop3_server=
pop3_username=
pop3_password=
force_recipient=
hostname=

auth_username=lukeaday1990@gmail.com
auth_password={REMOVED}
force_sender=lukeaday1990@gmail.com


As you will see from the script I am trying to send the test mail to my hotmail account using my ALT gmail account as the sendmail settings but when I run the script it says mail sent however nothing is received in my hotmail, I have checked the spam etc and refreshed etc but nothing? I have made sure my IMAP/SMTP is enabled in my Gmail settings and pop3 settings are disabled. I am using Xampp 1.8.1 and Win 7
. Anyone know what could be the issue here?
CraftyMc
 
Posts: 13
Joined: 18. June 2013 20:11
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7

Re: [Mail Function] - Mail sent but nothing received? Win 7

Postby Altrea » 19. June 2013 00:07

Hi CraftyMc,

No need to write in that huge letters, my eyes are quite good :D

You could try out PHPMailer or SwiftMailer instead of sendmail with mail().
These classes does have a much much better error reporting mechanism.

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6490
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: [Mail Function] - Mail sent but nothing received? Win 7

Postby CraftyMc » 19. June 2013 00:17

lol funny you should say that cause i am in the process of trying phpmailer however i get this error when running the script,

Message could not be sent.
Mailer Error: SMTP Connect() failed.

and with debug mode i get this,

CLIENT -> SMTP: EHLO 80.192.1.138 CLIENT -> SMTP: AUTH LOGIN CLIENT -> SMTP: bHVrZWFkYXkxOTkwQGdtYWlsLmNvbQ== CLIENT -> SMTP: a2VlYW5uYWRheTE5OTA= SMTP -> ERROR: Password not accepted from server: 535-5.7.8 Username and Password not accepted. Learn more at 535-5.7.8 http://support.google.com/mail/bin/answer.py?answer=14257 535 5.7.8 {BADCREDENTIALS} b11sm5318014wiv.10 - gsmtp CLIENT -> SMTP: quit SMTP Connect() failed. Message could not be sent.
Mailer Error: SMTP Connect() failed.

here is my script,

Code: Select all
<?php
require("PHPMailer/class.phpmailer.php");

$mail = new PHPMailer();

$mail->IsSMTP();    // set mailer to use SMTP
$mail->SMTPSecure = 'ssl';
$mail->Host = "smtp.gmail.com";    // specify main and backup server
$mail->SMTPAuth = true;    // turn on SMTP authentication
$mail->Username = "lukeaday1990@gmail.com";    // SMTP username -- CHANGE --
$mail->Password = "{REMOVED}";    // SMTP password -- CHANGE --
$mail->Port = "465";    // SMTP Port

$mail->From = "lukeaday1990@gmail.com";    //From Address -- CHANGE --
$mail->FromName = "GambleCraft";    //From Name -- CHANGE --
$mail->AddAddress("lukeday1990@hotmail.co.uk", "Example");    //To Address -- CHANGE --
$mail->AddReplyTo("lukeaday1990@gmail.com", "Your Company Name"); //Reply-To Address -- CHANGE --

$mail->WordWrap = 50;    // set word wrap to 50 characters
$mail->IsHTML(false);    // set email format to HTML

$mail->Subject = "AuthSMTP Test";
$mail->Body    = "AuthSMTP Test Message!";

if(!$mail->Send())
{
   echo "Message could not be sent. <p>";
   echo "Mailer Error: " . $mail->ErrorInfo;
   exit;
}

echo "Message has been sent";
?>
CraftyMc
 
Posts: 13
Joined: 18. June 2013 20:11
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7

Re: [Mail Function] - Mail sent but nothing received? Win 7

Postby CraftyMc » 19. June 2013 00:21

Nevermind.. my password for my SMTP was wrong I'm a noob, please slap me, rookie mistake... now to recode my module to use phpmailer instead of mail(). :D
CraftyMc
 
Posts: 13
Joined: 18. June 2013 20:11
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7

Re: [Mail Function] - Mail sent but nothing received? Win 7

Postby CraftyMc » 19. June 2013 01:12

any idea how i would make it use PHPmailer as the default mail system because i have joomla and phpbb3 on my testing web server but they are still trying to use the default sendmail/mail() how would i make them use PHPmailer instead? thanks crafty
CraftyMc
 
Posts: 13
Joined: 18. June 2013 20:11
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7

Re: [Mail Function] - Mail sent but nothing received? Win 7

Postby CraftyMc » 19. June 2013 13:42

any idea how to make xampp use PHPmailer instead of mail() ?
CraftyMc
 
Posts: 13
Joined: 18. June 2013 20:11
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 56 guests