Unknown error when starting Apache

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Unknown error when starting Apache

Postby ForbiddenChunk » 17. May 2013 16:34

I run Xampp control panel v3.1.0 3.1.0

It was working fine the other day yet now i get the following errors:

MySQL Service detected with wrong path
Change XAMPP MySQL settings or
Uninstall/disable the other service manually first
Found Path: ERROR: Not Able To Open Service Manager
Expected Path: c:\xampp\mysql\bin\mysqld.exe --defaults-file=c:\xampp\mysql\bin\my.ini mysql
Problem detected!
Port 3306 in use by "mysqld.exe"!
MySQL WILL NOT start without the configured ports free!
You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
or reconfigure MySQL to listen on a different port

Error: Apache shutdown unexpectedly.
This may be due to a blocked port, missing dependencies,
improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
Check the "/xampp/apache/logs/error.log" file
and the Windows Event Viewer for more clues

Can anyone help?
ForbiddenChunk
 
Posts: 14
Joined: 29. April 2013 21:24
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7

Re: Unknown error when starting Apache

Postby hackattack142 » 17. May 2013 22:23

Hello,

You are most likely not running the control panel with Admin privileges.

Could you post the entire contents of the Control Panel log window?

You can try grabbing the latest CP version from the link in my signature (3.2.0).
XAMPP Control Panel Developer
Latest CP: viewtopic.php?f=16&t=48932
hackattack142
 
Posts: 703
Joined: 20. May 2011 23:29
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit

Re: Unknown error when starting Apache

Postby ForbiddenChunk » 19. May 2013 20:49

Hello,

I've installed v3.2.0 as advised but still getting the error, here is the entire content:

20:43:13 [main] XAMPP Version: 1.8.1
20:43:13 [main] Control Panel Version: 3.2.0 [ Compiled: March 24th 2013 ]
20:43:13 [main] Running with Administrator rights - good!
20:43:13 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
20:43:13 [main] Checking for prerequisites
20:43:20 [main] All prerequisites found
20:43:20 [main] Initializing Modules
20:43:20 [Apache] Problem detected!
20:43:20 [Apache] Port 443 in use by "C:\Program Files (x86)\Pando Networks\Media Booster\PMB.exe" with PID 3384!
20:43:20 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
20:43:20 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
20:43:20 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
20:43:20 [mysql] XAMPP MySQL Service is already running on port 3306
20:43:20 [main] Enabling autostart for module "Apache"
20:43:20 [main] Starting Check-Timer
20:43:20 [main] Control Panel Ready
20:43:21 [Apache] Autostart active: starting...
20:43:21 [Apache] Problem detected!
20:43:21 [Apache] Port 443 in use by "C:\Program Files (x86)\Pando Networks\Media Booster\PMB.exe" with PID 3384!
20:43:21 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
20:43:21 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
20:43:21 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
20:43:21 [Apache] Attempting to start Apache app...
20:43:21 [Apache] Status change detected: running
20:43:24 [Apache] Status change detected: stopped
20:43:24 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
20:43:24 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
20:43:24 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
20:43:24 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
20:43:24 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
20:43:24 [Apache] If you need more help, copy and post this
20:43:24 [Apache] entire log window on the forums
20:43:31 [Apache] Problem detected!
20:43:31 [Apache] Port 443 in use by "C:\Program Files (x86)\Pando Networks\Media Booster\PMB.exe" with PID 3384!
20:43:31 [Apache] Apache WILL NOT start without the configured ports free!
20:43:31 [Apache] You need to uninstall/disable/reconfigure the blocking application
20:43:31 [Apache] or reconfigure Apache and the Control Panel to listen on a different port
20:43:31 [Apache] Attempting to start Apache app...
20:43:31 [Apache] Status change detected: running
20:43:31 [Apache] Status change detected: stopped
20:43:31 [Apache] Error: Apache shutdown unexpectedly.
20:43:31 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
20:43:31 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
20:43:31 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
20:43:31 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
20:43:31 [Apache] If you need more help, copy and post this
20:43:31 [Apache] entire log window on the forums

From reading that which wasn't there before, its PMB.exe which I've stopped and it worked! :-)

Now just gotta work out how to turn that off permanently....
ForbiddenChunk
 
Posts: 14
Joined: 29. April 2013 21:24
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests