Mysql won't run (not a port problem)

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Mysql won't run (not a port problem)

Postby Switch01 » 04. March 2013 16:19

Hey guys,

Sorry if this has been asked before but I've just spent the best part of an hour and a half looking through the forum for a fix that works for me and none of them have done so far.

When i run XAMPP both Apache and Filezilla run off the bat but when i try and run Mysql i get this error in my logs.

30304 15:03:33 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
130304 15:03:33 InnoDB: The InnoDB memory heap is disabled
130304 15:03:33 InnoDB: Mutexes and rw_locks use Windows interlocked functions
130304 15:03:33 InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.3
130304 15:03:33 InnoDB: Initializing buffer pool, size = 16.0M
130304 15:03:33 InnoDB: Completed initialization of buffer pool
130304 15:03:33 InnoDB: highest supported file format is Barracuda.
130304 15:03:34 InnoDB: Waiting for the background threads to start
130304 15:03:35 InnoDB: 1.1.8 started; log sequence number 1595675
130304 15:03:35 [Note] Server hostname (bind-address): '127.0.0.1'; port: 3308
130304 15:03:35 [Note] - '127.0.0.1' resolves to '127.0.0.1';
130304 15:03:35 [Note] Server socket created on IP: '127.0.0.1'.
130304 15:03:35 [ERROR] Fatal error: Can't open and lock privilege tables: Can't find file: 'host' (errno: 2)


which i haven't seen yet elsewhere.

I've tried changing the ports, first to 8080, then when that didn't work to 3308 on both the my.ini and php.ini files, which seems to be the main problem for most people.

I had got WAMP server installed until recently, but i uninstalled everything to do with that to clear way for XAMPP (which is why i needed to change the ports straight away)

Is there anything i can try to make mysql actually run?

Thanks for reading, any help would be greatly appreciated.
Switch01
 
Posts: 2
Joined: 04. March 2013 15:40
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 8

Re: Mysql won't run (not a port problem)

Postby Altrea » 04. March 2013 16:37

Hi switch,

Switch01 wrote:130304 15:03:35 [ERROR] Fatal error: Can't open and lock privilege tables: Can't find file: 'host' (errno: 2)

seems like your xampp is not installed properly.
Which xampp version do you use (installer, portable, zip, 7z, etc) and how did you installed it?
If you've used zip or 7z version which extractor did you use?

Very common this is an extractor or permission issue (not extracting important 0 byte files).

Best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 6614
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP Version: 5.5.19
Operating System: W7Ux64

Re: Mysql won't run (not a port problem)

Postby Switch01 » 04. March 2013 19:47

I just ran the installer from the website. I've installed it a few times and done it that way each time, would running it from an extractor make a difference?

Thanks
Adam
Switch01
 
Posts: 2
Joined: 04. March 2013 15:40
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 8

Re: Mysql won't run (not a port problem)

Postby JonB » 05. March 2013 16:53

Many times that is the solution - extract the files and re-locate XAMPP in the root of a drive.

Good Luck
:D
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
XAMPP Version: 1.8.3-2
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests