New install of 1.8.0...cannot access main page

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

New install of 1.8.0...cannot access main page

Postby Lostprophetpunk » 14. August 2012 13:45

Heya there,

I have just recently installed XAMPP on my laptop. It is the the 1.8.0 version. When I go to http://localhost/xampp/ I am prompted to put in a username and password...in which I don't know because I have just installed it. Anyone know which file I need to edit to get rid of this, so I can actually access the main page of XAMPP and also edit my security settings for the first time?

Help is much appreciated.
Lostprophetpunk
 
Posts: 3
Joined: 14. August 2012 13:40
Operating System: Windows 7

Re: New install of 1.8.0...cannot access main page

Postby JonB » 14. August 2012 14:29

Was a previous version installed?

:?:
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: New install of 1.8.0...cannot access main page

Postby Lostprophetpunk » 14. August 2012 14:34

JonB wrote:Was a previous version installed?

:?:

Nope. Completely new to XAMPP.
Lostprophetpunk
 
Posts: 3
Joined: 14. August 2012 13:40
Operating System: Windows 7

Re: New install of 1.8.0...cannot access main page

Postby JonB » 14. August 2012 15:41

Well, by default XAMPP has no PW's set.

Did you by any chance run the XAMPP Security Script found on teh XAMPP Security page?

Look in \xampp\security, see if there is a file named 'xampp.users' . If it is there, please open it with a text editor and paste the contents into your reply.

thanks
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: New install of 1.8.0...cannot access main page

Postby Lostprophetpunk » 14. August 2012 17:10

This is what the file contained...

mini:$apr1$Ui3XBPpv$Wsc22N5.0qHcf7b.NYA3q.
Lostprophetpunk
 
Posts: 3
Joined: 14. August 2012 13:40
Operating System: Windows 7

Re: New install of 1.8.0...cannot access main page

Postby JonB » 14. August 2012 21:23

Well then, at some point you or someone sitting at your machine ran the XAMPP Security script (and created a User called 'mini)'.

If you are lucky whomever did that checked the box 'create text files' - called xamppdirpasswd.txt and mysqlrootpasswd.txt - they would be in the same folder. The passwords for 'root' (MySQL) and 'mini' should be in them. Or your memory may be jogged and you know what 'goes' with 'mini'...

If not, delete the .htaccess file in \xampp\htdocs\xampp and the xammp.users file you just located. That should restore access to the 'XAMPP' Welcome page -

Also check if phpMyAdmin wants a password.

There's no question at this point what happened - someone ran the security script.

Good Luck
8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: New install of 1.8.0...cannot access main page

Postby pnajafi » 18. August 2012 10:51

Hey Guys,

I have a general education based question.

Right now, XAMPP is not running on my laptop. It is not in system tray nor task manager processes/services.

When I type localhost/my_joomla, I can see the site perfectly. How is this possible? I thought Apache and MySQL have to be running.

Is that because I have Apache to be running automatically (which is the case under services.msc?)

Then if this is the case, what is the point of running XAMPP.exe? Just a control panel?

Also, what command do I use to check which process is causing localhost to work?

I appreciate any help.
pnajafi
 
Posts: 1
Joined: 18. August 2012 10:44
Operating System: Windows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 46 guests