apache not starting

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

apache not starting

Postby warshark » 08. August 2012 17:08

i tried starting apache from cmd promt i got this error (Apache 2 is starting ...
httpd.exe: Syntax error on line 69 of C:/xampp/apache/conf/httpd.conf: Cannot lo
ad C:/xampp/apache/modules/mod_authn_default.so into server: The specified modul
e could not be found) i need help.
warshark
 
Posts: 5
Joined: 08. August 2012 17:01
Operating System: windows 7

Re: apache not starting

Postby Altrea » 08. August 2012 18:47

Hi warshark (there is ALWAYS time for a short salutation, especially if you are asking for help on a community board. It's a matter of politeness),

warshark wrote:httpd.exe: Syntax error on line 69 of C:/xampp/apache/conf/httpd.conf: Cannot load C:/xampp/apache/modules/mod_authn_default.so into server: The specified module could not be found) i need help.

Because the module line is not present in the current apache httpd.conf a assume you have copied over the configuration files from an older installation.
Simple answer: This will get you in much more trouble than this simple message. Many modules have changed!

If you are unsure which changes have to be done start with the default httpd.conf from a fresh XAMPP 1.8.0 installation and just do the changes needed to be done for the functionality of your application.
if you are familiar with the Apache configuration parameters merge your old configuration with the new one just copying this values which are still recommend and valid with Apache 2.4.

Please be aware that we don't support any copy over installations because the issues resulting from this can be very difficult to debug.

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8297
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: apache not starting

Postby warshark » 10. August 2012 11:00

Thanks i appreciate the help.
warshark
 
Posts: 5
Joined: 08. August 2012 17:01
Operating System: windows 7

Re: apache not starting

Postby warshark » 10. August 2012 12:08

well altrea you were right, i change the conf folder & now i get <OS 10049> i used my external IP address of my network. & still apache won't start.
warshark
 
Posts: 5
Joined: 08. August 2012 17:01
Operating System: windows 7

Re: apache not starting

Postby Altrea » 10. August 2012 12:41

Hi warshark,

warshark wrote:i change the conf folder

You changed what to what?

warshark wrote:now i get <OS 10049>

Please, always copy the full error message. Remember one thing: We don't see what you see.
We are dependent on your information to give you the best possible help.

warshark wrote:i used my external IP address of my network. & still apache won't start.

Which address?

Sorry, i can't help you with such inaccurate and generic informations.

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8297
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: apache not starting

Postby warshark » 10. August 2012 13:22

& i dont have skype installed, why is it not binding with the IP address i assigned to it?

From my previous post; i was made to understand the modules in the folder were not compatible with xamp server, so i had the conf folder for 1.8 copied & paste that resolved the problem.
Now inputting the listen IP address, that's where i get (starting xampp from xampp_start.exe i get <OS 10049>The requested address is not valid in its context. :AH00072: make_sock: could not bind to address 41.223......:80
AH00451: no listening sockets available, shutting down
AH00015: unable to open logs )

how do i go about resoving the problem & getting apache started.

warshark
warshark
 
Posts: 5
Joined: 08. August 2012 17:01
Operating System: windows 7

Re: apache not starting

Postby Altrea » 10. August 2012 13:33

warshark wrote:make_sock: could not bind to address 41.223......:80
AH00451: no listening sockets available, shutting down


I don't think that this IP-Address is configured in your NIC. Maybe this is the IP address your router gets from your ISP?
If so, you can't configure Apache to use this IP-Address, you have to configure the IP your NIC knows, so your internal ip address (in many cases 192.168. ...)

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8297
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: apache not starting

Postby warshark » 13. August 2012 13:22

yeah you do have a point,
check this out in the C:\xampp\apache\conf\httpd.conf , opening the file with notepad++ on line 182, where it says (If your host doesn't have a registered DNS name, enter its IP address here) any idea what happens if put my external ip here; and besides when i configured it at first it was the external ip i used & it worked, not until the next day my ip assigned to my PC changes (10.10.0...) with that range, i need to get apache started
warshark
 
Posts: 5
Joined: 08. August 2012 17:01
Operating System: windows 7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 67 guests