XAMPP 1.8.0 - Services not Starting [Solved]

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

XAMPP 1.8.0 - Services not Starting [Solved]

Postby carterlangley » 29. July 2012 20:54

Hi all,

First post here, so hi to you all! May I ask you to please excuse some probably really dumb questions I may ask? Not at all competent with anything to do with servers.

I seem to be having a problem with the XAMPP control panel. Well, not the panel itself, but the services that 'should' be running, I think............

Here is a copy of what the panel is showing me.

20:44:57 [main] Initializing Control Panel
20:44:57 [main] Windows Version: Windows 7 Professional SP1 64-bit
20:44:57 [main] XAMPP Version: 1.8.0
20:44:57 [main] Control Panel Version: 3.0.12 [ Compiled: June 24th 2012 ]
20:44:57 [main] Running with Administrator rights - good!
20:44:57 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
20:44:57 [main] Initializing Modules
20:44:57 [apache] XAMPP Apache Service is already running on port 80
20:44:57 [apache] XAMPP Apache Service is already running on port 443
20:44:57 [mysql] MySQL Service Detected With Wrong Path
20:44:57 [mysql] Uninstall the service manually first
20:44:57 [filezilla] XAMPP FileZilla FTP Server Service is already running on port 21
20:44:57 [filezilla] XAMPP FileZilla FTP Server Service is already running on port 14147
20:44:57 [main] Starting Check-Timer
20:44:57 [main] Control Panel Ready

So, as you can see, MySQL is not running. Can somebody please point me in the right direction here? I have no idea what to do. The only interaction I have had with MySQL is connecting to it on the server where my charities website is hosted and that is pretty damn easy. I can use MySQL when it comes to the tables and such, but have no idea how to get it running or how to configure it!

I would really appreciate all the help that I can get! Knowledge gained can only help me, so I am most likely going to be asking some really stupid questions until I get up and running. And that can take a while. The old grey matter is not what it used to be 20 odd years ago!!
carterlangley
 
Posts: 7
Joined: 29. July 2012 20:21
Location: Ellon, North East Scotland
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Professional x64

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby JonB » 29. July 2012 21:30

OK - I have a few questions

1. Does the Control Panel show a 'Green Light' (running) for Apache, MySQL or Filezilla?

2. Did you try restarting your machine after making them into services?
If yes, they should auto-start and there is no need to do anything in the CP to get them going.
If no, try restarting the machine

3. Did you use the 'auto-start' in configuration options previous to making them into services? (config button)

4. Did you run the CP via (run as administrator)???

:?:

Thanks
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
XAMPP Version: 1.8.3-2
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby carterlangley » 29. July 2012 21:51

Hi JonB

1. The Control Panel has a green tick for Apache, MySQL and FileZilla
1.a There are green highlights for Apache and FileZilla but not for MySQL.

2. I had a previous installation of MySQL and thought this might have been the case, so I uninstalled that plus XAMPP and anything else that I had that had something to do with MySQL and PHP. Restarted the machine and re-installed XAMPP. Haven't since rebooted, but will do that after finishing answering here. If that helps, I will come back on and beg forgiveness. I should know by now to restart a windows machine!!

3. I don't recall being asked by the installation screen to enter a 'auto-start' option. I did tick the options to run everything as a service when asked to by the installation.

4. To run the Control Panel, I right click on it and choose the option to run as administrator.

OK, let me go and reboot this machine and see if that will help. Will get back to you as soon as this happens!

Thanks for getting back to me so soon!

Carter
carterlangley
 
Posts: 7
Joined: 29. July 2012 20:21
Location: Ellon, North East Scotland
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Professional x64

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby carterlangley » 29. July 2012 22:17

JonB

I have made a copy of the sql error log file. Now, this does not mean much to me, but maybe you can make head or tail of this?

120729 21:30:21 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
120729 21:30:21 InnoDB: The InnoDB memory heap is disabled
120729 21:30:21 InnoDB: Mutexes and rw_locks use Windows interlocked functions
120729 21:30:21 InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.3
120729 21:30:21 InnoDB: Initializing buffer pool, size = 16.0M
120729 21:30:21 InnoDB: Completed initialization of buffer pool
InnoDB: The first specified data file C:\xampp\mysql\data\ibdata1 did not exist:
InnoDB: a new database to be created!
120729 21:30:21 InnoDB: Setting file C:\xampp\mysql\data\ibdata1 size to 10 MB
InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
120729 21:30:22 InnoDB: Log file C:\xampp\mysql\data\ib_logfile0 did not exist: new to be created
InnoDB: Setting log file C:\xampp\mysql\data\ib_logfile0 size to 5 MB
InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
120729 21:30:22 InnoDB: Log file C:\xampp\mysql\data\ib_logfile1 did not exist: new to be created
InnoDB: Setting log file C:\xampp\mysql\data\ib_logfile1 size to 5 MB
InnoDB: Database physically writes the file full: wait...
InnoDB: Doublewrite buffer not found: creating new
InnoDB: Doublewrite buffer created
InnoDB: 127 rollback segment(s) active.
InnoDB: Creating foreign key constraint system tables
InnoDB: Foreign key constraint system tables created
120729 21:30:24 InnoDB: Waiting for the background threads to start
120729 21:30:25 InnoDB: 1.1.8 started; log sequence number 0
120729 21:30:25 [Note] Server hostname (bind-address): '0.0.0.0'; port: 3306
120729 21:30:25 [Note] - '0.0.0.0' resolves to '0.0.0.0';
120729 21:30:25 [Note] Server socket created on IP: '0.0.0.0'.
120729 21:30:25 [Note] Event Scheduler: Loaded 0 events
120729 21:30:25 [Note] mysql\bin\mysqld: ready for connections.
Version: '5.5.25a' socket: '' port: 3306 MySQL Community Server (GPL)

Hope this helps?

Carter
carterlangley
 
Posts: 7
Joined: 29. July 2012 20:21
Location: Ellon, North East Scotland
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Professional x64

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby carterlangley » 29. July 2012 22:43

Hi JonB

I have tried restarting the computer a couple of times now, but still no luck in getting MySQL service started.
carterlangley
 
Posts: 7
Joined: 29. July 2012 20:21
Location: Ellon, North East Scotland
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Professional x64

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby hackattack142 » 30. July 2012 02:20

It might provide more information if you turn on debugging in the control panel. When you open the control panel, open the config from the button in the upper right. Click the show debug stuff button and hit save. Now, restart the control panel and paste the information in the control panel output window here.
XAMPP Control Panel Developer
Latest CP: viewtopic.php?f=16&t=48932
hackattack142
 
Posts: 703
Joined: 20. May 2011 23:29
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby carterlangley » 30. July 2012 18:24

Hi hackattack142

OK, here is the debug info from the control panel.


18:21:55 [main] Initializing Control Panel
18:21:55 [main] Windows Version: Windows 7 Professional SP1 64-bit
18:21:55 [main] XAMPP Version: 1.8.0
18:21:55 [main] Control Panel Version: 3.0.12 [ Compiled: June 24th 2012 ]
18:21:55 [main] Running with Administrator rights - good!
18:21:55 [main] XAMPP Installation Directory: "c:\xampp\"
18:21:55 [main] Initializing Modules
18:21:55 [apache] Initializing module...
18:21:55 [apache] Checking for service (name="apache2.4"): Service installed
18:21:55 [apache] Service Path: "c:\xampp\apache\bin\httpd.exe" -k runservice
18:21:55 [apache] Checking default ports...
18:21:55 [apache] XAMPP Apache Service is already running on port 80
18:21:55 [apache] XAMPP Apache Service is already running on port 443
18:21:55 [mysql] Initializing module...
18:21:55 [mysql] Checking for service (name="mysql"): Service installed
18:21:55 [mysql] MySQL Service Detected With Wrong Path
18:21:55 [mysql] Uninstall the service manually first
18:21:55 [mysql] Checking default ports...
18:21:55 [filezilla] Initializing module...
18:21:55 [filezilla] Checking for service (name="FileZillaServer"): Service installed
18:21:55 [filezilla] Service Path: "c:\xampp\FileZillaFTP\FileZillaServer.exe"
18:21:55 [filezilla] Checking default ports...
18:21:55 [mercury] Initializing module...
18:21:55 [mercury] Checking default ports...
18:21:55 [tomcat] Initializing module...
18:21:55 [tomcat] Checking for service (name="Tomcat7"): Service not installed
18:21:55 [tomcat] Service Path: Service Not Installed
18:21:55 [tomcat] Checking default ports...
18:21:55 [main] Starting Check-Timer
18:21:55 [main] Control Panel Ready

So, MySQL is installed, but there is a problem with the path. Take it I should find the existing file and move/copy it to a new location? Could you let me know where it belongs?

Carter
carterlangley
 
Posts: 7
Joined: 29. July 2012 20:21
Location: Ellon, North East Scotland
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Professional x64

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby hackattack142 » 30. July 2012 22:08

What that error message is indicating is that you have a MySQL Windows Service installed that is not part of the current XAMPP you are using (it detects the services by name then validates the service path). You indicated that you uninstalled a previous external MySQL installation. If this is the only other installation you are aware of on your system, it may not have automatically removed the service from Windows Services when it uninstalled.

If this is the case, you can do the following:
1. Open a command prompt (Start > Run > cmd)
2. Type the following:
Code: Select all
sc delete mysql
and hit return (Note: this requires admin privileges)

If the second step completes successfully, you should be able to reopen the control panel and see what it then says. If all is well, you can install the MySQL Window Service for the XAMPP MySQL by clicking the red 'X' in the control panel that should be next to MySQL if all went well.
XAMPP Control Panel Developer
Latest CP: viewtopic.php?f=16&t=48932
hackattack142
 
Posts: 703
Joined: 20. May 2011 23:29
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting

Postby carterlangley » 30. July 2012 22:23

Hi hackattack142

OK, that worked! Thanks for that. Will definitely be putting that little snippet into my bag of tricks.

How do I mark this topic as solved, and by whom?
carterlangley
 
Posts: 7
Joined: 29. July 2012 20:21
Location: Ellon, North East Scotland
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows 7 Professional x64

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting [Solved]

Postby JonB » 30. July 2012 23:02

How do I mark this topic as solved, and by whom?


"done" - but you edit the subject of the first post...

Good Luck
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
XAMPP Version: 1.8.3-2
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting [Solved]

Postby Vanya » 26. October 2012 13:11

Hey everybody!

I registered just to thank hackattack142! I've been working on this problem for half of the day.

Thanks again!
Vanya
 
Posts: 1
Joined: 26. October 2012 13:08
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows XP

Re: XAMPP 1.8.0 - Services not Starting [Solved]

Postby xzax » 27. December 2012 10:32

Vanya wrote:Hey everybody!

I registered just to thank hackattack142! I've been working on this problem for half of the day.

Thanks again!


Same here, just registered to thank him.

I had been trying to figure our since last 2 months and nothing, finally this worked! :D
This JonB knows nothing except trolling in the forum.
xzax
 
Posts: 1
Joined: 27. December 2012 10:28
XAMPP Version: 5.6.3
Operating System: Windows


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 43 guests