[solved]Apache won't run

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

[solved]Apache won't run

Postby artik93 » 25. June 2012 23:45

I read some of the topics below and didn't find solution for me so I created new topic.
I installed xampp and apache won't run. I already unblocked ports 80 and 443 by shutting down system service "Server". I also disabled firewall. MySQL server is doing fine. When I want to start apache, I get a message:
Busy...
ERROR: Apache service not started [-1]

Please help, thanks
artik93
 
Posts: 8
Joined: 25. June 2012 23:34
Operating System: Windows 7 64bit

Re: Apache won't run

Postby Altrea » 26. June 2012 04:41

Hi artik93 (there is ALWAYS time for a short salutation, especially if you are asking for support in a community board. It's a matter of politeness),

Please unregister the Apache Windows Service and try to start Apache without it.
if this will not solve your problem please check if you already have installed the Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x86) Runtime. It is a requirement for the current Apache binary.

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache won't run

Postby artik93 » 26. June 2012 23:02

Hi again,
Altrea wrote:Please unregister the Apache Windows Service and try to start Apache without it.

Tried that and got message "Apache started [Port 80]" in Control Panel and "Starting Apache app..." in control-3-beta panel. In both cases Apache didn't actually started.
Altrea wrote:if this will not solve your problem please check if you already have installed the Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x86) Runtime

Also tried and no change.

Hope you can figure out something more. Thanks for help
artik93
 
Posts: 8
Joined: 25. June 2012 23:34
Operating System: Windows 7 64bit

Re: Apache won't run

Postby JonB » 28. June 2012 15:18

1.7.7 XAMPP's Apache requires that both ports 80 and 443 be free to for Apache to start.

Use the xampp-control-3-beta.exe and click the netstat button to see if those ports are free.

This is the most common problem - along with the Apache Service problem. The error basically means that the Apache executable cannot start due to external considerations. (firewall, ports, etc).

IF that doesn't resolve your error try this Google search term - you will find dozens of potential solutions

Google 'error apache service not started 1 windows 7'

Good Luck

8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: Apache won't run

Postby arixooo1 » 30. June 2012 11:46

Sorry..But where can i find this----> xampp-control-3-beta.exe ???
is it already in Xampp folder? cuz i don't see it
arixooo1
 
Posts: 6
Joined: 28. June 2012 19:07
Operating System: windows 7

Re: Apache won't run

Postby Altrea » 30. June 2012 16:35

It is part of XAMPP 1.7.7.
But you can download the current version here: viewtopic.php?f=16&t=48932

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache won't run

Postby artik93 » 01. July 2012 14:35

Ok I decided to use brutal force and made Apache listen on port 78 instead of 80. And it WORKED!!! But I have another problem - control panel shows that Apache is running but the localhost page won't show up. I get a message "Service unavailable. HTTP error 503. The service is unavailable." What now? It really starts to make me angry.
artik93
 
Posts: 8
Joined: 25. June 2012 23:34
Operating System: Windows 7 64bit

Re: Apache won't run

Postby Altrea » 01. July 2012 17:26

You changed the port, so have you added the port to your URL?
http://localhost:78/
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: Apache won't run

Postby artik93 » 01. July 2012 20:12

Ok when I type 'localhost:78" it's ok. Thanks for help. You can lock this topic.
artik93
 
Posts: 8
Joined: 25. June 2012 23:34
Operating System: Windows 7 64bit

Re: [solved]Apache won't run

Postby Altrea » 01. July 2012 20:27

We don't lock posts exept it seems to be needed.
But i have marked your post as solved.

have fun with XAMPP and all that stuff 8)
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 58 guests