XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost [Solved]

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost [Solved]

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 02:29

Hello forums,

I am new to web servers, and I know very little about coding, but I am trying to get my Windows 7 computer to become a server.

I initially had Apache and MySQL installed on my computer but uninstalled it in order for XAMPP to install properly. Now that I have installed XAMPP, when I try to type in localhost/xampp/xampp.php, it will not display the menu for the XAMPP service, it just says its not found, and immediately sends me to a search engine. What can I do to fix this, so it displays the XAMPP service?
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby Altrea » 17. June 2012 02:38

Hi bluelantern1163,

What happens if you just type in http://localhost/ ?

best wishes,
Altrea
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 02:45

Hello Altrea,

It just says "It Works" (without quotation marks)
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby Altrea » 17. June 2012 02:51

seems like your old Apache or any other webserver is responding your requests.
Please stop any Apache processes and unregister the Apache service if any is registered.
After that you can try to start Apache in the XAMPP control panel again andtry to request http://localhost/
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 02:55

Looking in the task manager, nothing with the name "apache" in it is running, so I do not think there is any Apache processes left.

How do I unregister the Apache service (if registered)?
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby Altrea » 17. June 2012 03:10

Open your Windows Services Window
Search for Apache2.2 or any similar service
rightclick and stop it
double click it and set its starttype to deactivated
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 03:21

I checked, and Apache2.2 is not on the list, and neither is MySQL.
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby Altrea » 17. June 2012 03:29

Okay...

If you open your XAMPP control panel:
- is Apache running or stopped?
- is the Svc checkbox ticked or unticked?
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 03:32

In XAMPP, both Apache and MySQL are both stopped (i.e. the button says "start"), and both unticked
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby Altrea » 17. June 2012 03:37

Please start your Apache by clicking the start button. That should start the XAMPP Apache.
Please post the contents of your \xampp\apache\logs\error.log file after starting.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 03:48

Okay... looks like we got a problem

There is no error log in the address you gave me, the folder is empty.

In addition, the XAMPP control panel says Apache started on port 80, but the button still says start (what the heck?)
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby Altrea » 17. June 2012 03:52

bluelantern1163 wrote:Okay... looks like we got a problem

There is no error log in the address you gave me, the folder is empty.

Have you already installed the Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x86) Runtime? If not, you have to do it. Thats a requirement for the Apache version which comes with XAMPP.

After that try to start Apache with the start button again.
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 04:05

So I downloaded the file, but the file did not ask me to install, it asked for either repairing or uninstall, so I clicked repair.

I then proceeded to run Apache on XAMPP, but the same thing happened (nothing), and no error file was made.

Keep in mind, I do not have Apache installed, only XAMPP
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby Altrea » 17. June 2012 04:10

bluelantern1163 wrote:Keep in mind, I do not have Apache installed, only XAMPP

Apache is part of XAMPP and all single components are as portable as possible.
So no need for installing any of that components first.

Okay next try:
Open the control panel v3 beta (xampp-control-3-beta.exe) instead of the default control panel and click on the Netstat Button.
Search for anything which uses port 80 or port 443
We don't provide any support via personal channels like PM, email, Skype, TeamViewer!

It's like porn for programmers 8)
User avatar
Altrea
AF Moderator
 
Posts: 8294
Joined: 17. August 2009 13:05
XAMPP version: several
Operating System: Windows 10 Pro x64

Re: XAMPP 1.7.7 menu does not display on localhost

Postby bluelantern1163 » 17. June 2012 04:13

Bingo! I found that port 80 is being used by "system" (PID: 4)

So I guess the next step is to end the program, but I am not sure which program this is
bluelantern1163
 
Posts: 31
Joined: 17. June 2012 02:18
Operating System: Windows 7

Next

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 62 guests