apache service won't start "Incorrect function" [Solved]

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

apache service won't start "Incorrect function" [Solved]

Postby jmichae3 » 18. May 2012 01:41

I am not able to start the Apache2.2 service on a newer version of windows than vista.
I get "Incorrect Function" in the event log.

when I do
sc query Apache2.2
I get
SERVICE_NAME: Apache2.2
TYPE:10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE:1 STOPPED
WIN32_EXIT_CODE:1066 (0X42a)
SERVICE_EXIT_CODE:1 (0x1)
CHECKPOINT:0x0
WAIT_HINT:0x0

the service won't start. unfortunately, when you install xampp, it doesn't give you any choice as to whether you want to install the xampp control panel applet in the notification area or not. I don't want it there, since when it is created it is not created with the ability to run as administrator. the desktop icon I *CAN* set it to run as administrator. too bad NSIS installer is incapable of doing this right now (so I put in a feature request).
https://sourceforge.net/tracker/?func=detail&aid=3527734&group_id=22049&atid=373088

in order to get it to even login, I had to set it to login as me, I have admin rights.
-------------------------
Jim Michaels
jmichae3
 
Posts: 39
Joined: 12. November 2007 09:41
Operating System: win7-64-sp1-ult-retail

Re: apache service won't start "Incorrect function"

Postby JonB » 18. May 2012 02:12

I "don't know" where you have gone wrong - BUT - you have gone astray. XAMPP on XP is nearly a no-brainer. The 1066 error is WINDOWS complaining, not XAMPP or Apache.

A few things to check:

Check to make sure the DL you used is valid. If you used the installer, try it with the zip file instead.

What are the path to executable properties of the Apache Service in Windows Services Manager?

Try running the apache_start.bat file from a Command window. see what it outputs. Its found in the root of the \xampp folder.

Where did you install XAMPP?

Check the Apache Error Log.

Good Luck
8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7

Re: apache service won't start "Incorrect function"

Postby jmichae3 » 18. May 2012 02:43

figured it out, I had some syntax errors in my httpd.conf. I had copied the httpd.conf from an older version, and apparently some things have changed. so I have to use http://sf.net/projects/winmerge to merge my c:\xampp\apache\conf\httpd.conf files.

this was not XP as I said earlier.
-------------------------
Jim Michaels
jmichae3
 
Posts: 39
Joined: 12. November 2007 09:41
Operating System: win7-64-sp1-ult-retail

Re: apache service won't start "Incorrect function"

Postby JonB » 18. May 2012 04:48

Operating System: XP Pro Sp3


I take people at their word - you said you couldn't get it working on Vista or Win 7 - so go figure.

Winmerge is a good tool, I use it all the time for my WordPress code.

Good Luck

8)
User avatar
JonB
AF Moderator
 
Posts: 3210
Joined: 12. April 2010 16:41
Location: Land of the Blazing Sun
Operating System: Windows XP/7 - Fedora 15 1.7.7


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests