Can't get xampp to install at all under win 7

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Can't get xampp to install at all under win 7

Postby littlejohn999 » 31. March 2012 04:26

I am so new I don't know how lost I am. I had an install working with Joomla and was editing. I shut it down after saving and when I went back localhost would not load. all else seemed OK. I have removed all and done 2 fresh installs but no luck. When I finish the Xampp there is no link to phpmyadmin as required.
Help, please
littlejohn999
 
Posts: 2
Joined: 30. March 2012 03:59
Operating System: windows 7

Re: Can't get xampp to install at all under win 7

Postby Sharley » 31. March 2012 04:35

First you do not install over an existing xampp folder, rather you should uninstall then try another install attempt.

Errors are best investigated using the \xampp\apache\logs\error.log file.

Try another method of installing, after uninstalling using these instructions for using the zip method:
viewtopic.php?p=179699#p179699

Details about your problem are thin so best read the how to post and how to search announcements:
viewtopic.php?f=16&t=48331
viewtopic.php?f=16&t=32670
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Re: Can't get xampp to install at all under win 7

Postby littlejohn999 » 31. March 2012 23:31

The problem I'm having is somewhat different...
"Localhost" will not load
I get an Apache error
"[Sat Mar 31 18:26:56 2012] [notice] Server built: Sep 10 2011 11:34:11
[Sat Mar 31 18:26:56 2012] [notice] Parent: Created child process 4144
[Sat Mar 31 18:26:56 2012] [notice] Disabled use of AcceptEx() WinSock2 API
[Sat Mar 31 18:26:57 2012] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Mar 31 18:26:57 2012] [notice] Digest: done
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Child process is running
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Acquired the start mutex.
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Starting 150 worker threads.
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Listening on port 443.
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Listening on port 443.
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Listening on port 80.
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Listening on port 80.
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [error] (OS 10038)An operation was attempted on something that is not a socket. : Too many errors in select loop. Child process exiting.
[Sat Mar 31 18:26:58 2012] [notice] Child 4144: Exit event signaled. Child process is ending.
[Sat Mar 31 18:26:59 2012] [notice] Child 4144: Released the start mutex
[Sat Mar 31 18:26:59 2012] [notice] Child 4144: All worker threads have exited.
[Sat Mar 31 18:26:59 2012] [notice] Child 4144: Child process is exiting
[Sat Mar 31 18:26:59 2012] [notice] Parent: child process exited with status 0 -- Restarting.
[Sat Mar 31 18:26:59 2012] [notice] Digest: generating secret for digest authentication ...
[Sat Mar 31 18:26:59 2012] [notice] Digest: done
[Sat Mar 31 18:27:00 2012] [notice] Apache/2.2.21 (Win32) mod_ssl/2.2.21 OpenSSL/1.0.0e PHP/5.3.8 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1 configured -- resuming normal operations"

I have turned off the firewall and still get this error.
Pleasze help

The weird thing is I had it running just fine at first.
littlejohn999
 
Posts: 2
Joined: 30. March 2012 03:59
Operating System: windows 7

Re: Can't get xampp to install at all under win 7

Postby Sharley » 01. April 2012 00:07

To fix the [OS 10038] issue that will allow you to start Apache try the following.

BTW this issue can arise from time to time in Win 7 as I have experienced the same issue and have not yet found out why this corruption of winsock occurs.

Click on start>run>cmd.exe
Type:
netsh winsock RESET
Click OK

Restart your PC and again try and start Apache.

In Win7 you will have to know how to open a command console or use the latest XAMPP Control Panel found in the xampp folder:
Right click and select to run as an admin
xampp-control-3-beta.exe
and then click on the XAMPP-Shell button and then type the above command.

The latest version of the XCPv3 can be downloaded from the link in my signature.
User avatar
Sharley
AF Moderator
 
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3


Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 72 guests