Can't start Apache in XAMPP Portable

Problems with the Windows version of XAMPP, questions, comments, and anything related.

Can't start Apache in XAMPP Portable

Postby mak.gupta » 15. March 2012 16:36

I have just installed XAMPP on my USB drive.
when i launch the control panel (v3), then there is an error
"Possible problem detected: Port 443 in use by "system"!"

The two links above are screenshots of the XAMPP error message and the Netstat window showing that the system is using the port 443

How do i fix this problem??
I am not able to start the Apache Server. when i click on start, the status becomes running for one second and then it stops
However i am able to start MySQL Server with no problems

Posts: 1
Joined: 15. March 2012 16:15
Operating System: Windown 7 Ultimate x64

Re: Can't start Apache in XAMPP Portable

Postby Sharley » 15. March 2012 20:19

Hello Makrand.

Apache needs port 443 free to be able to start, so you will need to investigate your PC to find out what System program is using port 443 - could be a Microsoft product that starts at boot time and uses port 443.

If you are not going to use https in XAMPP then you can comment out this line at about 492 in the \xampp\apache\conf\httpd.conf file so it looks like this
Code: Select all
# Secure (SSL/TLS) connections
# Include "conf/extra/httpd-ssl.conf"
Then save the file and now try and start Apache.

But remember it is best to try and find what is using port 443 and have that application use another port or disable the application that is using it.

Good luck. :)
User avatar
AF Moderator
Posts: 3316
Joined: 03. October 2008 05:10
Location: Yeppoon, Australia Time Zone: GMT/UTC+10
Operating System: Win 7 Pro 32bit/XP Pro SP3

Return to XAMPP for Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 57 guests